Mindannyiunkat megvisel a hideg és a sötétség: fáradékonyak, álmosak, s talán a szokásosnál nyűgösebbek vagyunk. Szedhetünk persze vitaminokat, spotolhatunk, de emlékezzünk néha nagymamáink jó tanácsaira is, és süssünk családunknak aranyló, csokis-vaníliás-mazsolás kuglófot! Miközben a tésztánk sül, főzzünk forró kakaót, öntsük színes csészékbe, és díszítsük friss tejszínhabbal a tetejét. Ezután szépen megteríthetünk: piros terítőt, skótkockás szalvétákat és végül egy csokor fenyőágat tegyünk az asztal közepére, és már szervírozhatjuk is friss süteményünket, amely egészen biztosan emelni fogja az est fényét!
Kuglófsütés lépésről lépésre
1. Gondosan mérjük ki a hozzávalókat. Célszerű előre kikészíteni mindent, hogy ne a tészta kevergetése közben kelljen a cukrot vagy a tejet méricskélni, mivel úgy könnyen kifelejthetünk valamit a tartalmából. A sütőport keverjük össze a liszttel, a mazsolát pedig mossuk meg és áztassuk rumba.
2. Kenjük meg margarinnal a sütőformánkat és szórjuk meg liszttel, majd a felesleget öntsük ki. Így a tésztánk nem fog a formába ragadni ha megsült, és ropogós marad a tészta. (Mindezt megúszhatjuk, ha teflon bevonatú vagy szilikonos sütőformát használunk)
3. Konyhai robotgéppel keverjük ki először a tojások sárgáját a cukorral, a tejjel és a zsiradékkal és csak a legvégén adjuk hozzá a sütőporos lisztet és a felvert tojásfehérjét.
4. Ha elkészült a tésztánk, egyik felét kanalazzuk óvatosan a kivajazott formába, a másik felét pedig keverjük össze kakaóval. A kakaós tésztát öntsük a natúr tészta tetejére.
5. Előmelegített sütőben, közepes lángon süssük körülbelül fél órán át, majd spéktűvel ellenőrizzük, nem ragad-e a tészta közepe. Ha a sütő megkapná a kuglóf tetejét, takarjuk be sütőpapírral.
6. A forró tésztát azonnal borítsuk ki a sütőformából és helyezzük egy porcelán tányérra addig, amíg szobahőmérsékletűre ki nem hűl. Vajjal, lekvárral, porcukorral tálaljuk.
Elkészítés: A cukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. A tojásfehérjét külön felverjük. A lisztbe keverjük a sütőport. A cukros masszához először a liszt felét, majd a hab felét adjuk, megint lisztet, megint habot. Jól kivajazott-kilisztezett kuglófformába öntjük a felét. A másik felébe kakaóport teszünk /kb. 2 evőkanál/. Ezt a fehér massza tetejére öntjük. Előmelegített sütőben 150 fokon sütjük kb. 80 percig. Hústűvel ellenőrizd, nem ragad-e!
Elkészítés: A margarint, a csipet sót és a vaníliás cukrot, cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citrom- és narancshéjat. A csavart citromléből 3 evőkanállal, a narancsléből 10 evőkanállal teszünk hozzá, ezt felváltva keverjük össze a 30 dkg liszttel (amit előzőleg elkeverünk a sütőporral). Kuglófformába öntjük, és megsütjük. Melegen borítjuk ki, mert a máz, amit a tetejére kenünk, így fog rádermedni.
Máz: A 12 dkg porcukrot elkeverjük a megmaradt 1-1 evőkanál citrom- és narancslével. A még folyós mázba beleszórjuk a kandírozott kockákra vágott narancshéjat.
Előkészítés: Kisebb formákat (hőálló teáscsészéket, amelyeknek felfelé tágul az oldaluk) kivajazunk, és porcukorral beszórunk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Vízfürdőben felolvasztunk 10 dkg csokoládét. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és egymás után beledolgozzuk a tojássárgákat. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, a diót és a zsemlemorzsát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. A masszát a formákba töltjük úgy, hogy kb. háromnegyedükig érjen. Egy tepsibe forró vizet öntünk, beleállítjuk a formákat, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. A szószhoz a maradék csokoládét (a fehér csokoládét külön) felolvasztjuk. Kistányérokra szétöntjük a barna csokoládét, kevés fehér csokoládét locsolunk rá, és erre borítjuk a puding kuglófokat. Tetejüket 1-1 szem gyümölccsel díszíthetjük.
Előkészítés: A csokoládét lereszeljük. Két kisebb kuglófformát (kb. 10 cm átmérőjűek legyenek) kivajazzuk, beszórjuk mandulával, és hidegre tesszük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vajat a porcukor felével, a rummal habosra keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és beleszitáljuk a maradék porcukrot. A vajas masszához keverjük a tojássárgákat, a mandulát, a lisztet, a csokoládéreszeléket, és végül a tojáshabot is beleforgatjuk. A masszát a formákba töltjük, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A kuglófot tálra borítjuk és tejszínhabbal tálaljuk.
Előkészítés: A mazsolát a rumba áztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A túrót villával áttörjük. A formát kivajazzuk.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojássárgákat a vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromhéjat, a túrót, a grízt, és végül a rumos mazsolát és a pisztáciát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. Az egészet beleöntjük a formába, és a sütőben kb. 60 percig sütjük. A formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd tálra borítjuk, és teljesen kihűtjük. Tálaláskor vastagon megszórjuk porcukorral.