HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > GYÜMÖLCSÖS KOSÁR - Rengőszilva ringalló

t: 4169

GYÜMÖLCSÖS KOSÁR - Rengőszilva ringalló








Szilvafánk konyakmártással

Hozzávalók (2 személyre)

2 tojás, 10 dkg liszt, kb. 2 dl sör, csipetnyi só, 12 szem szilva, a sütéshez: olaj, a mártáshoz: 2 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál konyak

A tojásokat fölverjük, a lisztet és a sört felváltva hozzáadjuk, megsózzuk és simára keverjük. A szilvákat kimagozzuk, egyenként lisztbe hempergetjük. A lisztes szilvákat a sűrű sörtésztába mártjuk és a felforrósított olajban pirosra sütjük, majd szalvétán lecsepegtetjük. A mártáshoz a tojássárgákat a cukorral és a konyakkal gőz fölött, folyamatosan kevergetve besűrítjük. A fánkokat forrón, a meleg konyakmártással kínáljuk.

Elkészítési idő: 30 perc.
Egy adag: 667 kcal / 2788 kJ.
Italajánlat: édes vörösbor Rupy Port.


Szilvakocsonyás kuglóf

Hozzávalók (8 szelet)

a kuglófhoz: 15 dkg Rama margarin, 2 dl (kb. 20 dkg), cukor, 2 tojás, 3 dl (18-20 dkg) , finomliszt, 2 kiskanál sütőpor, 2 kiskanál vaníliás cukor, 1-1 mokkáskanál őrölt, szegfűszeg és őrölt , kardamom, 0,5 dl cukrozatlan , kakaópor, 1 dl erős feketekávé, a forma kikenéséhez: vaj, zsemlemorzsa, a szilvakocsonyához: 70 dkg szilva vagy ringló, 0,5 dl vörösbor, 1,5 dkg zselatinpor, 2 evőkanál szilvapálinka, 1-1 késhegynyi őrölt , fahéj és szegfűszeg, 3 evőkanál méz vagy , cukor

A kuglófhoz a margarint a cukorral habosra keverjük, a tojásokat egyesével beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral, a vaníliás cukorral, a fűszerekkel és a kakaóporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk a kávéval együtt. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt kuglófformába töltjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk és lapjában félbe-vágjuk úgy, hogy az alja valamivel nagyobb legyen. Később csak erre lesz szükség,a többit megehetjük. A szilvát megmossuk, kimagvaljuk, egyharmadát turmixoljuk és átszűrjük. A bort, a zselatint és a pálinkát hozzáadjuk, megfűszerezzük, kevergetve 1-2 percig forraljuk, míg a zselatin fölolvad benne. A maradék szilvát elnegyedeljük, a boros szilvapürébe szórjuk a mézzel (cukorral) együtt. Az időközben kimosott kuglófformába töltjük, s mielőtt megdermedne, a tésztát ráillesztjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Tálaláskor fél percre forró vízzel félig telt lábasba állítjuk, ezután tányérra borítjuk. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Elkészítési idő: 2 óra + amíg megdermed.
Egy adag: 455 kcal / 1902 kJ.
Italajánlat: édes vörösbor Tawny port.


Szilvás batyu

Hozzávalók (12 darab)

1 csomag (50 dkg) , fagyasztott leveles tészta, 12 szép szem szilva , vagy ringló, 5-5 dkg darált dió, cukor, és szilvalekvár, a tészta lekenéséhez: 1 tojás, a tészta nyújtásához: liszt, a sütemény tetejére: 2-3 evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál vékony , lapocskákra vágott , mandula

A tésztát hűtőszekrényben fölengedjük. A szilvát megmossuk, a szemeket behasítva kimagozzuk, ügyelve, hogy egyben maradjanak. A diót, a cukrot és a szilvalekvárt összekeverjük és a gyümölcsbe, a mag helyére töltjük. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 24x32 centisre nyújtjuk, majd 3x4 részre vágjuk; így lesz 12 darab belőle. Mindegyik közepére 1-1 töltött szilvát rakunk, és a tészta sarkait kissé ráhajtjuk, de nem kell, hogy összeérjenek. Tepsire rakjuk – a tészta elég zsíros, ezért a tepsit nem kell kivajazni –, fölvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 20 percig sütjük. Ha kész, a gyümölcsöt forró szilvalekvárral megecseteljük, a mandulával megszórjuk.

Elkészítési idő: 1 óra + amíg a tészta felenged.
Egy adag: 258 kcal / 1079 kJ.
Italajánlat: édes vörösbor Tawny port.


Villám szilvás

Hozzávalók (2 személyre)

4 tojás, 20 dkg rétesliszt, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 dl tej, 8-10 szem pirosas szilva, vagy ringló, diónyi Rama , margarin, 5 dkg pirított , mandula

A tojások sárgáját a liszttel és a kétféle cukorral elkeverjük, csipetnyit megsózzuk, majd apránként a tejet is beledolgozzuk. A szilvát megmossuk, négyfelé hasítjuk és kimagozzuk. A gyümölcsda- rabokat a tésztába dobjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a szilvás masszába forgatjuk. A margarint egy nagy serpenyőben megolvasztjuk, a tésztát belekanalazzuk. Nagy lángon 4 percig sütjük, majd megfordítjuk és a pirított mandulával megszórjuk. A másik oldalát is megpirítjuk. Tálra csúsztatva, porcukorral meghintve kínáljuk.

Elkészítési idő: 25 perc.
Egy adag: 1025 kcal / 4284 kJ.
Italajánlat: édes vörösbor Ruby port.


Bodzás szilvadzsem

Ha kevés a szilvánk, kipróbálhatjuk ezt a különleges bodzabogyóval, dióval gazdagított dzsemet. A kimagozott, feldarabolt szilvát egy tepsibe öntve sütőben addig sütjük-pároljuk, amíg levet nem enged. Ekkor negyedrésznyi megtisztított érett bodzabogyót szórunk rá, megcukrozzuk és dióbéllel gazdagítjuk. Kis lánggal addig sütjük, amíg jól besűrűsödik. Közben természetesen többször megkeverjük. Frissen, de télire csipetnyi tartósítószerrel, üvegben eltéve is finom. Különleges íze, gyönyörű színe miatt különleges csemege.

Elkészítési idő: 2 óra

(www.eszemiszom.hu)


2006.08.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Szilvafánk konyakmártással
Szilvafánk konyakmártással
Szilvás batyu
Szilvás batyu
Villám szilvás
Villám szilvás

Legfrissebb magazinok