HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Család > A szülés abc-je

t: 6460

A szülés abc-je

Akupunktúra Egy német felmérés szerint azok, akiket a terhesség
harminchatodik hetétől a finom tűkkel kezeltek, két óra alatt, kevés fájdalom közepette hozzák világra gyermeküket, mivel az apró szúrások serkentik a fájdalomelnyelő hormonok termelését.

Altatás Szülés közben csak akkor altatják el az anyát, ha a babát minél hamarabb el kell távolítani a méhből, s ezért császármetszést végeznek. Másképpen is eljárhatnak az operáció előtt, úgynevezett epidurális érzéstelenítéssel: egy injekció a gerincvelőbe, és a kismama attól kezdve deréktól lefelé nem érez semmit. Sokan attól tartanak, hogy bénák maradnak a vajúdás után, s inkább az altatást választják. Félelmük teljesen alaptalan. Kár emiatt kimaradni a szülés lenyűgöző élményéből!

Aromaterápia Az éteri olajak fokozzák a fájdalomcsillapító, illetve a
boldogsághormonok működését. Ha még nem kezdődött el a szülés, akkor egy különleges összetételű olaj (fahéj, vasfű, gyömbér és több más gyógynövény-kivonat) segíthet.

Császármetszés Kizárólag abban az esetben tárják fel a méhet, ha az
feltétlenül szükséges. Leggyakoribb okok: a baba túl nagy, és nem elég tág a szülőcsatorna, vagy pedig ha a méhlepény rátapad a méhszájra. Körülbelül minden hetedik gyerek születik ily módon. Az anya kímélése érdekében új módszert fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően kisebb a vágás (10-12 cm-es a seb).

Dohányzás A cigarettázó nő gyereke általában kisebb, rendszerint visszamarad a fejlődésben. Magyarázata: a nikotin a méhlepény működési elégtelenségéhez vezethet, romlik az oxigénellátása. Ha a gyerek szívverése szülés közben hirtelen lelassul, haladéktalanul császármetszést kell végrehajtani.

Halálozás Egy évszázaddal ezelőtt, Semmelweis Ignác fontos higiéniai
intézkedései dacára, az asszonyok fele, illetve a gyerekek egyötöde nem élte túl a szülést. Ma már lényegesen kedvezőbbek a statisztikák, jóllehet egyetlen haláleset is szörnyű tragédia.

Homeopátia Bizonyos növényi kivonatok csökkentik a fájdalmakat, ellazítják az izmokat, elősegítve a szülés gyors lefolyását. Konzultálj orvosoddal!

Koraszülés Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően, már 25 hetes, 500-600 grammos koraszülötteket is meg tudnak menteni. Életüknek azonban nagy ára van: a csecsemők egynegyedének szervezete eme korai szakaszban maradandóan károsul. A betegségeket leggyakrabban valamilyen fertőzés okozza. Vérszegénység, korábbi vetélés vagy terhességmegszakítás, illetve a dohányzás jelentősen növeli a koraszülés valószínűségét.

Mesterséges indítás A beavatkozás ijesztőbben hangzik, mint amilyen
valójában. Ha a méhszáj még nem nyílt ki, hormontartalmú kúpot helyeznek fel a hüvelybe, amely kitágítja a méhszájat, és ezzel megindítja a szülést. Ha nincs rá szükség, akkor csak a folyamatot felgyorsító hormonokat adják infúzióban.

Negyven fölött Néhány évtizede még komoly kockázattal járt, ha egy nő
negyvenen túl határozta el, hogy gyereket akar. Amennyiben kizárható a
cukorbetegség és a magas vérnyomás, ma már ebben az életkorban sem kell félni komplikációktól. Persze az is tény, idősebb nők körében négyszer olyan gyakori a terhességi cukorbetegség, s kromoszóma-rendellenesség is gyakrabban fordul elő (például a Down-kór esélye a 40 és 44 év közötti 1,5 százalékról 14 százalékra nő).

Sokadik szülés A harmadik, negyedik gyerek világrahozatala már jóval
könnyebb, mint az elsőé – állítják sokan. Hiszen az anya tudja, mire számíthat, fájdalmai ellenére képes élvezni a nem mindennapi eseményt. Tévedés! A negyedik szülés tart általában legtovább, és jár a legtöbb kockázattal. A méh ugyanis már annyira tág, hogy képtelen a szükséges mértékben összehúzódni a szülés után. A következmény erős vérzés lehet. Megelőzésképpen a kismama esetleg infúziót kap, s így gondoskodnak a méh összehúzódásáról.

Szülőnyereg Németországban speciális szülőszéket fejlesztettek ki, amely távirányítással kezelhető. A hintához hasonló szerkezet ellazítja a hátizmokat, és fokozza a vérkeringést.

Túlhordás A méhlepényt, amely a gyerek oxigén- és tápanyagellátásáért
felelős, a természet arra programozta be, hogy 40 héten át gondoskodjon a magzatról. 12-14 nappal később fokozatosan leáll a méhlepény működése, ezért legkésőbb két héttel a kitűzött időpont után a nőgyógyász megindítja a szülést.

Veszélyek A legnagyobb, hogy a gyerek szívének ritmusa szülés közben megváltozik. Ezért olyan komplex orvosi műszert fejlesztettek ki, amely azt ellenőrzi, hogy a szívverés az egymást követő fájások közben is egyenletes marad-e. Egy szonda pedig gyorsan és hatásosan ellenőrzi, elég oxigén jut-e a gyerek vérébe.

Vízben szülés Vízben az izomzat megfeszül, a fájdalom csökken. Éppen ezért, felmérések szerint, víz alatt a gyerekek kevesebb, mint két óra alatt világra jönnek, s száz nőből csak egy kér fájdalomcsillapítót.

Baba, otthon

Ötven évvel ezelőtt még minden második nő otthon hozta világra gyermekét. Tíz évvel később már szinte mindenki kórházba ment. A szülésben is vannak divatok: tavaly Európában minden huszadik asszony döntött az otthoni szülés mellett.
• Feltételek - Az otthoni szülésről az orvos három héttel a kitűzött időpont előtt dönt. Csak akkor engedélyezi, ha a kismama nem cukorbeteg, nincs magas vérnyomás, vagy másmilyen szervi elváltozás, esetleg vércsoport-összeférhetetlenség. Ha a számított időpont után két héttel még mindig nem indult meg a szülés, akkor már csak kórházban kerülhet sor az eseményre.
• Pro és kontra – Orvosok szerint minden tizedik otthoni szülésnél komplikációk lépnek fel. Ugyanakkor előny, hogy kevesebb gyógyszert vesz be a kismama, ezért általában utólag elégedettebb.
• Bábák – Vidéken még mindig működnek bábák (a kórházakban és a városokban szülésznők), akiket meg lehet kérni, legyenek jelen az otthoni szülésnél. Komplikáció esetén azonban ők is a kórházat javasolják.

nana

2005.10.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok