HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Hűsítő gyümölcsös finomságok

t: 4937

Hűsítő gyümölcsös finomságok

Barackos-meggyes krémleves

Hozzávalók:

75 dkg sárgabarack
1 citrom
12,5 dkg cukor
2,5 dl fehérbor
3 evőkanál étkezési keményítő
25 dkg meggy

Elkészítés: A barackot forrázzuk le, héját húzzuk le, magozzuk ki, a húsát turmixoljuk össze. A citromot alaposan mossuk meg, a héját reszeljük le, a levét nyomjuk ki.
A barackpürét a citrom levével és héjával, a cukorral, a borral és 1,5 dl vízzel forraljuk fel. A keményítőt keverjük el 1 dl vízben, adjuk a leveshez, és kevergetve kissé sűrítsük be. Tegyük hidegre, alaposan hűtsük le. Tálalás előtt magozzuk ki a meggyet, és keverjük a levesbe.

Meggyleves

Hozzávalók:
60 deka meggy
2 dl tejszín
2 dkg liszt
1 tojás
4-5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 liter víz
citromlé
fahéj

Elkészítés: A meggyet magozzuk ki és 2 liter hideg vízben tegyük fel főni. A vízhez adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és ízlés szerint tegyünk bele egy kis citromlevet. Addig főzzük, amíg a meggy meg nem puhult. Közben a lisztet a tejszínnel keverjük simára, és az így elkészült habarást lassan, folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá. Célszerű a habarást egy kis főzőlével elkeverni, különben a forró leves hatására a tejszín összehúzódik.
A végén ízlés szerint lehet még hozzátenni cukrot, illetve citromlevet. Rövid forralás után hűtsük le, tegyük hűtőbe, hiszen jéghidegen az igazi egy kis tejszínhabbal a tetején.
Természetesen a meggyet helyettesíthetjük bármilyen, általunk kedvelt nyári gyümölccsel.

Amerikai gyümölcssaláta

Hozzávalók:
1 kg nyers gyümölcs
20 dkg krémsajt
1 dl tejföl
1 citrom
porcukor
pirított mandulaszilánkok

Elkészítés: a citromot mossuk meg, töröljük szárazra, majd a héját reszeljük le, s a levét csavarjuk ki. A sajtot dolgozzuk össze a tejföllel, a citrom levével és héjával, valamint egy kis porcukorral. A gyümölcsöt tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra, s öntsük rá a mártást. Tálalás előtt jól hűtsük be, s a tetejére szórjunk mandulát.

Töltött dinnye

Hozzávalók:
50 dkg görögdinnye
25 dkg sárgadinnye
1 őszibarack
3 alma
15 dkg ribizli
20 db kis szőlőszem
1 teáskanál cukor

Elkészítés: A dinnyéket vágjuk darabokra, vagy vájjunk ki kis labdákat belőlük. Az őszibarackot vágjuk gerezdekre. Az almát kisebb darabokra vágjuk. A ribizlit mossuk meg, majd a szemeket szedjük le a szárról.
A gyümölcsöket keverjük össze egy tálban, és szórjuk meg a cukorral. A gyümölcsöket töltsük cikk-cakkosra kivájt fél görögdinnyébe.

Illatos őszibarack

Hozzávalók:
4 őszibarack
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
fél kávéskanál őrölt gyömbér
10 dkg cukor
4-8 gombóc madártej fagylalt

Elkészítés: Keverjük össze a cukorral a fűszereket, vajazzunk ki 4 tűzálló tányért, tegyük rá a kimagozott, felszeletelt barackot, és szórjuk meg a fahéjas cukorral. Tegyük grillsütőbe és kissé pirítsuk meg. Azonnal, fagylaltgombóccal tálaljuk.

Gyümölcsös túrókrém

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
25 dkg gyümölcs
2 tojássárgája
fél citrom leve és héja
1 dl tejszín
cukor

A gyümölcsöket magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra. A túrót keverjük simára a tojássárgákkal, a citrom levével és héjával, valamint a tejszínnel, és ízesítsük cukorral. Végül keverjük a krémbe a gyümölcsöt, és a tálalásig hűtsük be.

Málnafagylalt

Hozzávalók:
fél kg málna
1 liter tej
20 dkg cukor

Elkészítés: készítsünk málnapudingot tejjel és adjunk hozzá fél liter friss, szétnyomott málnát, illetve a cukrot. A masszát tegyük be a mélyhűtőbe. Fagyasszuk meg és osszuk szét poharakba!

Egreskrém

Hozzávalók:
Fél kg egres
3 tojás
3 evőkanál méz

Elkészítés: fél kiló, megtisztított egrest vízben pároljunk puhára, majd szitán törjük át. Közben három tojássárgát 3 evőkanál mézzel keverjünk habosra, az áttört, forró egrest folytonos keverés közben adjuk hozzá. Ha már langyosra hűlt, forgassuk bele a három tojás kemény habbá vert fehérjéjét. Egy-két órai hűtés után tálaljuk.

Dinnyebólé

Hozzávalók:
1 kis sárgadinnye
1 kis zöldbelű dinnye
1 dl félédes muskotályos fehérbor
2 evőkanál porcukor
mentaág

Elkészítés: A kétféle dinnyét keresztben vágjuk ketté. Belsejét kaparjuk ki, a gyümölcs húsából karalábévájóval vájunk ki kis gömböket. A maradék gyümölcshúst tegyük robotgépbe, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel a borral. Turmixoljuk össze, majd töltsük vissza a dinnyehéjba. Tegyük bele a dinnyegolyókat is. Jégbe hűtve kínáljuk, mentaággal díszítsük!

(gondola.hu)


2006.07.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Barackos-meggyes krémleves
Barackos-meggyes krémleves
Meggyleves
Meggyleves
Töltött dinnye
Töltött dinnye
Gyümölcsös túrókrém
Gyümölcsös túrókrém
Egreskrém
Egreskrém

Legfrissebb magazinok