HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sárkányrepülés - 1. rész


2005.02.16 01:37

 

 

 

Sárkányrepülés - 1. rész

A sárkányrepülés szépsége

Előszó

 A repülés lehetősége az emberiség évezredes álmát engedte megvalósulni.
Repülni, mint a madarak…ez a semmihez sem hasonlítható érzés a tökéletes beteljesülés.
Ezt az érzést talán leginkább a sárkányrepülők adják vissza, hiszen  a szabadság érzettel és a csodálatos panoráma látványával párosulva, a repülés minden alkalommal, új élményekkel tesz gazdagabbá bennünket.
Lehetőséget adva a látvány, élmény megörökítésére, én szinte minden repülés alkalmával viszek magammal fényképezőgépet, és minden újnak és érdekesnek tűnő látványt megörökítek.

Különleges élményként hatnak a képek, amikor utólag elemezzük, nézegetjük őket, mert szinte minden képhez más és más történet kapcsolódik.
Ezekből a fotókból igyekeztem kiválogatni a legjobbakat és megosztani veletek, fogadjátok szeretettel.....

A gépekről
A motoros sárkányrepülőgép az ultrakönnyű repülőgépek kategóriájába tartozó repülőszerkezet.
A repülés élményét megtestesítő gép napjainkra már egy megbízható és biztonságos szerkezetté forrta ki magát.
Megszeretni ezt a sportot egy pillanat műve lehet, hiszen az első élmények alkalmával eldönthető, hogy mennyire szimpatikus ez az extrémnek mondott sportág.

A sárkányrepülővel való repülés különleges élményt nyújt, hiszen a légáramlás az arcot simogató érzésével a teljes szabadság érzését adja át utasainak és ezzel egyidejűleg betekintést nyerhetünk a madaraktól oly sokszor megirigyelt szárnyalásba.
Különlegessé teszi az is, hogy a különböző magasságokban történő repülés, más-más élményeket rejt magában.
Abban az esetben, ha van lehetőség fotózásra, videózásra érdemes élni vele mert az utólagos értékelések tovább gazdagítják emlékeink színes kavalkádját.

A gépeket különböző szárnyfelülettel, szerkezettel és motorral gyártják le, igénytől függően.
Tekintettel arra, hogy nem olcsó egy ilyen új gép, érdemes a használt gépek között is körülnézni hiszen azok között is vannak tökéletes állapotúak, melyek sok örömet szerezhetnek még a leendő tulajdonosuknak.
Egy az enyémhez hasonló új gép kb. 3.3 millióba kerül.
Ekkora összeget nem sokan tudnak elkülöníteni sárkányrepülőgépre.

Én sem szántam ekkora összeget a gépre, így vásároltam egy új gépet, motor, műszerek és minden egyéb nélkül és néhány repülős baráttal a többit összehoztuk fél év alatt.
Nagyon sok munkába és időbe telt de megérte, hiszen egy nagyon biztonságos és erős gépet sikerült alkotni kb. 1.5 millióból és így megspóroltam szinte egy másik gép árát!

A gépet egy 100 lóerős Subaru, négyhengeres, 1800 cm3-es motor hajtja kettes áttétellel, háromtollú légcsavarral, amely két személlyel 3.7-es varióval képes emelkedni (egy perc alatt 250-350m) szélcsendben, fogyasztása 5-7 liter/óra, a gyári motorok üzemeltetési költségéhez képest, (olaj, üzemidő, fogyasztás figyelembevételével) ez a konstrukció fele, de inkább harmada összegből fedezhető.
A gép orrkúpja és ülései fűthetők, a  sikeren felbuzdulva, készül a következő hasonló gép!

(a téli zord körülmények között is kellemes a repülés a fűtött gépen.....)
Abban az esetben ha új gépet szeretnél vásárolni de beéred kisebb teljesítményűvel, (bár ennek az üzemeltetési költsége több mint az enyémé) tökéletes gépeket lehet venni már 2.400.000 Ft ért.
Ezeket a gépeket használják a legtöbben, mert a legjobb adottságokkal rendelkeznek és csak bele kell ülni aztán......repülés........

Akinek nincs hozzánk hasonló ambíciója, esetleg nem rendelkezik kellő tőkével, vagy csak ennyit nem szán gépvásárlásra, ne csüggedjen, hiszen használt, de jó gépeket lehet találni szép számmal már 800-900 ezer Ft-ért egész jó gépet lehet vásárolni!
De ha ennyi pénz sincs a háznál, akkor is van megoldás, hiszen  a kluboknál általában van lehetőség a klubgép használatára, melyet egész jó feltételekkel lehet igénybe venni, esetleg valakivel társulni vagy megegyezni a gép használatában....mert tudjátok, repülni muszáj!!

Tehát ha valaki repülni akar így vagy úgy, de menni fog, csak akarni kell! :))
Ahhoz, hogy pilóta legyél, nem kell más mint egy általános orvosi vizsgálat, egy elméleti és egy gyakorlati vizsga, melyet szabadidőtől és időjárástól függően kb. három hónap alatt meg lehet csinálni, ha minden jól megy akár kettő hónap alatt is! Egy nyárba mindenképpen belefér!

KÖVETKEZŐ OLDAL