HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Érdekességek > Mennyi kamu van a joghurtos pohárban?

t: 4656

Mennyi kamu van a joghurtos pohárban?

A bőség zavarában
Naponta több percen keresztül bámulhatjuk az egészséges, tápláló, ám fogyasztó, puffadásgátló, érzéki, gyümölcsdarabos, rétegelt, ízesített, natúr, stb. joghurtok reklámjait. A kérdés csak az, vajon valóban olyanok, mint mondják. Tényleg egytől egyig egészségesek? Nem hizlal egyik sem? Tele vannak vitaminokkal? Közelebbről is megnéztünk pár, népszerűbb joghurtot…

Felfigyeltünk néhány elgondolkodtató dologra. Például, hogyan kerül száznál is kevesebb forintba egy áfonyás joghurt, amikor aranyárban mérik az áfonyát a piacon? Hogyan és mitől maradnak meg a gyümölcsdarabok a joghurtban? Ha tejből készítik – mint ahogyan a joghurtos dobozokon áll – miért kell bele még tejpor is? Végül pedig: ha igaz, hogy élő joghurtkultúrákkal készülnek a különböző termékek, akkor hogyan lehet, hogy nem változik az ízük?

Danone Vitalinea 0,1%-os, meggyes
Átlagos tápérték 100 gramm termékben: energia: 211 kj/50 kcal, fehérje: 4,7 g, szénhidrát: 7,5 g, zsír: 0,1 g, aszpartám: 16,6 g, aceszulfám-K: 6,6
Készült: sovány tej, meggykészítmény 12 % (meggy 66 % oligofruktóz, sűrítők - módosított keményítő, pektin, guar gumi -, savanyúságot szabályozók – natrium-citrát -, kalium-citrát, citromsav, étkezési sav: citromsav, aszpartam, aceszulfám-K), szinezékek - narancs juice, antociánok -, sovány tejpor, tejfehérje készítmény, rizskeményítő Élő joghurtkultúra
- Fenil-alanin forrást tartalmaz

Oké! Joghurt – meggyes
- élőflórás, félzsíros, ízesített joghurt
Összetevők: pasztőrözött, homogénezett tej, gyümölcsvelő 10% (meggy 40%, cukor, módosított keményítő E 1442, természetazonos aroma, színezék: kármin, savanyúságot szabályozó anyagok: citromsav, nátrium citrát), cukor, sovány tejpor, módosított keményítő E 1442, tejfehérjék, pektin, joghurtkultúra
Zsírtartalom: 1,9 m/m %

Zsuzsi véleménye:

Bár nincs ráírva, de inkább ivójoghurtra hasonlít, annyira folyékony. Kicsit édes és erőteljes a mellékíze is – egyáltalán nem érezni a meggy ízét. Többfélét is kipróbáltam már, de mindegyiknek egyforma az íze. Viszont könnyű, és hűtve igazán jól esik, egy hajtásra meg lehet inni.

Magor – Epres joghurt
- darabos gyümölcslekvárral ízesített (valódi gyümölcstartalom : 5 %)
- zsírtartalom: legalább 3,0 % (m/m)
Alkotórészek: tej, gyümölcs adalék, sovány tejpor, állománymódosító, joghurt kultúra

Zsuzsa véleménye:

Finom! Felül tiszta joghurt, ami krémes állagú, szinte már selymes :), tehát nem túl sűrű, de nem is híg, folyós, amitől én hülyét kapok :) Az íze természetesnek hat :) Alul pedig darabos gyümölcslekvár, én eddig az epreset, málnásat és áfonyásat próbáltam, mindegyiknek élethű íze volt :) Kiadós mennyiség (0,45 l), de az ára sem gyenge, 300 Ft. Az összhatás nagyon kellemes és üdítő!

Mili – Gyümölcsös ölelés – joghurt meggydarabokkal
Élőflórás, ízesített joghurt meggydarabokkal
Összetevők: pasztőrözött, homogénezett tej, gyümölcskészítmény 18 % (meggy 50 %, cukor, glükóz szirup, módosított keményítő: E 1442, stabilizátor: karragén, színezék: természetes növényi és gyümölcskivonat, savanyúságot szabályozó anyagok: citromsav és nátriumcitrát, természetazonos meggy aroma), cukor, tejpor és tejfehérjék, módosított keményítő: E 1442, joghurtkultúra.
- zsírtartalom: 2,3 m/m %

Kriszti véleménye:

Állaga krémes és sűrű, látványa kellemes, a pohár szinte csurig volt. Az íze kevésbé töltött el megelégedéssel: a Gyümölcsös ölelés név jóval többet sugallt. Gyümölcsdarabokkal nem találkoztam, pedig állítólag kellett volna. A meggy íze nem volt erőteljes (talán pozitívum, hogy kevés aromát tartalmaz), és szerencsére nem volt túl édes sem.

Zott – Jogobella extra nagy gyümölcsdarabokkal, áfonyás
Összetevők: áfonya 9%, joghurt 3,5 %-os tejből, áfonyakészítmény (áfonya, cukor, glükóz-fruktóz szirup, (búzából), áfonyakoncetrátum, aroma), cukor, tejfehérje
100 g termék tápértéke: energiatartalom 411 kj/97kcal, fehérje: 3,5 g, szénhidrát 15,0 g, zsír 2,6 g

Szandra véleménye:

Azért szeretem, mert nem annyira édes, szerintem pont megfelelő a gyümölcstartalma is. Nem érzek sem mellékízt vagy tartósítószert benne. Krémes és könnyű, mint minden joghurt általában. Nem lenne rossz, ha nagyobb kiszerelésben is lehetne kapni, vagy ivójoghurt formájában.

