HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > KONYHA > Egytál ételek

Nálunk is egyre kedveltebbek az egytálételek. Ez nem meglepő, hiszen így a háziasszonyoknak nem kell a leves mellé egy második fogáson is törni a fejüket.
Tészták - Semleges íze miatt ezerféle módon fűszerezheti és készíthet ételeket. Paradicsomos mártással, különleges sajtszósszal, sóval, mákkal, dióval vagy tejföllel leöntve is kitűnő csemege a tészta.
Két Földközi-tenger vidékéről származó fűszernövény, a kapor és a koriander ősidők óta megterem hazánkban is, és használatos a konyhánkon. Leginkább talán Erdélyben, valójában azonban a Felvidéken, a Dél-Dunántúlon és sok helyütt, ahol az ételt többre érdemesítik, mint hogy csak laktató legyen.
Egyik legrégibb kultúrnövényünk, a rizs az emberiség felének legfontosabb tápláléka. Nálunk elsősorban köretként terjedt el, de sok más módon is fogyasztható.
Bár első pillantásra bonyolultnak tűnhet, nagyon könnyen elkészíthető. Variálhatjuk különféle húsokkal, zöldségekkel, mártásokkal. Vendégváró vacsoraként is kitűnő, mivel nemcsak ízletes, de rendkívül mutatós egytálétel.
Ugyan, ki ne ismerné a lecsókészítés rejtelmeit? Valójában nincs egységes recept, hiszen valaki a rizses lecsóra esküszik, más a tojásosra, de olyan is van, aki azt mondja: a jó lecsó titka, a húsos szalonna...
Ma már számtalan tésztaféle kapható nálunk is. Ezekkel és a zöldségek gazdag választékával ízletes és könnyen elkészíthető recepteket alkothatunk. Csak egy kis fantázia kell hozzá.
Gyorsan és könnyen elkészíthetőek. Laktatóak, ezért vacsorára és ebédre is fogyaszthatjuk. Zöldségekből pedig a nyári hónapokban igazán nagy a választék, úgyhogy láss neki te is, és variáld őket kedved szerint.
Sokan hiszik azt, hogy a csont kizárólag kedvenc háziállatunk, a kutya fő tápláléka. Pedig főzéskor széleskörűen fel lehet használni, és ezzel jobb, tartalmasabb ételeket tudunk készíteni. Azt mindenki tudja, hogy a csonttal együtt sült pecsenyéknél a csont mellett lévő hús sokkal ízesebb. Olyan ételeket mutatunk be, melyekben a csontoknak is szerepük van. Lesz itt tartalmas leves, pörkölt, hidegtál, csontos pecsenyék.
Szezonját éli a padlizsán, a tök, a cukkíni és a patiszon. Ha arra vágysz, hogy a mérleg nyelve meginduljon lefelé, bizony érdemes közelebbről megismerkedned receptjeinkkel, és meglátod, kínszenvedés nélkül szabadulsz meg felesleges kilóidtól!
A nyárban az is jó, hogy szezonja van a legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek. A szabadföldi paradicsom és a többi zöldség ilyenkor tartalmazza a legtöbb vitamint és tápanyagot.
A szokványos, ámbár igen finom ropogós kacsasültön kívül más ételekkel is érdemes megörvendeztetni családunkat, amennyiben senki sem diétázik. Ehhez adunk néhány ötletet a hétvégére.
Nem véletlenül tartja a mondás, hogy a férfiak szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út, de rosszul jár az, aki mirelit rántott párizsival próbálja meghódítani Kedvesét. Az otthon készített boros csirke nem biztos, hogy sikerül, de ha igen...A hatás nem marad el.
A milánói rizs laktató, gyorsan elkészíthető étel, amit főételnek és köretnek egyaránt kínálhatunk. A hozzávalókat ízlés szerint változtathatjuk, csak a rizs és a parmezán sajt a tipikus olasz fogás elengedhetetlen része.

Első Előző