HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > Erotikus az álom, titkos a vágy

t: 1331

Erotikus az álom, titkos a vágy

A nők álmainak négy százaléka erotikus tartalmú, de sokszor csak szemlélőként vannak jelen az aktusnál. A férfiak viszont szinte mindig tevékeny résztvevők.Tudományos kutatások szerint a nők álmainak négy, a férfiakénak tizenkét százaléka erotikus tartalmú, de az aktus ritkán jelenik meg egyértelműen.

A gyermekkorból eredő gátlások és elfojtások miatt a szexualitás sokszor csak jelképek formájában mutatkozik meg. A nőiesség jelképei a gyümölcs, a földgömb, a kert, az óceán, az alagút, a váza, a domb. A férfiasság jelképei az antenna, a palack, a gépkocsi, a szökőkút, a szivar, a fegyver, a kulcs . A nők és a férfiak eltérő módon dolgozzák fel az erotikus tartalmakat. A férfiaknál az erotikus álom sokkal gyakrabban vezet orgazmushoz.

A szexuális álmok nem azonosak az erotikus képzelgésekkel. Utóbbit mi magunk alakítjuk, a fantáziánkban levetített képsorok végkimenetele megjósolható. Álmaink viszont rengeteg meglepetéssel szolgálnak, sokszor zavarba ejtőnek, megmagyarázhatatlannak tűnnek. Alvás közben nyitottabbak vagyunk, gyakran találunk megoldást olyan gondokra, amelyekkel éberen nem tudunk megbirkózni.

Szakértők szerint az álmok értelmezése szakembert igénylő, komoly feladat. Nem szabad azt hinnünk, hogy bizonyos történések egy-egy meghatározott dolgot jelölnek. Az álmoskönyv szintű leegyszerűsítésnek nem sok értelme van, valódi következtetéseket nem vonhatunk le belőle. Az átvitt értelmű álomképek természetesek és egészségesek, de nem feltétlenül vágyainkat tükrözik. Inkább a tudattalanunk üzen általunk. Így az is könnyen előfordulhat, hogy egy látszólag erotikus álomnak valójában semmi köze a szexualitáshoz. Sokszor inkább azt fejezi ki, miként viszonyulunk önmagunkhoz és más emberekhez.

Lehet egy olyan élmény megjelenése, amelyet ébren képtelenek vagyunk feldolgozni. Az álom nem általában tárja elénk tudattalanunk világát, hanem csak bizonyos tartalmakat emel ki, amelyek a felszínre akarnak törni. Ezek lehetnek elfojtott vágyak, félelmek, amelyek az életünkben lezajlott események miatt előtérbe kerülnének, de tudatos énünk számára elfogadhatatlanok. Ahhoz, hogy valamilyen formában mégis kifejeződhessenek, megfelelő terület az álom.

nana

2005.09.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok