Karácsonykor leghosszabbak az éjszakák, ekkor születik a megváltó, aki a keresztény hit szerint kivezeti az emberiséget a bűn sötétségéből a fényre. Érdekesség, hogy nem Jézus, hanem Lucifer, a bukott angyal nevének jelentése a Fényhozó. Az év napjai között ellentéte a hagyományos pogány ünnep, a júniusi Szent Iván éjjele (más néven Boszorkány-szombat), amikor is leghosszabb a nappal.
Ez a bőség időszaka. Nagy a vendégjárás, ki kell, tegyenek magukért a háziasszonyok. A karácsony esti menü összeállítása és elkészítése általában családi tradíciókon alapszik, és évről évre állandó. Akik nem találnak vagy nem akarnak új receptekkel kísérletezni, reméljük, találnak néhány nagyon mutatós tálalási ötletet.
Kacsasült
Egy másik nagyon elterjedt karácsonyi étel a kacsasült. Érdekesebbé tehetjük az ízét, ha a sütési idő vége előtt kb. 20 perccel meglocsoljuk karamellizált cukorral ízesített narancslével, és a narancs kifejtett húsát vagy narancsszeleteket rakunk a tetejére. Párolt vöröskáposztával tálaljuk, amit szintén meglocsolhatunk a narancsos öntettel.
Sokan készítenek ilyenkor mézes süteményeket, mind a fenyőfára, mind desszertnek. Nem olyan ismert de hasonlóan látványos lehet
a habcsók.
Egyszerűbben elkészíthető, szépen díszítve látványos csemege, nemcsak a fán, hanem az asztalon is.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 7–8 dkg vágott pirított mogyoró, 2–3 szem gyümölcs és tejszínhab a díszítéshez
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, végül belekeverjük a mogyorót, de a tetejére is szórhatjuk. Sütőpapírral kibélelt pepsibe nyomjuk, ovális vagy kerek, esetleg koszorú formában egy habzsák segítségével. Előmelegített sütőben kb. 150 oC-on 1 óra alatt megsütjük. Tálalás előtt, amikor már kihűlt, tejszínhabbal és gyümölccsel díszíthetjük.
Bejgli
Legismertebb és kifejezetten csak Magyarországon elterjedt sütemény a bejgli, nem múlhat el az ünnep nélküle. Kétféle ízben szokás készíteni, mákos és diós töltelékkel. Újabban sokan inkább a cukrászdából rendelik meg, pedig az otthoni íz elengedhetetlen belőle.
Hozzávalók:
1 dl tej, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 15-20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a tojásokat, a margarint és a maradék cukrot összedolgozzuk az élesztővel. Kb. fél órát pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán 3–4 db téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük diós és mákos töltelékkel. Feltekerjük, a végeket benyomkodjuk, majd tepsire helyezzük és megkenjük tojássárgával. Előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
A tölteléket egyszerűen elkészíthetjük: a tejet felforraljuk, beleszórjuk a diót vagy mákot, 2–3 percig főzzük még, majd belekeverjük az ízesítő anyagokat.