HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Szobanövények

A virágos szobanövények a lakások díszei és fontos szerepet töltenek be egy-egy növénykompozícióban. Ahogyan a szabadban is a kert szinte életre kel, ha a növények kivirágoznak, úgy a szoba is megelevenedik egy-egy gyönyörű virágos szobanövénytól.
A bonszáj nevelés tudománya i.e. 400 körül alakulhatott ki. Ekkor került hatalomra Csin Si Huang Ti császár, aki nagyszabású reformokat hajtott végre, és akinek kiállított agyaghadseregét megcsodálhatta a világ.
A kisgyermekek jól ismert szokása, hogy mindent kezükbe vesznek, miszlikre tépnek vagy megrágcsálnak. Csillapíthatatlan kíváncsiságuknak gyakran esik áldozatul egy-egy dédelgetett dísznövény, vagy féltve őrzött cserepes virág. A kiborított virágföld, széttört cserép csak a kisebb bosszúság, ennél jóval nagyobb gondot okozhat, ha a "kezdő botanikus" a szájába vesz, esetleg le is nyel egy-két levelet a zsákmányból.
A sugáraráliának nálunk két elterjedt faja ismert, közülük az egyik a kis levelű ún. lakklevél, tudományos nevén Schefflera arboricola. Többféle sárgatarka levélváltozatban is megtalálható. A termetesebb S. actionophylla, valamint a hosszabb levélnyelű, sötétzöld levélkéjű Brassia ugyancsak elterjedt.
A csipkés csúcsvirág (Adrisia Orenata) Távol-Keletről származik. Valódi elevenszülő, mivel utódnövénykéi a még rajta lévő színes bogyóiból csíráznak ki. Alakja szétterülő ágazatú kis fácska.
A tarkalevél nevű növény szobanövényként leginkább tarka, hosszú élettartamú levelei miatt kedvelt. A kontyvirág-félék családjából származó Caladium rend mind a hét faja a trópusi Amerikából, az Amazonász dzsungeleiből származik. A tarkalevél - tudományos néven Caladium bicolor - különlegesen változatos levélszíneivel keresztezések eredményeképpen jött létre.
Zamioculcas zamiifolia, nevezzük ZZ pálmának. Kertészeti termesztésbe 1996 körül került. Először a holland kertészetekben tűnt fel. Nagyszerű szobanövényként tartják számon, mivel igénytelen, jellegzetes túlélő. Minden környezetben jól mutat. Asztalon is tartható. Irodákba is ajánlható.
Mielőtt a mikulásvirág az adventi és a karácsonyi asztal díszévé vált Európában, nagy népszerűségnek örvendett a közép‑amerikai aztékok körében. A növény piros leveléből festékanyagot vontak ki, illetve gyógynövényként lázcsillapításra használták.
A szubtrópusi dracénák (Dracaena) nemzetségébe örökzöld fák tartoznak. A köznyelvben a görög drakaina nőstény sárkány nevéből eredeztethető sárkányfának törzséből a sárkány vére buggyan ki állítólag.
A szobaciklámen gyakori cserepes ajándék. Mondani sem kell, hogy vásárláskor ragyogó virágaival hívja fel magára a figyelmet. Általában elmondhatjuk, főleg, ha bevásárlóközpontokban szerezzük be növényt, és nem tudunk semmit a fajtáról, hogy a nagyvirágú, feltűnően szép növényeknél jóval életképesebbek az apróbb virágú, egyszerű fajták.
Lakásunk minden egyes helyiségét más-más célra használjuk. A növények kiválasztásánál vegyük figyelembe az egész lakásban uralkodó fényviszonyokat, illetve a hőmérsékletet.
A Vénusz Légycsapója minden húsevő növény közül a legismertebb. 1763-ban írták le először, azonban létezését a tudósok is még évekig mítosznak tartották.
A ciklámen azok közé a szobanövények közé tartozik, amelyek nemcsak virágaiknak szépségével, hanem alkalmanként az illatukkal is örömöt szereznek az embernek. A dúsan fejlődő, színes bokrocska feltűnő jelenség a szobában és a kertben egyaránt.
Cserepes növényeink fejlődési időszaka általánosságban szeptember hó közepe táján befejeződik. Eltelt az az idő, mikor növényeink magukat a tavasz és a nyár folyamán tartalék táplálékkal ellátták, megerősödtek, felfrissültek.
Bolygónk minden tizedik virágos növénye orchidea. Mégis, a gyűjtők legnagyobb vágya, egy-egy újabb faj megszerzése.

Következő Utolsó