HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Mézeskalács házikó, csillag, szív és angyalok

t: 19227

Mézeskalács házikó, csillag, szív és angyalok

A mézeskalács-sütés a háziasszonyok egyik legkedvesebb adventi tevékenysége, hiszen a gyakran zord téli estéken a sütőből áradó finom illatok felmelegítik és kellemes illattal árasztják el az egész házat. Noha a tésztát a sok méz miatt nehéz összegyúrni, az elkészült, édes-fűszeres sütemény mind látványban, mind ízében kárpótol minket fáradozásainkért. Nincs időd vagy türelmed ilyen nehezen összedolgozható (és sok mosogatnivalóval) járó tésztával kínlódni? Ne szomorkodj, vásárolj dobozos mézeskalács-port, amely tartalmát vízzel kell összegyúrni, picit állni hagyni, és máris kezdődhet a nyújtás és a díszek kiszúrása!

Díszítési tippek

A mézeskalács formákat célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább 0,5 cm vastagra nyújtani, különben a sütemény szélei könnyen megéghetnek.
És hogy mivel díszíthetjük az elkészült figurákat?
- Tojásfehérjéből és porcukorból kikevert masszával (a krém különösen alkalmas a hótakaró és a háztetőről lecsüngő jégcsapok ábrázolására)
- Színes cukrokkal (a házat vagy a fát díszítő égősort szimbolizálhatja - rendkívül mutatós!)
- Csonthéjasokkal: mandulával, mogyoróval, dióval
- Szárított narancs és citromkarikákkal
- Fahéjrudakkal
- Kókuszreszelékkel
- Olvasztott csokoládéval

Mézeskalács házikó

Hozzávalók:
A tésztához: 3 dl cukor (+ karamellizáláshoz), 1 evőkanál gyömbér, 1 evőkanál fahéj, 1 evőkanál szárított darált narancshéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 20 dkg vaj/margarin, 4 teáskanál szódabikarbóna, 2 liter sima liszt, 3 dl tejszín
A díszítéshez: 2 dl porcukor, 1/2 tojásfehérje
Előkészítés: Elkészítjük a cukorszirupot, azaz a cukrot felolvasztjuk 3 dl vízben, és felforraljuk. Belekeverjük a gyömbért, a fahéjat, a narancshéjat és a szegfűszeget. Hozzáadjuk a vajat, és a masszát hűlni hagyjuk.

Elkészítés:
1. Vízben feloldjuk a szódabikarbónát és a lisztet, hozzáadjuk a tejszínt,
majd alaposan keverjük el a vajas masszával. (Jól nyújtható tésztamasszát kell kapnunk.) Egy-két órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A tésztát kinyújtjuk. Ügyességünkre és fantáziánkra tekintettel előrajzoljuk a ház “szabásmintáját”. Legyen négy oldala, teteje, esetleg kéménye, nyitható ajtaja. Vágjuk ki az ablakok helyét. A szabásmintát készíthetjük először zsírpapírra, és ezután a mintákat a tésztára fektetjük. Aki ügyes rögtön éles késsel vághatja ki a formákat.
3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A ház elemeit
sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és megsütjük. Hagyjuk kihűlni és
megkeményedni.
4. Rózsaszín vagy sárga selyempapírt ragasztunk az ablakkeretekbe.
5. A ház részeit karamellizált cukorral vagy a dekoráláshoz szükséges
cukormázzal összeragasztjuk.
6. Elkészítjük a dekoráláshoz szükséges cukormázt: a porcukrot annyi vízzel vagy citromlével elkeverjük, hogy nem túl folyékony masszát kapjunk.) Ételfestékkl különböző színű adagokat készítünk. Papírból készített tölcsérből szép vékony virágmintákat nyomunk. A rózsákat ezzel a masszával vagy a karamellizált cukorral ragasztjuk a házra.
7. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezzel csíkozzuk be a ház falát.
8. Helyezzünk egy kisméretű zseblámpát a ház belsejébe. Gyertyát ne
használjunk, mert hő hatására idő előtt összedől.
Top tipp: A házikót díszítheti készen kapható marcipán virágokkal, cukordrazséval, mogyoróval, dióval is.

Mézeskalács I.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
A tésztához: 32 dkg méz, 26 dkg cukor, 35 dkg rozsliszt, 40 dkg sima liszt + a szóráshoz, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1,5 dkg mézeskalács fűszerkeverék, 50 ml tej, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna
A sütés előtti díszítéshez: 10 dkg tisztított napraforgómag, kb. 50 szem tisztított mandula, kb. 20 szem cukrozott gyümölcs
A sütés után díszítéshez: 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, színes cukorka
Előkészítés:
Ha nincs nagyobb méretű angyal, lovacska, virág stb. kiszúró formánk,
készítsünk papírból sablonokat.

Elkészítés:
1. A mézet, a cukrot, fél dl vizet gőzfürdőbe állítjuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Kézmelegre hűtjük.
2. A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a mézeskalács
fűszerkeveréket, fahéjat, és sima tésztává összegyúrjuk. A sütőport és a
szódabikarbónát feloldjuk 25-25 ml tejben, és egymás után a tésztába dolgozzuk. (Erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk, hogy alaposan eldolgozzuk a sütőport és a szódabikarbónát!) A tésztát letakarjuk, és 3 órára hidegre tesszük.
3. A tésztát beszórjuk liszttel, és kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk. A formák ill. sablonok segítségével kiszúrjuk ill. kivágjuk a különböző alakokat.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, rárakjuk a formákat. Ha karácsonyfa-díszt szeretnénk belőlük készíteni, a figurák tetejére lyukat szúrunk, hogy később fel tudjuk őket akasztani.
4. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A figurákat vékonyan megkenjük tejjel, és ízlés szerint napraforgómagokkal, mandulával, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük. A sütőben kb. 15-18 percig sütjük.
5. A tojásfehérjét a porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kissé lecsípjük. A figurákat tetszés szerint bevonjuk a mázzal, megszórjuk színes cukorkával. Legalább 2 órát száradni hagyjuk.

Mézeskalács II.

Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 25 dkg méz, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 50 dkg liszt, 3 dkg kakaó, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 tojás, 1 evőkanál rum
A díszítéshez: 25 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, piros ételfesték, cukorgyöngy

Előkészítés: A mézet a cukorral és a vajjal kis lábosban felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A lisztet, a kakaót, a mézeskalács fűszerkeveréket, a sütőport és a fahéjat összekeverjük.
Elkészítés: A mézes masszát, a tojást, a rumot összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és 24 órára hidegre tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal különböző alakokat szúrunk ki belőle. Ha telt formákat készítettünk, lyukasszuk át őket, hogy szalagot tudjunk majd fűzni bele. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, a formákat rárakosgatjuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével (sűrű masszát kell kapnunk), felét fehéren hagyjuk, a maradékot két részre osztjuk, és piros ételfestékkel rózsaszínűre, illetve erős pirosra festjük. Sütőpapírból tölcsért formázunk, a végén nagyon kis nyílást vágunk, beleöntjük a cukormázat, és megdíszítjük vele a formákat. Ízlés szerint megszórjuk cukorgyönggyel, és hagyjuk megszáradni.

(forrás: www.nana.hu)


2005.12.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Mézeskalács házikó
Mézeskalács házikó
Mézeskalács I.
Mézeskalács I.
Mézeskalács II.
Mézeskalács II.

Legfrissebb magazinok