HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Aprósütemények - fenyőfára

t: 2753

Aprósütemények - fenyőfára










A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, hűvösen csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titokat rejtő parányi csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegő bakelitlemez mélyéről szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér. Akárcsak a fenyő semmihez sem hasonlítható illata és a mézeskalácsok és habkarikák édes, fűszeres aromája. Sajnos napjainkban egyre kevesebb háziasszonynak jut ideje arra, hogy a fenyőfát házi készítésű habkarikákkal, mézeskalácsokkal, szárított narancs-, citrom- és grapefruitkarikákkal, valamint fahéjas, gyömbéres, diós vagy mákos süteményekkel díszítse. Pedig legalább egyszer érdemes lenne megpróbálni, mert ezek az illatos, szó szerint ennivaló díszek igazán különlegessé teszik az ünnepeket! Valójában bármilyen linzert, habkarikát, mézeskalácsot és kekszet feltehetünk a fára, csupán arra kell ügyelnünk, hogy olyan édességeket készítsünk, amelyek "jól tartják" magukat.

Citromos csillagok

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 2 citrom, 13 dkg vaj + a tepsihez, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, 27,5 dkg liszt
A mázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál vagdalt citromhéj
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.

Elkészítés: A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és különböző méretű csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagok egyik csúcsába lyukat szúrunk, hogy szalagot tudjunk átfűzni rajta. A tepsire rakjuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a csillagokra kenjük. Megszórjuk citromhéjjal, és hagyjuk megszáradni.

Mákos csillagok

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 20 dkg darált mák, 15 dkg margarin

Elkészítés: A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.

Fekete-fehér csillagok

Hozzávalók 40 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 teáskanál kakaó, 1 teáskanál tej, 1/2 zacskó vaníliás cukor, késhegynyi sütőpor, néhány csepp rumaroma, csipetnyi só

Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk a cukorral, sóval, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a vajjal a tojássárgájával és 1 kanál vízzel. A tészta kétharmadába belekeverjük a kakaót, a tejet és a rumaromát. A kétféle tésztát külön-külön műanyag fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Két fólialap között külön-külön kinyújtjuk. A kakaósból nagyobb, a simából kisebb csillagokat szúrunk ki és egymásra helyezzük. A csillagokat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük és 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük.

Fahéjas csillagok

Hozzávalók (kb. 45 db): 3 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 15 dkg porcukor, 30 dkg darált mandula, 1/2 teáskanál fahéj, 10 dkg cukor, néhány csepp rumaroma

Elkészítése: Két tojásfehérjét a citromlével verjünk kemény habbá. A porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon kb. 20 percig süssük.

Mézes puszedli

Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.

Mézes aprósütemény

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg átszitált porcukor, 1 evõkanál õrölt fahéj, tetszés szerint kakaópor, 12 dkg virágméz, 3 egész tojás

Elkészítés: a poranyagokat gyúrótálban összekeverjük, a vízfürdõben forrósított mézet hozzáadjuk, fakanállal jól elkeverjük, majd addig gyúrjuk, míg a tészta a kéztõl és a gyúrótáltól elválik. Két-három napi hûtõben (fölsõ polcon!) való pihentetés után formázható, a formákat zsírozott tepsibe kell helyezni. A tíz percig elõforrósított sütõben, takaréklángon, kb. 8-10 percig sütjük.

Nutella csók

Hozzávalók: 1 csésze Nutella, 1 csésze darált mogyoró, 2 tojásfehérje, 10 dkg cukor

Elkészítése: A Nutellát picit meglangyosítjuk, hogy folyós legyen.
A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük. Apránként hozzákeverjük a Nutellát és a darált mogyorót. Kikent, lisztezett sütőlapra kis csókokat nyomunk belőle, és langyos sütőben megszárítjuk. Akkor szedjük le a sütőlapról, amikor már teljesen kihűlt.

Kókuszos habcsók

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 15 dkg finom kristálycukor, 10 dkg kókuszreszelék, 2 teáskanál málnaszörp, 1 evőkanál csokidara, 1 evőkanál tarka cukordara

Előkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzákeverjük a cukrot, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Kettévesszük a masszát, a felébe belekeverjük a málnaszörpöt, így kétféle színű habcsókot készítünk.

Elkészítés: 1. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd egy kanál segítségével halmokat rakunk 2–3 cm-re egymástól, mindkét masszából. A sütőt 150 fokra (gázsütő 2 fokozat) előmelegítjük, és a kis halmocskákat kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kb. 5 percig hűtjük a tepsiben, majd leszedjük a papírról. A fehér habcsókokat csokidarával, a rózsaszíneket cukordarával szórjuk meg, és ízlésesen tálra rakjuk.

Mandulás habcsók

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 15 dkg mandula, citromlé, 20 dkg cukor, diónyi vaj

Elkészítés: A tojásfehérjét tálba téve gőz fölött verjük habbá a cukorral. Néhány csepp citromlét is keverjünk a masszához. Ha már kemény a hab, vegyük le gőzről, keverjük hozzá óvatosan a durvára őrölt mandulát. Kivajazott sütőlapra halmozzunk a masszából golyóformákat. Alacsony lángon süssük, szárítsuk, míg megrepedezik a teteje.

Fűszeres aprósütemény

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 2 tojás, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, egy csipet szódabikarbóna

Elkészítés: Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.

(nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség



2006.12.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok