HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > 18+ > Merevedési zavar: Egy felmérés tanulságai

t: 1899

Merevedési zavar: Egy felmérés tanulságai

A szorongás oka: Mit gondol a partner?


2004-ben több kutatás is irányult az egészséges szexualitás vizsgálatára, mivel a szexuális élet egyensúlya a harmonikus párkapcsolat egyik alapfeltétele. Bár a lakosság több mint fele találkozott már merevedési zavarral párkapcsolata során, a potenciazavar még mindig tabutémának számít Magyarországon. A felmérések adatai arra is rámutattak, hogy a témával kapcsolatos kérdésekben a lakóhely is meghatározó.

A Magyar Szexológiai Társaság által kezdeményezett, férfiak körében végzett felmérés eredményeiből kiderült, hogy bár hazánkban több mint félmillió férfit érint a merevedési zavar valamilyen enyhébb, vagy súlyosabb formája, még mindig nagy a tájékozatlanság az erektilis diszfunkciót kiváltó okok tekintetében. A kutatás eredménye azért is érdekes, mivel sok férfit szorongással tölt el, hogy mit gondol a partnere az állapotáról, hogyan fogadja a kezelést, és csorbul-e férfiassága, ha véletlenül csődöt mond az ágyban.

A cégvezetőket és a vállalkozókat jobban érinti a probléma

Az eredmények korcsoport, foglalkozás, vagy érintettség szerinti összevetése mellett érdekes eltérésekre világít rá az adott válaszok lakóhely szerinti vizsgálata is.

Némileg érdekes módon, lakóhelytől függetlenül, a megkérdezettek egyöntetű véleménye szerint a merevedési zavar még mindig tabutémának számít hazánkban, tehát e kérdésben nem érvényesül a városi lakosságra általában jellemző nyitottabb mentalitás.

A probléma előfordulása sem függ a lakóhelytől, sokkal inkább a foglalkozástól, mivel például a cégvezetők és a vállalkozók nagyobb arányban vallották magukat érintettnek.

Legmagasabb arányban, hetven százalékban, a (kis)városokban (városlakó de nem megyeszékhely, és nem Budapest) lakók fordulnának szakorvoshoz problémájukkal, de a település méretével egyenes arányban nő azoknak a száma, akik a probléma esetleges jelentkezésekor további információkat gyűjtenének.

Ezzel szemben, ha valakinél már előfordult merevedési zavar, akkor a szakorvoshoz fordulás aránya mindössze 18-19 százalék volt.

Ugyanakkor a probléma felvállalása és a nyitottság létfontosságú lenne – mondják a szakemberek -, mivel az orvostudomány ma már több hatékony – rövid és hosszúhatású - terápiát is kínál a potenciazavar kezelésére, amelyek közül a hosszúhatású megoldással akár a természetes szexuális élet spontaneitása is megteremthető. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a probléma okának felderítése, ugyanis csak ez után dőlhet el, hogy milyen kezelést kapjon az illető.

Mi a kiváltó ok?

A merevedési zavart kiváltó lehetséges okok közül a falun élők jó egyharmada (35%), a (kis)városlakók 41 százaléka, a megyeszékhelyen élőknek pedig már közel a fele (49%) a túlhajszoltságot jelölte meg. Érdekesség, hogy ez az arány a jellemzően hajszoltnak tartott fővárosiaknál volt a legalacsonyabb (30%).
Mindazonáltal a pontos vizsgálati statisztikák szerint a potenciazavar 80 százalékban olyan szervi problémák tüneteként jelentkezik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás vagy cukorbetegség, így az erektilis diszfunkció korai kezelésével egy időben a kiinduló „okok” is diagnosztizálhatók, és még időben kezelhetők.

E komoly okok mellett a választ adó férfiak közel fele szerint azért is fontos, hogy orvoshoz forduljanak merevedési zavar esetén, mivel a harmonikus kapcsolat része az egészséges szexualitás.

Tájékozottság, nyitottság, hangulatteremtés

Az adatok szerint a megyeszékhelyeken élők a legnyitottabbak a merevedési zavar otthoni megtárgyalásában, ötvenhat százalékuk beszélt már problémájáról partnerével. Ezzel szemben a falun élők hajlandóak legkevésbé erről a témáról a partnerükkel beszélni, vagy szakorvoshoz fordulni, viszont ők gyűjtenek leginkább további információkat a témáról, illetve ők látják legnagyobb arányban az egészségesebb életmódban a megoldást.

A megkérdezett férfiak lakóhelytől függetlenül tájékozottnak bizonyultak a merevedési zavar kezelési lehetőségeivel kapcsolatban. Döntő többségük már hallott a potenciazavart gyógyító szerek valamelyikéről, és információikat elsősorban a médiából szerezték. A válaszadók többségének véleménye szerint a hosszúhatású, akár 36 órán át hatékony terápia az ideális, mivel ez idő alatt bármikor sor kerülhet szexuális együttlétre, így a párok nyugodtan elfeledkezhetnek a problémáról és a kezelés tényéről.

Azonban míg a megyeszékhelyeken élők elsősorban egy közösen eltöltött hétvégét tartanának ideálisnak az intim együttlétre történő ráhangolódásra, addig a falusi lakosok számára egy jó beszélgetés és a zenehallgatás a legjobb hangulatteremtő módszer.

(alon)

2005.07.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok