HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > ÉLETMÓD > Táplálkozás

"Ha az éjszakai nassolás olyan káros, miért tesznek mégis világítást a hűtőszekrénybe?" A nassolás részben bizonyos személyekhez, részben bizonyos élethelyzetekhez, szituációkhoz kötődik.
Elérkezik a várva-várt szabadság, nyugtunk lesz végre, se főnök, se kollegák, csak a napsütés, vízpart, egy jó könyv, kellemes társaság… és a helyi kórház vendégszeretete, ha nem vigyázunk.
A terhesség során gyakorta kialakulhat az olyan állapot, amikor valami miatt csökken a vér áramlás az erekben, ezáltal kevesebb oxigén jut el az agyba, és emiatt a magzatnál különböző agysérülések következhetnek be, aminek a mértéke attól függ, hogy az agy milyen mértékben volt elvágva a fejlődéshez és a működéshez szükséges oxigéntől.
Az elmúlt évek kutatásai szerint a hepatitisz A és B fertőződés kockázata nem csupán egzotikus tájakra történő utazáskor áll fenn, hanem olyan közeli területeken is, mint a Földközi-tenger térsége vagy akár Kelet-Európa.
Vajon mennyire tanult és mennyire örökletes az egyes ételek szeretete, az édességek iránti vonzalom, és az ettől nem teljesen független testsúly? A soványak másként tanultak enni, vagy egyszerűen csak szerencsés alkatúak? Nem gondoljuk, hogy minderre biztos választ tudunk adni, de kicsit talán érdemes körüljárni a témát. Sokan akarnának fogyni, kevesebben hízni, de egy dolog elég biztosnak tűnik: hogy nehezebb megváltoztatni az étkezési szokásokat, mint elsajátítani egy idegen nyelvet. Akkor hát miért nem tanuljuk meg mindjárt jól?
Manapság elég csak bemenni egy nagyobb közértbe, vagy áruház monstrumba, és a gyümölcsleves polcok roskadásig vannak a legkülönbözőbb gyümölcs –és zöldségfélék nektárjaival rostos, vagy akár rosttalan változatban. Az ember ácsorog a különböző márkák, színek, és fajták bősége, kavalkádja előtt és azt latolgatja, melyiket is vegye meg. Az „egyszerűbb” (1 maximum 2 féle) gyümölcsből készült levelek mellett ott toporognak az 5-6 féle gyümölcs változatos préselményei is, ilyen-olyan százalékos gyümölcstartalommal. A 100 %-os ivólevek pedig a legelőkelőbb helyet foglalják el közöttük. Mindegyik oldalán részletes táblázat mutatja, milyen vitaminokat, egyéb adalékokat tartalmaznak. Tehát, a választás már csak rajtunk áll. A legkönnyebb persze leemelni a polcról, meg venni, majd meg inni.
Rettegünk, ha túlságosan magasra szökik vérünk koleszterinszintje. Emiatt különféle gyógyszereket kell szednünk, és szigorú diétába kezdünk. Pedig ez a lassan mumussá váló anyag nagyon fontos alkotóeleme az anyagcserénknek.
Az a gondolat foglalkoztatja, hogyan tehetné egészségesebbé táplálkozását? A megszokás nagy úr, a változtatáshoz bátorság és kreativitás szükséges, ám nélkülöznie továbbra sem kell. Segítségünkkel eligazodhat a vegetáriánus termékek világában.
Az érelmeszesedés, a szívbetegségek és a daganatos megbetegedések megelőzésére szolgáló dózis sem jelent mindig optimális mennyiséget. Természetesen nem várhatunk százszázalékos védelmet a betegségekkel szemben, ám a rendszeresen elfogyasztott, antioxidánsokban gazdag táplálék, illetve a táplálékkiegészítők jelentős segítséget nyújtanak a kockázatok csökkentésében.
Az öregedés nem feltétlenül jár együtt szellemi képességeink romlásával. Az egészséges élet mód, a tápanyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozás hozzájárul agyunk frissességének megőrzéséhez.
Évezredeken át semmi gondunk nem volt a bélflóránkkal, éltünk egymás mellett békében. Szinte azt sem tudtuk, hogy létezik. Pedig létezik, sőt él, egész kis közösséget tart fenn. A modern táplálkozással azonban az egyensúlya gyakran felborul.
Előfordult már önnel, hogy csupán azért evett többet a kelleténél, mert éppen összeveszett a barátjával vagy leszúrta a főnöke? Nem árt az óvatosság, mert könnyen lehet, hogy ön egy nemrégiben felfedezett étkezési rendellenességben szenved!
Az adakékanyagok használata nem újkeletű, hiszen már a régebbi korokban is használatosak voltak. Az egyiptomiak a bíbortetű festékanyagából készítettek színezéket (ma a karminsavat mesterségesen állítják elő), a római időkben pedig a bor színezésére gyümölcskivonatot használtak. Ezek mind természetes adalékanyagok voltak.
Nem elég, ha sok zöldséget, gyümölcsöt eszünk és kerüljük a zsíros ételek fogyasztását. Vannak az egészséges táplálkozásnak további olyan alapszabályai, melyek követésére és betartására lehetőség szerint törekedni kell. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba, hogy segítséget adjunk a megfelelő étrend kialakításához.
Egymást érik a sajtóban a sorra kipattanó élelmiszerbotrányokról szóló cikkek, melyek a közeljövőben várhatóan tovább fognak szaporodni, hiszen a tendencia világos, még ha törvényszerűségét ma még kevesen is látják be. A táplálkozás az emberi lét talán legszemélyesebb, legintimebb tevékenységei közé tartozik, amely a kezdeti szigorú létfenntartási funkcióját meghaladva egyfajta kultúrává nemesedett, éghajlati, földrajzi jegyeket is ötvözve a kor tudományos eredményeivel. Mára azonban az étkezési kultúra mintha túljutott volna zenitjén, és egyre inkább belehanyatlik az ipar által diktált tömegtermelés rutinjába. Az igénytelenségbe.

Első Előző Következő Utolsó