HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szex > Az eszkimó nő felajánlkozik

t: 11843

Az eszkimó nő felajánlkozik

Hóval és jéggel borított hegyes, fátalan vidék. A nap mint veres, sugártalan golyó áll ködfoszlányok között. Kétes világosság. Az előtéren nehány korcs nyír, boróka és kúszó-fenyőbokor között eszkimó viskó…” (Madách: Az ember tragédiája, tizennegyedik szín)

Szabad világ, szabad szerelem
Vannak, akik úgy tartják, az eszkimó asszonyok a legszebbek a világon: fekete a hajuk, szemük pedig mandulavágású és kék… Grönlandon, Észak-Kanadában. Alaszkában, a Bering-szoros környékén és Észak-kelet Szibériában, szórványosan élő, mongoloid népcsoport az eszkimóké. Történelmük i.e. 8000-ig nyúlik vissza. Az eszkimó szó egy indián kifejezés elferdítése, átértelmezése, amely eredetileg a sarkvidéki embereket jelölte, jelentése: nyershús-evő.

Hall, angol tudós, aki sokáig élt az eszkimók között, a világ legszívélyesebb népének mondta őket: becsületesek és bátrak, mindamellett nyugodt kedélyűek, ritkán vitatkoznak, nagyon vendégszeretők. Teljes egyenlőségben, törvény és főnökök nélkül élnek. Egy jóságos teremtő istent imádnak, melyet Torngarszuknak vagy Angutának hívnak. Neki ellentéte a károsító, bajt okozó női istenség. Hiedelmükben nagy szerepet játszanak a varázslók (angekok) és a gonosz szellemek. Hisznek a túlvilági életben, melyet az ember halála után az északi vidéken levő paradicsomban (akillek) kezd meg.

A különböző eszkimó-csoportokat más kultúra és más szokások jellemzik. Egyes eszkimó törzseknél többnejűség a divat, s - legalább - egynél, a necilik-eszkimóknál a többférjűség. Itt, illetve a matriarchális társadalmakban a nő az úr. Az eszkimó asszonynak több férje is van, esténként ő választ közülük. A „családi szokások” miatt előfordul, hogy azt sem tudják pontosan, ki egy-egy gyermek genetikai apja.

Szokásaik szerint lehet a nő - akit a férfiak istenként tisztelnek - a kezdeményező fél.
Általában négykézláb, hátulról szeretkeznek, de szeretik a kényelmes, oldalfekvős helyzetet is. A hagyományos, misszionárius pozíciót az európai szerzetesektől tanulták.
A hideg miatt azonban nem nagyon vetkőznek, és csak egyszer-kétszer fürdenek évente.Szabad szex
Azt mondják, az eszkimóknak vannak a legérdekesebb szexuális szokásai. Az egyik ilyen a nemi vendéglátás. Amikor idegen érkezik a házhoz, a házigazda fölkínálja a feleségét a vendégnek. Egyes eszkimóknál a feleség visszautasítása kifejezett sértésnek is számít.

Másik szokásuk, a feleségcsere alkalmával két eszkimó férfi cserél asszonyt. Így akarják megváltoztatni személyiségüket, ezáltal pedig összezavarni a gonosz szellemeket.

Különösnek tetsző szokás a magemelés is. Ennek keretében az eszkimó apa nemi kapcsolatot létesít kiskorú fia feleségével. Az esetleg megszületett utódokat pedig ő maga neveli fel.

Szabad családtervezés, próba-házasság
Bizonyos törzseknél szokás volt, hogy ha egy család nem tudott több gyereket eltartani, az újszülöttet megölték. Leggyakrabban a lányokat, mert ők nem tudtak vadászni. A csecsemőt egyszerűen kitették tizenöt percre a hóra, és hagyták, hogy megfagyjon. S mivel az újszülöttnek még neve sem volt, ezt nem is tartották gyilkosságnak.

A sok lány-gyerekgyilkosság további hátránya az volt, hogy aránytalanságokat idézett elő a társadalomban. Sok férfinak el kellett lopnia valaki más élettársát ahhoz, hogy feleséghez jusson. Vagy meg kellett ölnie a másik férfit, hogy magával vihesse a feleségét.

A copper-eszkimók sokáig kedvelték az unokatestvérek közötti házasságokat, még akkor is, amikor a nyugati világban már vérfertőzésnek számítottak az ilyen kapcsolatok. Sok házasságot már a gyermekek születésénél megkötöttek. Amikor aztán a fiatalok elérték a tizenhat-tizenhét éves kort, a fiú jövendőbeli apósához költözött, ott dolgozott, eltartotta a családot. Így éltek egy évig „próbaházasságban”.

Ha egy év múltán az após meggyőződött arról, hogy el tudják tartani a lányát, s a fiatalok is jól megvoltak egymással, mehettek. A fiú családjához vagy önálló háztartásba. Ha nem sikerült a próba, az sem volt tragédia: Avitara! – Szakítok veled! – mondta a férfi vagy a nő, és újabb próbák után néztek...

(nana)

2005.06.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok