A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, hűvösen csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titokat rejtő parányi csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegő bakelitlemez mélyéről szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér. Akárcsak a fenyő semmihez sem hasonlítható illata és a mézeskalácsok és habkarikák édes, fűszeres aromája. Sajnos napjainkban egyre kevesebb háziasszonynak jut ideje arra, hogy a fenyőfát házi készítésű habkarikákkal, mézeskalácsokkal, szárított narancs-, citrom- és grapefruitkarikákkal, valamint fahéjas, gyömbéres, diós vagy mákos süteményekkel díszítse. Pedig legalább egyszer érdemes lenne megpróbálni, mert ezek az illatos, szó szerint ennivaló díszek igazán különlegessé teszik az ünnepeket! Valójában bármilyen linzert, habkarikát, mézeskalácsot és kekszet feltehetünk a fára, csupán arra kell ügyelnünk, hogy olyan édességeket készítsünk, amelyek "jól tartják" magukat.
Citromos csillagok
Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 2 citrom, 13 dkg vaj + a tepsihez, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, 27,5 dkg liszt
A mázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál vagdalt citromhéj
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.
Elkészítés: A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és különböző méretű csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagok egyik csúcsába lyukat szúrunk, hogy szalagot tudjunk átfűzni rajta. A tepsire rakjuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a csillagokra kenjük. Megszórjuk citromhéjjal, és hagyjuk megszáradni.
Elkészítés: A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.
Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk a cukorral, sóval, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a vajjal a tojássárgájával és 1 kanál vízzel. A tészta kétharmadába belekeverjük a kakaót, a tejet és a rumaromát. A kétféle tésztát külön-külön műanyag fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Két fólialap között külön-külön kinyújtjuk. A kakaósból nagyobb, a simából kisebb csillagokat szúrunk ki és egymásra helyezzük. A csillagokat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük és 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük.
Elkészítése: Két tojásfehérjét a citromlével verjünk kemény habbá. A porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon kb. 20 percig süssük.
Mézes puszedli
Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj
Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
Elkészítés: a poranyagokat gyúrótálban összekeverjük, a vízfürdõben forrósított mézet hozzáadjuk, fakanállal jól elkeverjük, majd addig gyúrjuk, míg a tészta a kéztõl és a gyúrótáltól elválik. Két-három napi hûtõben (fölsõ polcon!) való pihentetés után formázható, a formákat zsírozott tepsibe kell helyezni. A tíz percig elõforrósított sütõben, takaréklángon, kb. 8-10 percig sütjük.
Elkészítése: A Nutellát picit meglangyosítjuk, hogy folyós legyen.
A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük. Apránként hozzákeverjük a Nutellát és a darált mogyorót. Kikent, lisztezett sütőlapra kis csókokat nyomunk belőle, és langyos sütőben megszárítjuk. Akkor szedjük le a sütőlapról, amikor már teljesen kihűlt.
Előkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzákeverjük a cukrot, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Kettévesszük a masszát, a felébe belekeverjük a málnaszörpöt, így kétféle színű habcsókot készítünk.
Elkészítés: 1. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd egy kanál segítségével halmokat rakunk 2–3 cm-re egymástól, mindkét masszából. A sütőt 150 fokra (gázsütő 2 fokozat) előmelegítjük, és a kis halmocskákat kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kb. 5 percig hűtjük a tepsiben, majd leszedjük a papírról. A fehér habcsókokat csokidarával, a rózsaszíneket cukordarával szórjuk meg, és ízlésesen tálra rakjuk.
Elkészítés: A tojásfehérjét tálba téve gőz fölött verjük habbá a cukorral. Néhány csepp citromlét is keverjünk a masszához. Ha már kemény a hab, vegyük le gőzről, keverjük hozzá óvatosan a durvára őrölt mandulát. Kivajazott sütőlapra halmozzunk a masszából golyóformákat. Alacsony lángon süssük, szárítsuk, míg megrepedezik a teteje.
Elkészítés: Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.