HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Miből mit főzhetünk?

Mindkét gyümölcsöt fogyaszthatjuk frissen, aszalva, süteménybe sütve, mélyhűtve, dzsem vagy lekvár formájában és szeszes italként, vagyis bor és pálinka alakjában.
Dúskáljunk a különféle zamatos gyümölcsökben – a felhasználási módoknak csak a fantáziánk szabhat határt. Legyen az szilva, szőlő vagy alma, nem csak édességnek jó!
Itt a diószüret ideje. Gondosan elraktározhatjuk a beérett diót a téli hónapokra, de ha mégis kedvet kapunk hozzá, hogy belekóstoljunk, akkor jól jöhet néhány diós recept!
Ha a piacon csábítóan hívogatnak az aranysárga birsek, de nem tudod, mit készíthetnél belőle, segítünk! Hagyományos és különleges recepteket kínálunk birssel!
A hús után talán a legtáplálóbb étel a tojás, de annál sokkal gyorsabban és rövidebb időn belül készíthetünk belőle laktató ínyencségeket. Reggel sietünk a munkába, mit együnk? Bundáskenyeret, tojásrántottát, ha gondoljuk, hogy nem lesz időnk ebédelni. Esetleg lágytojást vajas pirítóssal, ha üzleti ebédre vagyunk hivatalosak, és este, ha szintén időzavarban vagyunk és éhes a család, jól jön a tojásos nokedli, mert salátával harminc perc alatt az asztalon gőzölög, a család apraja-nagyja legnagyobb megelégedésére, és viszonylag még olcsó is. Tanuljuk meg mindezeket elkészíteni!
A rizs volt az első gabonamag, amit az ember termeszteni kezdett. Ma már több mint hatvanezer fajtája létezik. Egészséges, és ráadásul könnyen elkészíthető táplálék.
A piacon szemlélődve különböző színű, alakú és nagyságú tököket láthatunk. Jó tudni, hogy kétféle tököt különböztetünk meg: a főző- és a sütőtököt. A leggyakrabban kétféle főzőtökkel találkozhatunk, a laskatökkel, amely világoszöld alapon márványozott, és átlagsúlya 3-4 kg. A spárgatök alakja hengeres, színe sárgásfehér, súlya 1 kg körüli. Igen magas a táplálkozási értéke, A- és C-vitamint tartalmaz. A fiatal spárgatök kiváló főzelék-alapanyag, de töltve, csőben sütve, párolva egyaránt figyelemre méltó. A spárgatököt a tisztítás után ajánlatos egy félbevágott citrommal átdörzsölni, így a további készítés során nem feketedik meg, és a citrom kiváló ízt is kölcsönöz.
Az orvosok úgy tartják, hogy a barack elsősorban a szellemi munkát végzőknek "lett teremtve" magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. Különösen sokoldalúan felhasználható gyümölcs, nyersen, kompótnak, lekvárnak, aszalványnak, gyümölcsnektárnak, de pálinkának is kiváló.
Ha a töltött paprikára gondolunk, szinte természetes, hogy a kissé édeskés paradicsommártásban úszkáló, húsos-rizses töltelékű paprika jut eszünkbe. Ki gondolná, hogy a híres francia konyhának, de a mediterrán térségben vezető olasz konyhának is megvannak a töltöttpaprika-különlegességei. Jellemző a magyar konyha gazdagságára, hogy tájkonyháink a mai napig őrzik hagyományos töltöttpaprika-ételeiket, olyan ételcsodákat, mint a tárkonyos vagy az erdélyi kapros töltött paprika.
Az illemszabályok szerint a cseresznyét szárastul kellene tálalni, szemenként megfogni (a száránál), és szájunkkal lehúzni a szárról. A magot diszkréten egy kiskanálba csúsztatni, vagy a markunkba, majd a tányér szélére tenni. (Szalvéta is dukál a cseresznyéhez, hogy a kezünket megtörölhessük.)
Napjainkra a nagy szupermarketek polcain előre csomagolt, adjusztált húsokat vásárolunk, és már annak is örülhetünk, ha azt kapjuk, ami rá van írva, nem hogy még jó tanácsot is, esetleg hozzá még egy jó receptet is, amivel nem is olyan régen anyáink a sarki hentestől hazajöttek. De le a fejjel és csak semmi bizalom! Tanuljuk meg, hogy milyen húsból, mit készíthetünk?
Mind, akik a nagyvárosokban lakunk, ma már egyre ritkábban térhetünk be olyan hentesüzletekbe, ahol az eladó nem csak azt kérdezi meg tőlünk, hogy mit szeretnénk vásárolni, hanem, udvariasan azt is igyekszik megtudakolni, hogy milyen étel készítését tervezzük, hogy ahhoz aztán a legmegfelelőbb húst tudja ajánlani.

Első Előző