HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Gyümölcslekvárok - karácsonyra

t: 10086

Gyümölcslekvárok - karácsonyra










A házi készítésű ajándékok mindig sokkal többet jelentenek a megajándékozottnak, mint más meglepetések. Mert aki adta, készült rá, tervezgetett, utána járt, hogy friss gyümölcsöt kapjon, s miközben készítette a lekvárokat, a megajándékozottra gondolt.

Befőzni pedig - a hiedelmekkel ellenben - nem csak nyáron lehet. Szerencsére ma már decemberben sem szűkölködünk gyümölcsökben, s a téli alma, narancs, citrom, kivi és grapefruit kiválóan alkalmas arra, hogy befőttet készítsünk belőlük. Az alábbiakban olyan, otthon is könnyűszerrel elkészíthető recepteket és ötleteket szeretnénk veletek megosztani, amely segíthet abban, hogy szeretteiteknek igazán személyre szóló ajándékot adjatok!

Narancs dzsem

Hozzávalók: 12 narancs, 1 citrom, 0,5 l víz, 50 dkg cukor

Elkészítés: Alaposan megmossuk és meghámozzuk a narancsokat. (Nagyon fontos, hogy a narancs héjáról, belülről a fehér részt mindenképpen le kell kaparni, szedegetni. Igaz macerás, de csak így lesz igazán finom a dzsem.) Ezután a narancs héját vágjuk apróra. A narancsokat és egy citromot facsarjuk ki (pl. gyümölcscentrifugával), és keverjük össze 0,5 liter vízzel. Adjuk hozzá a narancsok héját, majd tegyük el az egészet egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a fazekat takaréklángon főzzük egy órán át. Ismét tegyük el egy éjszakára a spejzba, majd a következő nap adjunk hozzá 50 dkg cukrot és főzzük addig, amíg a lekvár állaga bezselésedik. Kis üvegbe töltve, szárazgőzbe tesszük. Két nap múlva fogyasztható.

Grapefruit dzsem

Hozzávalók: 3 grapefruit, 3,5 bögre víz, 4 bögre cukor, 1/4 bögre citromlé

Elkészítés: Megpucoljuk a grapefruitot, gerezdekre szedjük, és hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap fazékba öntjük, és 45-50 percig főzzük fedő alatt, amíg megpuhul. Amikor az egész pépesre főtt, egy bögrével megmérjük. Minden bögre grapefruitra egy bögre cukrot számítunk, és az egészet visszatöltjük a fazékba. Lassú tűzön addig kevergetjük a gyümölcsöt, amíg a ráöntött cukor teljesen felolvad. Belekeverjük a citromlét, és további 15 percen keresztül főzzük - kavargatás nélkül! A kész lekvárt apró üvegekbe töltjük, és még melegen lefedjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kamrában, vagy más hűvös, sötét helyen kb. 2-3 hónapig eláll.

Camparis citromzselé

Hozzávalók: 15 citrom, egy citrom reszelt héja, 1,5 dl Campari, 1 kg zselécukor

Elkészítés: A citromokat félbevágjuk, lepréseljük és leszűrjük és összekeverjük a Camparival. Hozzáadjuk a cukrot, és belereszeljük a jól megmosott citrom héját. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett kb. 4-5 percig főzzük, majd forrón apró üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Kivi lekvár

Hozzávalók: 24 db megmosott, átpasszírozott kivi, 3/4 csésze ananászlé, 1/4 csésze friss citromlé, 3 (lehéjazott, félbe vágott) alma, 4 csésze cukor

Elkészítés: Egy nagy lábasba tegyük bele az áttört kivit, ananászlevet, citromlevet és az almát. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük addig, amíg teljesen fel nem olvad. Ezután kicsit erősítsünk a lángon és további 30 percig állandó kevergetés mellett főzzük. Vegyük ki a lekvárból az almákat, majd töltsük a még forró kivi lekvárt apró, steril üvegekbe. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Egzotikus lekvár

Hozzávalók kb. 2 db 2 dl-es üveghez: 2 citrom, 1 kis darab gyömbér (2 cm), 75 dkg banán, 50 dkg befőző cukor

Előkészítés: Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. A citromok levét kinyomjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
Elkészítés: A banánt meghámozzuk – 50 dkg gyümölcshúsra van szükségünk -, karikákra vágjuk. A banánt összekeverjük a citromlével, a befőző cukorral és a gyömbérrel. Az egészet kb. 1 óráig állni hagyjuk. A masszát lábosba tesszük, kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig főzzük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, öt percre fejtetőre állítjuk, és hűvös helyre tesszük.

Banánlekvár

Hozzávalók: 2 citrom, 400g érett banán, 500 g befőző cukor, 2 evőkanál konyak

Elkészítés: A citromokat kifacsarjuk, a banánt meghámozzuk és áttörjük. A banánokat a citromlével egy fazékban összekeverjük a cukorral, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. 4-5 per alatt besűrítjük, majd belekeverjük a konyakot. A forró lekvárt üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Almalekvár

Hozzávalók: 1 kg savanyú alma, 1 kiló befőző cukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Negyedekre vágva, magházát kivájva szeleteljük fel héjastul. Vízben főzzük puhára, passzírozzuk át egy szitán, majd egy kiló befőző cukorral forraljuk négy-nyolc percig az egy kilónyi gyümölcsöt. Csipetnyi vaníliás cukorral ízesítve forrón töltsük üvegbe.

(mindmegette.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség



2006.11.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok