HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szex > Előjáték vagy pótcselekvés a petting?

t: 3993

Előjáték vagy pótcselekvés a petting?

A nők többsége ki nem állhatja, ha a férfi előjáték nélkül kezdi meg a közösülést. Nekik hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy ráhangolódjanak a szexre. Míg az erekció néhány másodperces izgalomra is bekövetkezhet, a hüvely lassabban kerül izgalmi állapotba.Bár a férfiak nagy része elsősorban a coitusra koncentrál, szerencsére akadnak olyanok is, akik a legkülönfélébb szerelmi technikákkal próbálják eljuttatni partnerüket a csúcsra.

Két fogalom

A közösülést megelőző szexuális játékokat: a simogatást, a csókolózást, az erogén zónák ingerlését és az orális szexet előjátéknak nevezi a szexológia. Sokan úgy vélik, az aktusra való felkészülés azonos a pettinggel (a szó angol eredetű, simogatást, becézgetést jelent), holott a két szexológiai fogalom nem mosható össze. A coituson kívül az összes örömszerzési módot, amelyre szeretkezés közben sor kerülhet, pettingnek nevezzük. Természetesen előfordulhat, hogy a petting a közösülést készíti elő. Ha megsimogatjuk kedvesünk haját, csókokat lehelünk a nyakába, átkaroljuk a derekát, s mindezt az erotikus örömszerzés céljából tesszük, már pettingről beszélünk. Akkor is, ha a kedveskedés nem torkollik szeretkezésbe. De így nevezzük a hímvessző vagy a hüvely kézzel, szájjal vagy akár vibrátorral való ingerlését is. Ezek a technikák általában orgazmust eredményeznek.

A pettingben átélt orgazmus teljes értékű. Kísérletek bizonyítják, hogy az emberi szervezetben ugyanolyan folyamatok játszódnak le a közösülés alkalmával átélt és az egyéb módon előidézett kielégülés alatt. Ókori kalauzok

A szexuális játékok gazdagítják a szerelmi életet, teljesebbé teszik a gyönyört. Sokan mégis idegenkednek tőlük, perverziónak tartják. Mások úgy vélekednek, a nemi érintkezésnek kizárólag az utódnemzés a célja. A közösülésen kívül minden egyéb szexuális tevékenység bűnös élvhajhászás. Pedig a petting nem új dolog, bizonyos kultúrákban évezredek óta gyakorolják. Az első részletes szexológiai tanácsadó könyveket az ókori Kínában szerkesztették. A hálószoba művészete című kalauznak ugyan nyoma veszett, de számos passzusa fennmaradt egy, a 10. században összeállított japán könyvben, az I-sin-póban.

A szex nemcsak elfogadott, hanem szent volt ebben a kultúrában. A taoista könyvek az 5. századtól a végső valósághoz vezető utak közé sorolták a különféle szexuális gyakorlatokat. Azt javasolták a férfiaknak, igyekezzenek minél többször orgazmushoz juttatni partnerüket, ám közben ne ejakuláljanak.

A szexuális együttléthez nyújt tanácsokat a Kámaszutra is. A 3-5. század körül keletkezett indiai tankönyv a közösülés összes lehetséges változatát felsorolja, ezenkívül részletesen ismerteti a szeretkezés közben használatos ölelés-, csók-, harapás- és csípésfajtákat is.

A művész kevés

A szeretkezés művészet - vallják sokan, márpedig az emberek többsége nem születik művésznek. Ahhoz, hogy valakiből jó szerető váljék, sokat kell tanulnia.E folyamat már kicsi korban, a nemi szerepek elsajátításával kezdődik. De az ember szerelmi kultúrája nem csak a gyerekkori ismeretekből, nem is a felvilágosító olvasmányokból és a biológiaórán tanultakból áll össze. Fontosak a partnerkapcsolatokban szerzett tapasztalatok is. A nemi élet kultúrájának elsajátítása esetleges, sokaknak csak félig-meddig sikerül. A szexuális kapcsolatot létesítő férfinak és nőnek ismernie kell(ene) a két nem anatómiáját. Jó, ha tisztában vannak vele, hol találhatóak a testen az erogén zónák, milyen a hüvely izgalmi állapotban, vagy hogy magömlés után mikor várható újabb erekció. A valódi beteljesülés, a lelki egyesülés érzetét keltő szexhez az is szükséges, hogy a partnerek ismerjék egymás testét, lelkét, igényeit. Kiszámíthatatlan, hogy kinél mi okoz szexuális izgalmat. A legtöbb emberre ingerlően hat, ha partnerét vetkőzni látja, vagy ha erogén zónáit izgatják. A nőknél a csikló, a hüvelybejárat és a szeméremdomb tájéka, a férfiaknál a hímvessző, a herezacskó és környéke a legérzékenyebb. Mindkét nemnél a száj, a nyak, a váll, a kar, a comb és a hát egésze. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy valaki a szemöldöke vagy a nagylábujja izgatásától él át orgazmust. Ha egy pár úgy dönt, a coitusig vitt szeretkezés helyett szexuális ingerléssel szeretne eljutni az orgazmusig, tudniuk kell, minek örül a másik, illetve el kell mondania, neki mi esik jól. Az egymásra figyelő szeretők nem szorgalmaznak olyan testhelyzeteket, amelyek a másik félnek kényelmetlenek. Amit az egyik nő vagy férfi szívesen megtesz, attól a másik undorodhat.

A fiatalok körében általános gyakorlat a petting. Sokan a terhességtől és a nemi betegségektől való félelmükben választják. A saját és a másik nem testével ismerkedő korosztály tagjai a pettinggel képessé válnak arra, hogy szeretkezéskor figyelembe vegyék, illetve irányítsák egymás kívánságait. A petting biztonságérzetet ad, és elősegíti, hogy a partnerek közelebb kerüljenek egymáshoz.

Idősebb párok is gyakran alkalmazzák a szexuális érintkezésnek ezt a fajtáját. Ha a közösülés nehézséget okoz számukra, egészségügyi problémáik, betegségük miatt,
petting formájában folytathatják szexuális életüket.

2005.04.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok