HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szépségápolás > Mutogassa mezítláb!

t: 3073

Mutogassa mezítláb!

Lassan feledésbe merül az illemszabály, hogy nyáron is harisnyát kell hordani. Már a diplomáciai életben is megengedett, hogy a nagy melegben a nő ne húzzon harisnyát. Természetesen csak akkor, ha a lába szőrtelen, napbarnított és a cipője elől zárt. Állítólag Diana hercegnőn sem volt harisnya magyarországi látogatása idején.

Kevesebb nő jár nyáron nagyköveti fogadásra, mint ahány strandra vagy munkahelyre. Bárhol legyen, a lényeg, hogy ápoltan bújjon mezítláb szandálba, papucsba. A lábápolás – francia eredetű szóval, a pedikűr – nyáron a legfontosabb. Kérheti szakember segítségét, de aki ügyes, egyedül is megbirkózik a feladattal.

Igazán szép láb

Heti 2-3 alkalommal vegyen lábfürdőt. Testhőmérsékletű vízben áztassa lábát, amelybe valamilyen szappanmentes szert tett. A habfürdő, sampon, de még a kamillás fürdőszerek is tartalmazhatnak alkoholos kivonatot, ami túlzottan kiszárítja a bőrt. Tíz perc után törölje gyengéden szárazra az ujjak közét is, majd krémezze be gondosan zsíros bőrápolóval. A lábfürdő pezsdíti a vérkeringést és előkészíti a lábat a pedikűrözéshez.
Ajánlatos legalább hetente egyszer a láb radírozása is. A bőrradírral eltávolíthatja az elhalt hámsejteket és kisimítja a bőrt.

Köröm és bőr

A bőrkeményedést, tyúkszemet soha ne akarja ollóval vagy késsel eltávolítani. Ezt a műveletet valóban csak pedikűrös végezheti. A habkő a jó megoldás, amit azonban időről időre cserélni kell, a szennyeződések és fertőzések elkerülése végett. A sarok bőre legyen sima, ilyenkor nyáron ez alapvetően fontos, mondhatni sarkalatos kérdés. Nincs annál visszataszítóbb, mint a berepedezett sarok látványa.

A lábkörmök nyáron hosszabbak, hiszen nem nyomja a zárt cipő, és a lakkozás is így mutat szebben. Ha szükséges, száraz törölközővel a körömágy mentén vissza kell tolni a bőrt, és jöhet a körömápolás. Ízlés és egyéni szokás kérdése, hogy reszelővel vagy ollóval vágja-e le körmét. Formája legyen inkább egyenes, mint ívelt, mert így megelőzhető a körömbenövés.

Sláger a lakkozás

Alapszabály, hogy a lábköröm színe harmonizáljon a kézkörömmel, továbbá az öltözettel. A trend szerint ismét a pasztell színek hódítanak, a fekete és sötétbarna körömfestés kiment a divatból. Két rétegű lakkot vigyen fel, elsőként az alapozó, semleges színűt, amely megakadályozza a köröm sárgás elszíneződését, azon kívül erősíti és tartóssá teszi a végleges festést. Csak a tökéletesen megszáradt alapozó lakkra érdemes felvinni a kívánt színt.

Ha van kedve hozzá, és miért ne lenne, cicomázzon nyugodtan. A lábkörömre is tehet mintát vagy ékszert, de akkor annak is összhangban kell lennie a kéz díszítésével. Még fényezheti, polírozhatja is. Sőt, létezik már lábra használatos műköröm, amellyel kiválóan palástolhatók a hibák.

Jobb elkerülni

A strandfürdő sajnos táptalaja lehet a gomba- és egyéb bőrfertőzéseknek. Forduljon azonnal orvoshoz, bőrgyógyászhoz, ha a lábujjak között berepedés látható, viszket, vagy gyulladásra utaló vörös területet lát. Gombás fertőzés alakult ki a körmön, ha megvastagodik, elszíneződik, esetleg könnyebben törik. Külsőleg vagy gyógyszeres kezeléssel lehet eltüntetni a betegséget. A megelőzés sokkal egyszerűbb: törölje szárazra az ujjak közét, és használjon gombásodás elleni védőkrémet.

(gyongy)

2005.08.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok