Francia körtés lepény
Ez a süti tökéletes alapja bármilyen más gyümölcsös: pl. almás vagy meggyes finomságnak is.
Hozzávalók:
• 25 dkg körte
• 10 dkg szikkadt kenyér
• 10 dkg cukor
• 7,5 dkg étcsokoládé
• 5 dkg liszt
• 3 tojás
• 3 dl tej
• vaníliás cukor
• kakaópor
• vaj
• só
Elkészítés:
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, aztán jöhet a cukor, a vaníliás cukor, egy csipetnyi só, a kikevert tojások és a tej. Aztán az egészből csomómentes, lágy tésztát készítünk. A kenyeret felkockázzuk, a csokit összetördeljük, a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára halmozzuk a kenyeret, majd a körtét, erre kerül egy réteg csoki, majd a tészta. A lepényt 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, ha kihűlt, a tetejét megszórjuk kakaóporral.
Elkészítési idő: 55 perc
Kalóriaérték: 390 kcal adagonként
Vaníliás körte csokoládéágyon
A tésztának csináljunk egy kis peremet, hogy a fenséges csokikrém ki ne csurogjon belőle.
Hozzávalók:
• 70 dkg kisebb körte
• 15 dkg cukor
• 13 dkg vaj
• 12 dkg liszt
• 10 dkg étcsokoládé
• 8 dkg burgonyakeményítő
• 2 tojás
• 2 tojássárgája
• 1 evőkanál porcukor
• 1 rúd vanília
• só
Elkészítés:
Habosra keverünk 10 dkg vajat 10 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lisztet, egy csipet sót, és a burgonyakeményítőt. A kapott tésztát fóliába csavarjuk, és fél órán keresztül hűtőben pihentetjük, utána kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy tepsit. A tésztát fóliával letakarjuk, 10 percre 180 fokos sütőbe tesszük.
A körtét óvatosan meghámozzuk úgy, hogy a szár a gyümölcsön maradjon. Felmelegítünk fél liter vizet, ehhez hozzáadjuk a vaníliarudat, a maradék cukrot, majd a körtéket. A csokoládét a maradék vajjal és két tojássárgájával vízgőz fölött megolvasztjuk. Amikor a csokikrém kihűlt, belekeverjük a porcukorral együtt habbá vert tojásfehérjét is. Aztán az elkészült krémet elkenjük a tésztalapon, végül jöhetnek a puha körték is.
Elkészítési idő: 90 perc
Kalóriaérték: 530 kcal adagonként
Körtés csokoládétorta
A gyerekek nemcsak az ízét, de a látványát is imádni fogják.
Hozzávalók:
• 42 dkg cukor
• 17,5 dkg étcsokoládé
• 10 dkg vaj
• 7,5 dkg liszt
• 6 tojás
• 4 körte
• 1 kiskanál por alakú élesztő
• só
Elkészítés:
A körtét meghámozzuk úgy, hogy a szára rajta maradjon. Forró vízben feloldunk 30 dkg cukrot, és ebben a szirupban puhára főzzük a gyümölcsöt. A tojásokat szétválasztjuk, a vajat és a maradék cukrot pedig krémesre keverjük A csokit darabokra tördeljük, aztán vízgőz fölött felolvasztjuk, és a cukros vajhoz keverjük. Utána egyesével a krémhez adjuk a tojássárgákat, a lisztet és az élesztőt. Egy csipetnyi sóval habbá verjük a tojásfehérjéket, és ezt is hozzádolgozzuk a tésztához. Egy sütőformát kivajazunk, liszttel beszórjuk, majd elrendezzük benne a körtéket, végül ráöntjük a csokis tésztát. 180 fokos sütőben 50-60 perc szükséges az elkészítéshez.
Elkészítési idő: 90 perc
Kalóriaérték: 565 kcal adagonként
Körte kakaós tésztában
Fahéjdarabokkal, esetleg egy kevés olvasztott mézzel meglocsolva tálaljuk.
Hozzávalók:
• 20 dkg liszt
• 16 dkg cukor
• 15 dkg vaj
• 5 dkg kakaópor
• 5 dkg étcsokoládé
• 4 körte
• 2 tojás
• 1 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés:
Tésztát gyúrunk a lisztből, a kakaóból, 8 dkg cukorból, a vajból és a tojásokból. Az elkészült tésztalabdát fóliába csomagoljuk, és fél órán át hűtőben pihentetjük. A körtéket félbevágjuk, és az egyik darabka gyümölcsöt vékonyan felszeleteljük. Ezeket aztán 4 dkg cukorral édesített forró vízben puhára főzzük. A körte egyéb részeit felkockázzuk, és kevés vízben a maradék cukorral egészen pépesre főzzük. A keményítőt feloldjuk két evőkanál hideg vízben, majd a gyümölcspéphez keverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy formát, szépen, egyenletesen elosztjuk benne a hűtőből kivett tésztát, az alját villával meg szurkáljuk, majd 180 fokon 20 percig sütjük. Aztán a kihűlt tésztát, megkenjük a vízgőz fölött felolvasztott csokival, és megvárjuk, hogy a csokoládé megdermedjen. Utána megtöltjük a tésztát a körtepürével, a süti tetején pedig elrendezgetjük az előzőleg elkészített gyümölcsszeleteket.
Elkészítési idő : 80 perc
Kalóriaérték: 425 kcal adagonként
Körte csokiköntösben
Apró fahéjdarabokkal még "tuningolhatjuk" ezt az amúgy is isteni csodát.
Hozzávalók:
• 10 dkg tejcsokoládé
• 8 dkg cukor
• 8 dkg szeletelt mandula
• 4 körte
• 0,5 dl tejszín
• fahéjdarabok
Elkészítés:
A körtét megmossuk, óvatosan meghámozzuk úgy, hogy a szár a gyümölcsön maradjon. Egy edényben fahéjjal ízesített vizet forralunk, feloldjuk benne a cukrot, majd a szirupban pár percig főzzük a gyümölcsöt. A csokit összetörjük, és vízgőz fölött felolvasztjuk. A megpuhult körtét tányérra szedjük, és lelocsoljuk a folyékony csokikrémmel. Végül a finomságot megszórjuk pirított mandulával, tálaláskor pedig kevéske tejszínhabot szervírozunk a gyümölcs mellé.
Elkészítési idő: 20 perc
Kalóriaérték: 300 kcal adagonként
(maxima.hu)
Linkajánló:
RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok,
Egészség, orvos,
Táplálékkiegészítők,
Szépségápolás, bio,
vegetáriánus