Sole félzsíros joghurt eper darabokkal
- zsírtartalom: 2,7 %
Összetevők: pasztőrözött, homogénezett tej, epres gyümölcskészítmény 15 % (gyümölcs, cukor, savanyúságot szabályozó anyag E331, színezék E120), cukor, stabilizátor (E1422, E412)
Átlagos tápérték 100 g termékben: energia 355 kj/84 kcal, fehérje: 3,0 g, szénhidrát: 12,0 g, zsír: 2,7 g

Ricsi véleménye:

Krémesnek annyira nem krémes, inkább zsírosnak érzem, és egy kicsit savanyú is szerintem. Az epret érezni, darabokat viszont nem találtam benne. Van olyan joghurt, ami jobban izlik.

Több ezer éve ismerik – az örmények mayzoomnak hívták, Perzsiában kast volt a neve, Egyipotban benraib, Indiában dadhi. A törökök yogurut, más kelet-európai nyelvek a joghurt szót az élet szinonimájaként használták. Mostanában nincs nap - és reklámblokk – nélküle…

Megfigyeltük, hogy majd' az összes kóstolt joghurt tartalmaz sűrítőt, savanyúságot szabályozó anyagot, módosított keményítőt, tejport, aromákat... Miért? Hiszen a joghurt ősi ital, az egészség, a hosszú élet és a természetesség szimbóluma volt...

Az ókori népek bármerre is utaztak, mindig magukkal vittek egy kis adagot ezekből a speciális tejsavbaktériumokkal beoltott buggyantott tejből, azaz az ősjoghurt élő kultúrájából. Európába a törökök és a bolgárok révén került be.

Legenda születik

A joghurt eredetéről keringő legendák egyike szerint maga Isten küldte el a joghurt titkos receptjét egy angyalával Ábrahámnak, aki állítólag ennek jótékony hatására 175 évet élt.
Egy másik, kevésbé misztikus legendában a mongol Dzsingisz kán követe egyszer megállt vizet kérni egy nemrég meghódított kis faluban. A leigázott helybéliek azonban víz helyett tejet öntöttek a követ kulacsába, remélvén, hogy így ívóvíz és használható kulacs nélkül marad az ellenséges férfi a sivatag közepén. Később a követ inni szeretett volna - amikor fehér, félig folyékony állagú italt talált kulacsában ízletesnek találta: így született meg a joghurt. A fehér italt ezután Dzsingisz kán lovasai hódításaik során mindenhova magukkal vitték, elterjesztve az egész világon.

A 20. század elején, Párizsban, a Pasteur Intézetben dolgozó orosz biológus, Ilja Metcsnikov azt kutatta, hogy a joghurtban található baktériumok miként járulhatnak hozzá az élet meghosszabbításához. Kiinduló tézise szerint a bélben található baktériumok által bomlásnak indult ételmaradékok olyan anyagokat termelnek, amelyek lassanként belülről “megmérgezik” az embert. A Kaukázusi hegyekben élő pásztorok viszont igencsak sokáig éltek - a legendák szerint a joghurtban található élő baktériumoknak köszönhetően.

Metcsnikovnak sikerült bebizonyítania, hogy a joghurt - a benne található élő kultúrák - rendszeres fogyasztása hasznos az emberi szervezet számára, mert a benne található baktériumkultúrák megakadályozzák a bélben mérgező anyagokat gyártó “rossz” baktériumok elszaporodását, segítenek fenntartani a bélrendszer baktériumflórájának egyensúlyát. Munkájáért 1908-ban Nobel-díjjal tüntették ki.

Az 1950-1960-as években vált igazán népszerűvé a joghurtfogyasztás, melyre a gyártók újabb és újabb fajták megjelentetésével reagáltak: a natúr mellé jött az alacsony zsírtartalmú, az édesített, az ízesített stb. Statisztikák szerint manapság az emberiség több mint 30 százaléka fogyasztja rendszeresen, egy főre számítva kb.: 2 kilót évente. Hiszen finom, egészséges és diétás...

A joghurt tartalmaz fehérjét, természetes cukrot, zsírt, kalciumot, foszfort és egyéb ásványianyagokat, valamint különböző B vitaminokat.
Zsírtartalma a felhasznált tej zsírtartalmától, minőségétől függ.
Készítése: a tejet, zsírtartalmának beállítása után általában olyan szárazanyagokkal gazdagítják, amelyek megnövelik protein-, tejcukor-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Ezek után homogenizálják, amely többek között elősegíti a lipidek emészthetőségét a belekben. Majd 90-95C-on pasztörizálják, és néhány percig egyenletes hőmérsékleten tartják. Ezután hűtik le körülbelül 45C-ra. A következő lépés a beoltás. Számos baktériumtörzs létezik, ezeket a gyártók a technológiájuknak és az elérni kívánt ízhatásnak megfelelően választják ki. Amit valamennyinek tartalmaznia kell az az élő joghurtkultúra. Magyarországon csak az élő, grammonként legalább 10 millió baktériumot tartalmazó kultúrával készített terméket lehet e névvel illetni. (forrás: (forrás: www.nana.hu)








2005.07.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok