HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Válasz a hidegebb napokra

t: 3986

Válasz a hidegebb napokra

A reformkonyha jó ideje felfedezte már a kémiai anyagok nélkül tartósított gyümölcsöket, amelyeknek a vitamintartalma vetekszik a frissekével.

A szilvából szárított csemegét a népi gyógyászat is használta emésztés javítására, és a májra gyakorolt jótékony hatása miatt. Emellett gazdag káliumtartalma és vértisztító hatása miatt is kedvelt. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, jót tesz a szívnek. A kálium és a nátrium közös hatásának eredményeképpen szabályozza a szervezet vízháztartását, serkenti a veseműködést. A természetgyógyászok a beáztatott vagy megfőzött aszalt szilva levének fogyasztását szorgalmazzák, akár kúraszerűen is.

A szilva mellett egyre több gyümölcsöt élvezhetünk télen szárított formában. Ezek gyógyhatását szintén szakirodalmi adatok igazolják. A mazsolaszőlőből aszalt szemek csodálatos vasraktárak, akárcsak a szárított füge, amelynek B6- és E-vitamin-tartalma is jelentős. Újabban egyre népszerűbb a sárgabarack is, amelynek aszalt változata káliumban és vasban gazdag, antioxidáns hatású.

Az aszalás iskolája

Ez az egyik legősibb tartósítási eljárás. Lényege a lassú szárítás, közben a gyümölcs víztartalma 80 százalékról 20 százalék alá csökken. Ennél a nedvességtartalomnál a romlást okozó baktériumok már nem életképesek, ettől lesz eltartható a gyümölcs.
Legegyszerűbb a napon vagy szellős helyen való szárítás. Ez legalább egy hétig tart, naponta meg kell forgatni a gyümölcsöket.
Tepsiben is próbálkozhatunk aszalással. Állítsuk a tűzhelyet a legalacsonyabb fokozatra, és résnyire hagyjuk nyitva az ajtaját. Száríthatjuk a gyümölcsöt radiátoron is. Az almát vékony szeletekre kell vágni, és tálcán a radiátor tetejére helyezni. Egy-két nap alatt elkészül.
Többfajta háztartási aszalógép is kapható. Csak bele kell tennünk a gyümölcsöt, és meleg levegőt áramoltatva pár perc alatt elvégzi a műveletet. (Ára: 9900–29 900 Ft.)
(forrás: www.nana.hu)


2005.10.21

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok