HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > Méregtelenítés és fogyókúra egyben

t: 6404

Méregtelenítés és fogyókúra egyben

Szépítő böjtök

Milyen tünetek árulkodnak róla, hogy szervezetünk igényli a méregtelenítést? Mit jelent a böjt és a léböjt? Hogy néz ki a háromnapos alapböjt?

A méregtelenítésnek az a lényege, hogy megszabadítjuk a szervezetünket a felgyülemlett mérgektől és salakanyagoktól. A méregtelenítés elve szerint méregnek minősülnek azok az élelmiszerek és szennyanyagok, amelyek nehezen emészthetők és üríthetők, ezért felborítják a szervezet egyensúlyát. Az egészséges méregtelenítés viszont nemcsak abból áll, hogy alacsony méreganyag-tartalmú ételeket eszünk, hanem hogy bizonyos ételek megnövelik a természetes méregtelenítő rendszer hatékonyságát.

Ezért ajánlatos hetente egyszer úgynevezett méregtelenítő kúrának alávetni magunkat, zöldség-gyümölcs napokat vagy hosszabb kúrákat tartanunk.
A zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi sót, nyomelemeket, anyagcserét aktivizáló enzimeket és sok-sok immunerősítő bioaktív anyagot tartalmaznak. Szervezetünk minden létfontosságú anyaghoz hozzájuthat a diéta során, így a kúra alatt sem kell tartanunk a hiánytünetektől. A gyümölcsökben és zöldségekben található rostok alaposan kitisztítják, mint a seprű, végigsöprik a bélnyálkahártyát, így nagymértékben elősegítik az emésztőrendszer kitakarítását.

Bízd a takarítást a zöldségekre, gyümölcsökre!

A salaktalanító/méregtelenítő kúra előnye, hogy kevésbé terheli meg a szervezetet, mint például a különböző léböjtkúrák, a megvonási tünetek szinte észrevétlenek maradnak, így munka mellett bárki könnyen tarthatja.
Nézzük, melyek a legjobb hatású zöldségek, gyümölcsök, amelyek segítenek megszabadulni a mérgektől.
Az alma talán a legcsodálatosabb gyümölcsünk. Magas rost- és glukonsavtartalma miatt kiváló méregtelenítő. A benne található pektin megakadályozza, hogy a fehérjék a bélben rothadni kezdjenek, megköti a vastagbélben a nehézfémeket, kiválasztja az ételek adalékanyagait.
Az eperben található karotinoidoknak és antociánoknak köszönhetően segít a baktériumok elpusztításában.
A körte kitűnő béltisztító, nagyon sok benne a kálium, magnézium, kalcium, réz, cink, foszfor, folsav és C-vitamin.
Az őszibarackban, sárgabarackban, szilvában található rostok segítik a bélműködést, gyorsan kitisztítják a beleket.
A szőlőnek magas a B- és C-vitamin-, a folsav-, a mangán-, a magnézium- és a káliumtartalma, ennek köszönhetően nagy szerepe van a béltisztításban.
Az avokádó antioxidánsa egyesül a zsírban oldható mérgekkel, alkohollal, és vízben oldhatóvá teszi azokat.
A kivi sok C-vitamint tartalmaz, amely segít abban, hogy a szervezet felépítse a glutation nevű anyagot, amely méregtelenít.
Az aszalt szilva, áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaznak, melyek kiváltják a belek összehúzódását, csökkentik a bélsár szervezetben eltöltött idejét, csökkentik a mérgek visszaszívódásának lehetőségét.


A brokkoli az egyik leggazdagabb magnéziumforrás. Ezenkívül még számtalan ásványi sót, sok klorofillt és rostot tartalmaz, fokozza a bélműködést.
A burgonya a legkiválóbb káliumforrás, de bővelkedik kalciumban, magnéziumban és foszfátokban is. Gazdag B- és C-vitaminban, melyek segítik a méregtelenítést.
A cékla szintén kiváló méregtelenítő, magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően erősíti a szöveteket, serkenti a vérképzést, aktiválja az ellenálló erőket.
A cukorborsóban a rostokon kívül rengeteg a magnézium, a nukleinsav, így nemcsak a bélműködést támogatja, hanem a sejtregenerálódást, az izomműködést is.
A káposzta, a karfiol magas rosttartalmuknál fogva erélyes béltisztítóak, semlegesítik a méreganyagokat.
Az articsóka serkenti az epeműködést, melynek feladata, hogy a mérgeket továbbítsa a vastagbélbe. A fokhagyma kiváló méregtelenítő, ki tudja választani a testből a méreganyagokat.
A vízitorma megnöveli a szervezetben található méregtelenítő enzimek számát.
A spárga serkenti a vesék és a belek működését, és gyorsítja a mérgek távozását a szervezetből.
A paprikában található csípős ízt adó kapszaicin tágítja az ereket, mérsékeli a gyulladást, hígítja a vért.
A sárgarépában tetemes mennyiségű béta-karotin és szelén fordul elő.
A spenótban nagyon sok karotinoid, klorofill, B-, C- és E-vitamin, biotin, kalcium, magnézium, réz, vas és kálium van. Kitűnő hámregeneráló, anyagcsere- és immunrendszer-aktiváló.
Az uborka az egyik legjobb természetes vízhajtó, fokozza a húgysav kiválasztását.
A zeller erősen lúgos vegyhatású, ezért segít a sav-bázis háztartás rendezésében, magas káliumtartalmának köszönhetően kihajtja az ödémát okozó folyadékot.
A zöldbabnak magas a nukleinsav- és fehérjetartalma, gazdag folsavban, mangánban és molibdénban. Segíti a máj, a vesék és a hólyag működését, serkenti a szervezet fehérjeszintézisét, aktiválja az emésztést, vízhajtó és erősíti a szívet és a keringést.

Természetesen a felsoroltakon kívül más szezonnak megfelelő zöldség vagy gyümölcs is használható, de lehetőleg a kúra alatt kerüljük a citrusféléket és a nagyon savanyú növényeket (ribizli, spenót), mert azok kimarhatják a gyomornyálkahártyát.

Folytatás


(origo)

2005.05.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok