HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan

Régen szinte nem is ismerték a bolti savanyúságokat. Manapság pedig drága mulatság, ráadásul nem is olyan jó, mint a hazai. Íme néhány tipp, hogy a stelázsodra házi készítésű paprika, csalamádé, uborka kerüljön.
Ha csak zsebkendõnyi vagy balkonládányi is a kertünk, itt az ideje, hogy zöldfûszereink ne csak illatukkal vidámítsanak, de friss mivoltukban, aromájuk teljében sürgõsen konyhánk asztalára kerüljenek. Ez a fûszervaj kenyérre kenve is feledhetetlen.
Számos mikroorganizmusról van tudomásunk, melyek az ételen keresztül árthatnak a szervezetnek. Nagy részük súlyos gyomor panaszokat és lázat okoz, de lehetnek ennél veszélyesebbek is. Az ételmérgezést okozó mikroorganizmusok nagyon különbözőek: a baktérium, a penész, a vírus mind lehetnek kiváltó okok.
A konyhaművészet globalizációjának egyik legmarkánsabb példája, ahogy egyes régiók, nemzetek jellegzetes fűszerei, ízvilága bevonul és keveredik más nemzetek étkezésébe.
Emlékszünk még a köménymagos levesre, amit gyomorrontáskor kellett megennünk, vagy a paradicsomra, ami a gennyes sebrõl 'húzta' le a gyulladást? Minden nyavalyára nõ valamilyen növény, miért pont fûszereinknek ne lenne hatása, csupán ízlelõbimbóinkra?
Grillpartit adunk a hétvégén. Megvásároltunk a hozzávalókat, felhívtuk a barátainkat és elterveztük a menüt. De vajon végiggondoltunk mindent? Mi az, amire még szükségünk lehet? Plusz nyárs? Fedőfólia? Fogókesztyű? Faszén?
Az egyszerű párolt sertéscombhoz tökéletesen illik az édes-savanyú barbecue-mártás. Gyümölcsös rizzsel és vegyes salátalevelekkel tálalva csábító, kiadós vacsora.
Az olívaolajok közötti jelentős minőségi különbségekre hívják fel a figyelmet a táplálkozástudományi szakemberek, hangsúlyozva: az "olívaolaj" felirat gyakran megtéveszti a vásárlót.
Kedélyünkön, munkabírásunkon megmutatkozik, hogy az utóbbi hónapokban keveset ért bennünket a nap. Az ismeretlen származású gyümölcsök vagy kapszulák nem a legjobb források a vitaminpótláshoz. A tavaszi fáradtság megelőzhető egy rendkívül egyszerű eljárással, a magcsíráztatással.
Ha még csak a hagyományos ecettel találkoztál, van esély rá, hogy nem szereted. De ha bátor leszel, és ismerkedni kezdesz az ecetek nagy választékával, kalandos út áll előtted!
A sütik nagy részének alapja a finom tészta. Ez általában nem túl bonyolult, de nem árt némi odafigyelés! Mai összeállításunkban a kevert tészta, a gyúrt tészta és a piskóta sütéséről olvashatsz!
Az ideális táplálkozás létfontosságú összetevői a zsírok, nem mindegy azonban, hogy ezeket milyen formában juttatjuk szervezetünkbe.
Legyen az főzelék, leves vagy mártás, a legtöbb esetben valahogyan be kell sűrítened. Erre gyűjtöttünk hagyományos, és kevésbé megszokott variációkat.
Ha élő halat vásárolunk, tudnunk kell, mit kezdjünk vele. A halételek esetében az előkészítés az egyik legkényesebb felaeat - nem árt, ha tisztában vagyunk a legalapvetőbb fogásokkal.
A kisebb szárnyasokat vásárolhatjuk egészben, bontottan és daraboltan. Az előkészítés során ügyelni kell a feldolgozás sorrendjére és néhány apróbb trükkre, ami megkönnyíti a munkánkat. A vágott kacsa, liba friss vagy előhűtött és fagyasztott formában kerül piacra, egészben és darabolva (mell, comb, aprólék). Választékában lehet mindkettő pecsenye (fiatal, gyorsan hizlalt) és hízott (töméssel hizlalt) szárnyas. Húsuk színe sötétebb, mint a csirkéé, bátrabban és erősebben fűszerezhetjük őket.

Első Előző Következő Utolsó