HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Pite-pite - akár egytál étel is lehet

t: 9889

Pite-pite - akár egytál étel is lehet

Brokkolis-sütőtökös pite

Pite nemcsak édes töltelékkel készülhet: zöldségekkel megpakolva akár egy teljes vacsorát is helyettesíthet ez a sütemény.

Hozzávalók:
1 adag omlós tészta, 50 dkg brokkoli, 30 dkg sütőtök, 3 dl tejszín, 3 tojás sárgája, őrölt szerecsendió, bors, só

Az omlós tésztához:
20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 5-6 evőkanál hideg víz.

Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká. Felhasználásig tartsuk hűtőben.

Szedjük szét rózsáira a brokkolit, húsosabb szárait is vágjuk kockákra. A sütőtököt is hámozzuk meg, majd azt is vágjuk kockákra. Egy fazékban forraljunk fel sós vizet, majd tegyük bele az alaposan megmosott brokkoli darabokat, és az összekockázott sütőtököt.

Főzzük két percig, utána szűrjük le, majd hideg vízzel hűtsük le, és alaposan csepegtessük is le.

Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki az omlós tésztát fél centi vastagságúra, majd béleljük ki vele egy vajjal megkent és liszttel megszórt, körülbelül húsz centi átmérőjű peremes kerek sütőformát.

Tegyük bele a leforrázott brokkolit és a tököt, igazgassuk el.

Egy kis tálkába öntsük a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, darált borssal és sóval. Keverjük jól össze, majd öntsük az egészet a zöldségekre.

Előmelegített sütőben 150 fokon süssük körülbelül 40-45 percig.
Ha elkészül, várjunk vele míg kihűl, szeleteljük cikkekre és friss ropogós salátalevelekkel tálaljuk.

Keverhetünk a tejszínes öntetbe füstölt sajtot, vagy füstölt tofut is. Így még tartalmasabb lesz a pite.


Cukkínis-pórés pite


Időnként még a megrögzött húsimádóknak is érdemes kipróbálniuk egy-egy zöldséges fogást.

Hozzávalók:
1 adag omlós tészta, 1 evőkanál olívaolaj, 2 db vékonyabb póréhagyma, 1 db közepes méretű cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 4 db tojás, 2 dl tejszín, 10 dkg trappista sajt, só, bors

Az omlós tésztához:
20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 5-6 evőkanál hideg víz

Elkészítése:
Először készítsük el a tésztát. Tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká. Felhasználásig tartsuk hűtőben.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele vajjal megkent és liszttel megszórt, kerek 20 centi átmérőjű sütőformát.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd pár perc párolás után a felkarikázott pórét és a cukkinit is. Sóval és kevéske darált feketeborssal ízesítsük.

Kevergetve, közepes hőmérsékleten pároljuk 4-5 percig, majd várjunk vele, míg kissé kihűl, utána töltsük a tésztával kibélelt formába.

Keverjük össze a tojást, a tejszínt és a reszelt sajtot egy kis tálban, majd öntsük a cukkinis hagymára. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük a pitét 30-35 percig, míg aranysárga lesz.

Tálaláskor szeleteljük cikkekre, és friss-ropogós salátalevelekkel körítsük.


Zöldséges-halas pite


Szakácsunk mai receptje egy cseppet időigényes, de megéri a fáradozást. Üdítő hatású, egészséges étel, tele zöldséggel és vitaminnal.

Hozzávalók négy személyre: 5 evőkanál olívaolaj, 2 db zellerszár, 1 db sárgarépa, 1 db cukkíni, 1 gerezd fokhagyma, 1 maréknyi koktélparadicsom, 20 dkg lazacfilé, 20 dkg tőkehalfilé (vagy más fehér húsú halfilé), 2 dl zöldségleves (lehet kockából is), 1 teáskanál tárkony, 1 kg burgonya, 1 csokor újhagyma, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, darált feketebors.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, hevítsük egy percig, majd tegyük bele az egycentis darabokra felvágott zellerszárat, a felszeletelt sárgarépát és a cukkinit. Addig pároljuk, míg a zöldségek puhák lesznek. Öntsük rá a zöldséglevest, ízesítsük sóval, tárkonnyal és darált feketeborssal. Forraljuk fel, és sűrítsük be hideg vízzel elkevert keményítővel, majd a végén keverjük hozzá az összevágott újhagymát is.

