HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > Méregtelenítés és fogyókúra egyben 2.

t: 3361

Méregtelenítés és fogyókúra egyben 2.

- Már a kúra előtti napon készítsük fel szervezetünket. Lehetőleg csak könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, vacsorára például csak natúr zöldséglevest, vagy egyszerűbb salátát főtt krumplival, kevés gyümölcsöt, és főleg ne puffasztót. A kúra megkezdése előtt javasolt a húsokat, tejtermékeket étkezésünkből mellőzni, és az olajos magvak, babfélék fogyasztását csökkenteni.
- A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni (ha valaki teljesen nem tud sómentesen étkezni, csipetnyi tengeri sót használjon az ételekhez).
- Ne együnk túl sok banánt, édes vagy aszalt gyümölcsöt.
- Tilos a kúra során zsírban sült burgonyaételeket, húst és édességeket, alkoholt, kávét vagy más élvezeti szert fogyasztani!
- A salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük.
- Ne használjunk konzerveket, porleveseket, mesterséges ízesítőszereket (leveskocka, porok stb.), zsírt, habarást vagy rántást!
- A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, kevés hidegen sajtolt olajat, természetes fűszereket, joghurtot, kefirt, magvakat (lenmag, dió, mandula stb.) használjunk.

- Legalább napi 2,5-3 liter ásványvizet, gyógyteát, frissen centrifugált gyümölcslevet el kell fogyasztani.
- Ajánlott tisztítótea-keverék: gyermekláncfű, tarackbúza, kutyabengekéreg (kevés), bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük.
- Ha gyümölcsleveket préselünk, azok közül mindig legjobbak a természetesen, frissen készült levek. A leveket ne felejtsük el sohasem hígítani szénsavmentes ásványvízzel (fele-fele arányban). De fogyaszthatók a biolevek is, ezek közül leginkább a következőket ajánljuk: ananász, vegyes zöldséglé, savanyú káposztalé, multivitaminos gyümölcslé, aszaltszilva-lé.


- Rágjunk meg mindent nagyon alaposan. A kúra után ügyeljünk arra, hogy mennyiségileg ne legyen sok az elfogyasztott táplálék, hiszen a kúra alatt összeszűkült gyomrot és a pihent állapotú emésztőtraktust igen jelentősen megterhelnénk vele. Akinek érzékenyebb a gyomra vagy emésztőrendszerének más területe, vagy valamilyen krónikus betegségben szenved, érdemes fontolóra vennie a kúra megkezdését, hiszen többet árthat vele, mint amennyit a salaktalanító/méregtelenítő kúra használ. Ha a kúrát három napnál többre tervezzük, mindenképpen kérjünk dietetikustól segítséget, orvosi felügyeletet.

Lehet napokra lebontani, de igazából a salaktalanító/méregtelenítő kúra lényege, hogy az első napon csak gyümölcs-, illetve zöldséglevet fogyasszunk, sokszor, de keveset (1-2 dl). A második napon nyers gyümölcsöket, zöldségeket iktathatunk be a folyadék mellé. A harmadik napon már párolt zöldségfélét, gyümölcsöt, barnarizst, gabonaféléket is be lehet tervezni. A negyedik naptól kezdve pedig már kis mennyiségben sovány szárnyast, sovány tejet, tejtermékeket is lehet fogyasztani. Azért aki szigorúan szeretné betartani a diétát, az a méregtelenítés végéig ne fogyasszon húst, még szárnyast sem. A méregtelenítés/salaktalanítás alapját végig a zöldségek, gyümölcsök, gabonák képezik.

Hétfő

Reggeli: Almalé
Tízórai: Ananászlé
Ebéd: Burgonyalé
Uzsonna: Cékla-zeller lé
Vacsora: Alma-répa lé

Kedd

Reggeli: Kivi-ananász saláta
Tízórai: Aszalt szilva almával
Ebéd: Fokhagymás-petrezselymes saláta (fokhagyma, petrezselyem, hidegen sajtolt olívaolaj, salátalevél csíkokra vágva, szeletelt paradicsom, szeletelt uborka)
Uzsonna: Sárgadinnyelé
Vacsora: Friss gyümölcssaláta

Szerda

Reggeli: Banános zabkása
Tízórai: Áfonyalé
Ebéd: Burgonya zöldsalátával (endíviasaláta, spenót, kínai saláta)
Uzsonna: Grapefruit-, narancs-, eperlé
Vacsora: Sült zöldségek szezámmaggal (hagyma, kaliforniai paprika, uborka, répa, zeller, gomba, brokkoli, hidegen sajtolt olívaolaj)

Csütörtök

Reggeli: házi müzli (zabkorpa, reszelt mandula, reszelt kesudió, mazsola, lenmag, tökmag, napraforgómag, citromlé, almalé, reszelt alma)
Tízórai: Szőlő
Ebéd: Nyers saláta avokádómártással (kaliforniai paprika, répa, zeller, uborka, kelbimbó, zöldhagyma, avokádó, mazsola, hidegen sajtolt olívaolaj)
Uzsonna: Alma
Vacsora: Waldorf-saláta (zeller, alma, dió) joghurttal leöntve

Péntek

Reggeli: epres-lenmagos joghurt
Tízórai: napraforgómag tökmaggal összekeverve
Ebéd: almás káposztasaláta (fehérkáposzta, alma, zeller, metélőhagyma, joghurt)
Uzsonna: édeskeverék (görög- és sárgadinnyelé)
Vacsora: barnarizs kesudióval (barnarizs, kesudió, hagyma, mazsola, napraforgó, hidegen sajtolt olívaolaj)

Szombat

Reggeli: mézes zabkása
Tízórai: gyümölcskoktél (szőlő, ananász, citromlé)
Ebéd: barnarizs-saláta mártással (barnarizs, paprika, zöldhagyma, uborka, hidegen sajtolt olívaolaj, citromlé)
Uzsonna: görögdinnye
Vacsora: nyers zöldségek dióval, fenyőmaggal (répa, zeller, uborka, retek, saláta, pritaminpaprika, petrezselyem)

Vasárnap

Reggeli: ananászos, lenmagos joghurt
Tízórai: nyári gyümölcskoktél (eper, őszibarack, körte, alma)
Ebéd: burgonya csicseriborsókrémmel
Uzsonna: zöldséglé (paprika, zeller, uborka, saláta)
Vacsora: sült csirke brokkolival, karfiollal

Első rész


(origo)


2005.05.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok