HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Európa > Francia riviéra: azúrkék csillogás

t: 5621

Francia riviéra: azúrkék csillogás

A hétköznapi ember szemében Monte Carlo kaszinói, Monaco gyönyörű hercegnői, a cannesi filmfesztivál vörös szőnyegén lejtő sztárok, vagy az Antibes-i kikötő luxusjachtjai – és általában a francia riviéra, elérhetetlen álomnak tűnik. Ami a luxusjachtot illeti, az valóban nem olcsó mulatság. De egy hosszú hétvége vagy egy-két hét az Azúr-parton a teljesíthető vágyak kategóriájába tartozik.

Negyven kilométer szabad strand

De mielőtt az árakat szemügyre vennénk, nézzük meg, mi az, amiért ezt a kicsit hosszabb utat érdemes megtenni. Ha valaki kizárólag napfényre, tengerre áhítozik, nem biztos, hogy az Azúr-part a legjobb választás. Nem mintha a francia riviéra bármelyikben is szűkölködne. Negyven kilométer hosszú plázsa, aminek nagy része szabad strand, bőven kínálja a simogató víz és a napfény élményét. És talán kevesen tudják: nemcsak nyáron! A Földközi tengernek ezen a részén ugyanis télen sem hűl le a víz, a levegő hőmérséklete is kellemes. Greta Garbo, a legendás filmsztár kifejezetten a téli fürdőzést kedvelte.

Az Azúr-part éppen ennek az enyhe téli időjárásnak köszönhette felvirágzását. Az angol arisztokrácia már az 1760-as évektől kezdte magának fölfedezni ezt a mediterrán vidéket. A téli hónapokban egyre többen hagyták ott a ködös Albiont, hogy a pálmafákkal szegélyezett francia tengerparton üssék agyon az időt. Példájukat csakhamar a tehetős polgárság, valamint más nemzetek kékvérűi is követték, és rövidesen fölépítették saját palotáikat, templomaikat.

Nizzában a Szent Miklós templom hagymakupolái az orosz arisztokrácia emlékét idézik, Cannes mór és indiai stílusú épületei régvolt, keleti gazdagságról mesélnek. Különös érzés a mentoni temetőben a cirill betűs sírfeliratokat olvasni nagyhercegnők és nagyhercegek neveivel, vagy lengyel arisztokrata családnevekkel. Az évszámokból kiderül, sokan gyógyulni jöttek ide – sajnos néha már későn: néhányan még a húszéves kort sem érték meg. A századforduló táján épültek a Cote d’Azur elegáns nagyszállói, a nizzai Negresco, a cannes-i Carlton és a cimiez-i Regina, amelyben Viktória királynő is gyakran lakott.

Milyen a tenger?

- Mentontól Antibes-ig kavicsos a part, Juan-les-Pins-től homokos.
- A tenger hőmérséklete novemberben 17, decemberben 15, nyáron 25 C.
- A víz minőségét, mikrobiológiai tisztaságát folyamatosan ellenőrzik.

Hamisítatlan provence-i hangulat

Az Azúr-partra főként azoknak érdemes utazni, akik szívesen letérnek az autópályákról, hogy fölfedezzenek az útikönyvekben szűkszavúan említett városokat, hegyi falvakat. Nizza és Cannes csillogásával Menton például nem vetekedhet, de tökéletes hely a csöndesebb szépségre vágyóknak pompás trópusi és szubtrópusi kertjeivel, csodás barokk palotáival. Olaszország innen pár perc, a várost hegyek koszorúzzák, két nagy kikötője, gyógyfürdői és homokos tengerpartja megannyi élményt nyújt. Monaco hangos gazdagságával szemben Grasse városa középkori érintetlenségével, hamisítatlan provence-i hangulatával ejti rabul az utazót. Parfümmúzeumában az 1800-as évek elején készült illatos üvegcséket csodálhatunk meg, a Fragonard laboratóriumában pedig több tucat esszenciából ki-ki összeállíthatja saját illatát.

Mougins egyike annak a 150 hegyi településnek, amelyek az Azúr-part fölé magasodó hegyek közt bújnak meg. Középkori romokra épült, egymáshoz simuló házaik, keskeny, meredek utcácskáik galériákat és festőműhelyeket rejtenek.

Monet-től Picassóig

Sok művészt ihletett meg ez a gyönyörű táj: Mougins-ben töltötte élete utolsó tizenöt esztendejét Picasso. A helyi fotómúzeumban a világ legnagyobb fényképészeinek fotóin megcsodálhatjuk az idős mestert, aki még ebben a magas életkorban is tele volt életkedvvel, humorral, kópésággal. Akit a XX. század képzőművészete vonz, az Azúr-parton boldogan válogathat a múzeumok között. A század nagy impresszionistái, Renoir, Monet, Sisley, később Matisse, Chagall, Cocteau hosszú évekig éltek és alkottak itt.

Az Azúr-part azoknak is jó hely, akik a nyüzsgést, a nagy életet kedvelik. Januártól decemberig egyetlen percre sem szűnnek a programok: kulturális rendezvények, fesztiválok, kiállítások és vásárok szórakoztatják a nagyérdeműt.

Közelebb, mint valaha

A milliónyi különböző érdeklődésű vendéget a szálláshelyek óriási választéka várja: a csillag nélkülitől az egy, kettő és sok csillagosig mindenki talál kedvére valót, pénztárcájához illőt. Az árak semmivel sem magasabbak, mint a környező mediterrán turistaparadicsomokban. Ami az éttermi árakat illeti, ebben is nagy a szórás – egy turista menü 10 eurónál kezdődik, ami nem kevés. Aki apartmanban nyaral, sokat megtakaríthat a főzőcskézéssel, ráadásul élvezheti a valódi, eleven, provence-i piacok hangulatát, a helyi zöldségek, gyümölcsök, tengeri herkentyűk és borok isteni zamatát.

A Cote d’Azur egyébként soha nem volt ennyire elérhető, mint mostanában. Elérhető, mert repülővel Nizzáig mindössze másfél óra az út, és elérhető, mert mindez, ha időben lefoglalod a jegyet, kevesebbe kerül, mint vonattal Balatonmáriafürdő. Igaz, nem az első osztályon.

Múzeumok, kiállítások

Renoir: Cagnes-sur-Mer
Matisse, Chagall: Nizza
Cocteau: Menton
Picasso: Antibes, Vallauris
Óceonográfiai múzeum: Monaco
Marineland: Antibes – Európa legnagyobb tengeri showja delfinekkel, cápákkal, akvárium, állatkert (T: 04 93 33 82 72)
A Monaco-i hercegség múzeuma: Monaco
Nemzetközi Parfümmúzeum: Grasse
A Konyhaművészet múzeuma: Villeneuve-Loubet
Menton: Maria Serena park – óriási szubtrópusi-trópusi gyűjtemény, különösen gazdag pálmafajokban

(nana.hu)

2006.07.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Cannes
Cannes
Monte Carlo
Monte Carlo
Nizza
Nizza
Cote d’Azur
Cote d’Azur

Legfrissebb magazinok