HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > ÍNYCSIKLANDÓ

t: 2876

ÍNYCSIKLANDÓ









Körte tésztatutajon

Hozzávalók


45 dkg mélyhűtött leveles , vajastészta, 10 dkg marcipánmassza, 10 dkg dió, 3 dkg porcukor, 1 evőkanál körtepálinka , (ez el is maradhat), 4 nagy érett körte, 1 tojás, 10 dkg narancslekvár, a tészta nyújtásához: liszt

A leveles vajastésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Közben a marcipánmasszát az apróra vágott dióval, a porcukorral és a körtepálinkával összemorzsoljuk. A tésztát belisztezett deszkán kb. 40x25 centis lappá nyújtjuk. A körtéket úgy hámozzuk meg, hogy a szár rajtamaradjon. Ezután a gyümölcsöket hosszában elfelezzük, magházukat jó öblösen kivágjuk. Ezeket az üregeket a marcipános, diós masszával megtöltjük és a töltelékkel lefelé, egyenként a tésztára borítjuk, 4-6 centi távolságot hagyva köztük. A körték körül a tésztát éles késsel körbevágjuk úgy, hogy mindenütt 2-3 centis széle maradjon. A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A körtéket és a tésztaperemet felvert tojással megkenjük, de vigyázzunk, nehogy a szélén lecsurogjon, mert összeragasztja a vajastésztát és nem tud majd szép levelesre sülni. Előmelegített sütőben, közepes lángon (200 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 20-30 percig sütjük. Közben a narancslekvárt megforrósítjuk és a frissen sült még forró körtékre kenjük. Langyosan tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 411 kcal / 1723 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Aszú 5 puttonyos '93.


Pisztáciás körte

Hozzávalók

1 citrom, 15 dkg porcukor, késhegynyi őrölt fahéj, 4 nagy körte, 10 dkg tisztított pisztácia, 4 nagy gombóc pisztáciafagylalt

A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A cukrot 2 deci vízbe szórjuk, a citromhéjjal, citromlével meg a fahéjjal fűszerezzük. Felforraljuk és 5 perc alatt sziruppá főzzük. A körtéket meghámozzuk, a szirupba rakjuk és kis lángon 10 percig pároljuk. Közben a pisztáciát apróra vágjuk. A körtéket az idő leteltével a szirupból kivesszük és tálra állítjuk. Magát a szirupot egészen sűrűre beforraljuk. A kihűlt körték tetejéről egy „kalapot” levágunk, belsejükből egy kiskanállal a magházat ügyesen kiemeljük. Az üreget a sziruppal meglocsoljuk és egy-egy gombóc fagylaltot nyomunk bele. A kalapokat a tetejére rakjuk, a maradék sziruppal meglocsoljuk, és a pisztáciával körös-körül megszórjuk. Azonnal kínáljuk, nehogy a fagylalt megolvadjon.

Elkészítési idő: 35 perc.
Egy adag: 485 kcal / 2028 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Aszú 6 puttonyos.


Körtés rétes

Hozzávalók

45 dkg körte, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt fahéj, 1/2 citrom leve, 3 evőkanál körtepálinka vagy rum, 15 dkg briós vagy kalács , 1 csomag 4 lapos réteslap, 20 dkg áfonyabefőtt, a lapok megkenéséhez , és a tepsi kikenéséhez: , olvasztott vaj vagy margarin, a tetejére: porcukor

A körtéket meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük, majd húsukat vékony szeletekre vágjuk. A mazsolát folyó vízben jól megmossuk és lecsöpögtetjük. A körteszeleteket és a mazsolát a cukorral, a fahéjjal, a citromlével és a körtepálinkával összekeverjük. Kb. fél órán át érlelődni hagyjuk. Ezután a brióst apró kockákra vágjuk és szintén belekeverjük. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára fektetjük, olvasztott vajjal megkenegetjük és egy másik lapot ráborítunk. A körtés töltelék felét a harmadán elsimítjuk, a szabadon maradt tésztát az olvasztott vajjal még egyszer megkenjük. A rétest a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és egy kivajazott sütőlapra csúsztatjuk. A maradék réteslapokkal és töltelékkel ugyanígy járunk el, majd a két tekercset még egyszer olvasztott vajjal megkenjük és forró sütőbe tolva, kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve olvasztott vajjal újra átkenjük, majd 5-10 percig állni hagyjuk. Ezután csinos szeletekre vágjuk, porcukorral meghintve, az áfonyabefőttel tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 370 kcal / 1560 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Sárgamuskotály '98.

(eszemiszom.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás
, bio,
vegetáriánus


2006.09.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Körte tésztatutajon
Körte tésztatutajon
Körtés rétes
Körtés rétes

Legfrissebb magazinok