Egy másik serpenyőben - szintén pár evőkanálnyi olívaolajon - pirítsuk meg a nagyobb darabokra felvágott halat, majd keverjük a zöldséges szószhoz. Öntsük egy közepes méretű hőálló üvegedénybe és szórjuk rá a koktélparadicsomokat is.

A megtisztított burgonyákat főzzük meg sós vízben, szűrjük le, és nyomjuk át burgonyanyomón. Evőkanállal halmozzuk a zöldséges hal tetejére, villával egyengessük el, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük pirosra. (Kaldeneker György receptjei)


Póréhagymás, szalonnás pite


Szakácsunk, Kaldeneker György minden nap egy újabb finomságot ajánl. Ma a póréhagymás, szalonnás pite receptjét mutatja be.

Hozzávalók: 1 adag omlóstészta, 1db póréhagyma, 3 dl tejszín, 8 szelet húsos bacon szalonna, 4 db tojás sárgája, őrölt szerecsendió, őrölt bors.

Omlóstészta: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 5-6 evőkanál hideg víz.

Tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg , majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká.

A póréhagyma két végét vágjuk le, szeljük hosszában kétfelé, majd kockázzuk egy centis darabokra. Bő vízben mossuk át legalább kétszer, tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le alaposan. Ugyancsak kockázzuk fel a szalonnát, tegyük egy nagy serpenyőbe és hevítsük addig, míg a szalonna pirulni kezd. Adjuk hozzá a pórékockákat, fűszerezzük őrölt borssal és őrölt szerecsendióval. Pároljuk körülbelül 2-3 percig, majd hagyjuk kissé kihűlni.

Lisztezett deszkán nyújtsuk kis az omlóstésztát fél centi vastagságúra, béleljünk ki vele egy vajjal és liszttel meghintett közepes méretű peremes piteformát. A tésztát a sütőedény kilógó széleinél vágjuk le, majd tegyük bele a megpárolt szalonnás hagymát.

Egy kis tálkában keverjük össze a tejszínt a tojások sárgájával és öntsük a hagymás keverékre. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 150 fokon, legalább 35-40 percig.

Ha elkészült még melegen szeleteljük fel, friss salátalevelekkel tálaljuk. (Kaldeneker György receptjei)


Cukkinis-paradicsomos pite


Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy finom sós pite receptjét mutatja be.

Hozzávalók: 2 db közepes méretű cukkini, 5-6 szem közepes nagyságú paradicsom, 4 dl tejszín, 3 tojás sárgája, 15 dkg trappista sajt, őrölt szerecsendió, őrölt fehérbors, só
A tésztához: 1 pohár liszt, 30 g vaj, 60 g krémsajt, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál víz, só

Egy keverőtálba tegyük a lisztet, sózzuk, majd daraboljuk bele a vajat és a krémsajtot. Kezünkkel morzsoljuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a tojás sárgát és a vizet. Gyúrjuk össze, pihentessük egy órát hűtőben. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy kivajazott és liszttel megszórt piteformát.

A cukkiniket és a paradicsomokat vágjuk fél centis szeletekre, váltakozva, kissé eldöntve, hogy egymást fedjék, töltsük meg vele a formát. Egy kis tálkába öntsük a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük szerecsendióval, fehérborssal és sóval. Keverjük jól össze, majd töltsük fel vele a piteformát. Szórjunk rá kis kockákra összevágott trappista sajtot.

Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig, míg a tejszínes tojás meg nem szilárdul és szép pirosra nem sül.
Ha elkészült, szeleteljük fel, friss ropogós salátalevelekkel tálaljuk.

(origo.hu/noilapozo)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás
, bio,
vegetáriánus





2006.10.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Brokkolis-sütőtökös pite
Brokkolis-sütőtökös pite
Cukkínis-pórés pite
Cukkínis-pórés pite
Zöldséges-halas pite
Zöldséges-halas pite
Póréhagymás, szalonnás pite
Póréhagymás, szalonnás pite
Cukkinis-paradicsomos pite
Cukkinis-paradicsomos pite

Legfrissebb magazinok