HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Egészség > Növekedési hormont túltermelő adenóma

t: 6045

Növekedési hormont túltermelő adenóma

Agyunk „karmestere” a hipofízis, azaz az agyalapi mirigy, mely belső elválasztású mirigyeink működését szabályozza. Az általa termelt növekedési hormon révén a növekedésért is felelős.

Ha gyermeknél termelődik túlzott mértékben a növekedési hormon a gyermek nagyon magas lesz. Szembeötlően nagyobbá válik kortársaihoz képest, ráadásul ezt a látványos növekedést viszonylag rövid idő alatt éri el. Gyakori, hogy a fejét előrehajtja úgy kell rászólni, hogy húzza ki magát.

A gyerek végtagjai meg térde fájdalmaira és ujjai zsibbadására sokszor panaszkodik. Hátfájdalom, esetleg gerincferdülés jelentkezik nála. Erőteljesebben szőrösödik, gyakran és rendkívül kellemetlen, „orrfacsaró” testszaggal izzad, akkor is ha nincs fokozott fizikai igénybevételnek kitéve. Küzdhet alvászavarral, gyakori fáradékonysággal. Kéz- valamint testmozdulatai durvák, ügyetlenek lehetnek. Némely esetben késik a pubertás kor, van, hogy a nemiszervek fejlődése elmarad. Szintén ritkán, de a mellkas hordó alakot vehet fel s a hibás hormonális folyamatok miatt lila foltok tarkíthatják, mintha megverték volna vagy nagyon beütötte volna magát. A fogak szétállhatnak, köztük pedig tágak lehetnek a rések. Gyakori, erős fejfájás valamint homályos illetve „kettőslátás” szintén tünet lehet.

Felnőtteknél már lezárult a csontképződés szakasza, ezért ők nem lesznek magasabbak, mivel a csontjaik a gyermekekével szemben már nem képesek nyúlni. A hormonhatásnak kitett csontozat deformálódni kezd. Főleg az arcon lesz látványos: Torz arcvonás, nagyobb orr, előreugró áll alakul ki. Felnőtteknél a fej, a kéz és a láb méretének hirtelen növekedése lehet figyelmeztető jel. ( Nagyobb méretű kalap, kesztyű, gyűrű, cipő és zokni kell. ) Mivel a gégeporc meg a nyelv szintén nagyobb lesz a hang elmélyül. Férfiaknál potenciazavarok, nőknél a ciklus akadozása vagy megszűnése illetve meddőség lép fel.

A növekedési hormon túltermelődését gyermekkorban gigantizmusnak (óriásnövésnek) hívjuk, felnőttkorban az akromegália kifejezéssel illetjük. Akromegália esetén bizonyos betegségekre való hajlam növekszik. Pl: magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigybaj, szívprobléma.

A betegség diagnosztizálását és kezelését endokrinológus orvos végzi. A növekedési hormon túltermelődését legtöbb esetben az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (hipofízis adenóma) okozza, mely szakszerű orvosi ellátást igényel. Kezelés nélkül a beteg életkora az átlagosnál rövidebb lesz. Viszont megfelelő ellátással hosszabbodik a beteg élethossza és az életminősége is jobbá válik. További információk: http://hipofizis.hu

2008.02.10

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok