HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Kopasz barack, őszibarack, sárgabarack

t: 7434

Kopasz barack, őszibarack, sárgabarack








Ezek után már csak az a kérdés, hogy sárgát, kopaszt vagy őszit válasszunk? Mindhárom gyümölcs egyaránt egészséges, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, rostos, lédús és alacsony kalóriatartalommal bír. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de kiváló leveseket, szószokat, salátákat, édességeket vagy akár befőtteket is készíthetünk belőlük.

Kajszi vagy sárgabarack

A sárgabarack különleges gyümölcs. Nem pusztán betegségmegelőző hatása és édes íze miatt, hanem azért, mert ez az egyetlen csonthéjas gyümölcsünk, amelynek magjában rejlő - a mandulához hasonló-, puha, fehér belsejét is megehetjük vagy befőttekbe tehetjük.
Héja bársonyos tapintású, színe meleg napsárga. A gyümölcs húsa krémesen rostos, jó esetben mézédes, gyümölcslé-tartalma azonban közel sem olyan magas, mint rokonai esetében.
A Kínából származó növény a történészek szerint a törökök közvetítésével jutott el hazánkba.
A kajszibarack valódi kincs. 100 gramm energiaértéke mindössze 50 kcal, és rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, nátriumban és káliumban. Ezek szerint már napi 10 dkg sárgabarack elfogyasztása fedezi a napi A-vitamin igényünket, nem beszélve a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához - különösen nyáron - elengedhetetlen.

Gyógyhatásai:

- késlelteti a látásromlást
- rákmegelőző hatású élelmiszer
- optimalizálja az anyagcserét
- méregtelenítő hatása jelentős
- máj- és érvédő hatása van
- segíti a bőr regenerálódását

Őszibarack

Nevét feltehetően az érési időszakáról kapta, és annak ellenére, hogy ma már jó néhány fajtáját különböztetünk meg érési idejétől függetlenül, a köztudatban mint "őszibarack" maradt meg.
Az őszibarack vöröses-rózsaszínű héját puha fehér szőrszerű pihék borítják, belseje pedig érettségétől függően meleg narancssárga. Minél sárgább a színe, annál nagyobb az A-, és C-vitamin tartalma. Igen magas a kalcium-, magnézium- és szeléntartalma, így a nyári allergiás időszakban természetes allergiaellenes frissítőnek számít.

Gyógyhatása:

- rákmegelőző hatású élelmiszer
- természetes antioxidáns
- optimalizálja a hormonszintet (ezért különösen a változó korban lévő nőknek javasolt a fogyasztása)
- méregtelenítő, tisztító hatású
- vértisztító, a tüdőre is gyógyítólag hat
- segíti az emésztést
- vízhajtó

Nektarin vagy kopasz barack

A kopasz barackként ismert közkedvelt gyümölcsünk nem más, mint az őszibarack egy különleges változata, amely mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza. Kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon, így édes ízét hosszú hónapokon át élvezhetjük.
Rokonaihoz hasonlóan igen sok káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.

Gyógyhatása:

- gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású
- segíti az emésztést
- idegnyugtató hatású
- helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt
- idős korban csökkenti a kézreszketést
- vérnyomáscsökkentő és értisztító hatású
- jó hatással van a májra
- serkenti az emésztést
- hatékonyan segít légzőszervi gyulladások megszüntetésében
- rákmegelőző hatású élelmiszer

Barackos receptek:

Barackos-mákos kocka

Hozzávalók:

A tésztához: 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 8 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl

A töltelékhez: 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1 barack konzerv (50 dkg), 5 dkg margarin, 6 tojás, 5+5 dkg (por)cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kiskanál szegfűszeg, 1/2 kiskanál fahéj
30 dkg darált mák, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa

Hab: 4 tojásfehérje, 2 kiskanál citromlé, 20 dkg porcukor

Elkészítés:
1.)A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük egy órára.
2.)A töltelékhez a mákot összekeverjük a rummal.
3.)Lecsöpögtetjük és kockára vágjuk a sárgabarackokat.
4.)A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük.
5.)Felverjük a 6 tojás fehérjét egy csipet sóval, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és addig keverjük robotgéppel, amíg kemény habot nem kapunk.
6.)A tojássárgákat összekeverjük 5 dkg cukorral, 5 dkg olvasztott margarinnal, a reszelt citromhéjjal, a fűszerekkel, a mákkal és a mazsolával, végül pedig kanalanként hozzáadjuk a 6 db tojásfehérjéből felvert habot.
7.)Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük a kockára vágott barackokat, arra a mákos tölteléket, majd 40 percig sütjük a tésztát.
8.)Végül rátesszük a 4 tojásfehérjéből, 2 kiskanál citromléből és a 20 dkg porcukorból készült habot is, és 7-8 percig bent hagyjuk a sütőben, addig, amíg megszáradt a hab teteje.

Túró-barack felfújt

Hozzávalók 4 személyre:1 citrom, 50 dkg zsírszegény túró, 3 tojás, 5 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 7,5 dkg étkezési keményítő, 1 nagy konzerv sárgabarack vagy őszi, 4 dkg mandulaforgács, 2 evőkanál vaj

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A túrót villával áttörjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

Elkészítés: A margarint simára keverjük a tojássárgákkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével, az étkezési keményítővel és a túróval. (Lehetőleg kézi robotgépet használjunk!) Végül beleforgatjuk a tojáshabot. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A barackot lecsepegtetjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, a túrókrém felét belesimítjuk. Kirakjuk a barackkal, és beborítjuk a maradék krémmel. Megszórjuk mandulával, apróbb darabokban a vajjal, és a sütőben kb. 50 percig sütjük.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 520 kcal

Barack hawaii módra

Hozzávalók:, 12 karika konzerv ananász (a friss még jobb), 6 evőkanál kókuszreszelék, 6 őszibarack, 10 dkg vaj, 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg darált dió, 6 dkg zsemle- vagy piskótamorzsa, 6 dkg porcukor, 12 szem meggy, 4-5 evőkanál áfonya (aszalt is lehet)

a tálaláshoz: 12 mandulás vagy diós csók

Elkészítése: Az ananászt kissé lecsöpögtetjük, majd az egyik oldalát kókuszreszelékbe nyomkodjuk, és ezzel a felével lefelé tepsibe rakjuk. Mindegyikre egy-egy fél meghámozott barackot ültetünk. Közben a vajat fölolvasztjuk, a kekszet, a diót, a morzsát meg a porcukrot beleszórjuk. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Utána a barackok üregébe púpozzuk, a kimagozott meggyel meg a fölaprított áfonyával díszítjük. Forró sütőben vagy grillsütőben 5-6 percig sütjük. Mandulás vagy diós csókkal díszítve tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 3721 kJ/890 kcal

Sárgabarackos lepény

Hozzávalók 48 kis szelethez: 25 dkg vaj, 30 dkg Graham- (teljes kiőrlésű) liszt, 1 teáskanál sütőpor, 5 dkg tisztított dió, 5 dkg csokoládé, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás
1 evőkanál rum

A töltelékhez: 48 db fél barack (befőtt), 48 ép, fél dióbél (kb. 10 dkg), 2 evőkanál porcukor a szóráshoz

Előkészítés: A vajat megolvasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A diót apróra összevagdaljuk. A csokoládét lereszeljük.

Elkészítés: A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal habosra keverjük. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, végül a vágott diót, a csokoládét és a rumot is hozzáadjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy nagy tepsit. A masszát a tepsibe simítjuk. A barackot lecsepegtetjük, és magházával felfelé egymás mellé a tésztába nyomkodjuk. A magok helyére 1-1 fél diót teszünk. A sütőben kb. 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és szeleteljük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 158 kcal

Barackos torta

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 10 dkg vaj+a formához, 4 dkg liszt, 6 dkg müzli, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 csepp citromaroma, 3 tojás

A krémhez: 2 csomag (20 g) zselatin, 5 dl natúr joghurt, 50 dkg mascarpone , 16 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín, 6 fél barack (befőtt)

A díszítéshez: csokoládéreszelék, csokitojás

Előkészítés: Kivajazunk egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a müzlivel, az étkezési keményítővel és a sütőporral.

Elkészítés: A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromaromával és egy csipet sóval habosra keverjük. Egymás után beledolgozzuk a tojásokat. Evőkanalanként hozzákeverjük a lisztes keveréket, és a formába öntjük. A sütőben kb. 25 percig sütjük. Rácsra borítjuk, hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen kettévágjuk. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint beáztatjuk. Simára keverjük a joghurtot a mascarponéval, a cukorral és a vaníliás cukorral. A zselatinhoz adunk 1 dl vizet és felforraljuk. Kis adagokban a joghurtos krémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk. Az alsó tortalapot tálra fektetjük. Ráborítjuk a fél barackokat, magházukkal lefelé, és rákenjük a krém felét. Ráborítjuk a felső tortalapot, és tetejét-oldalát bevonjuk a maradék krémmel. A tortát kb. 2 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt csokoládéreszelékkel díszítjük a torta tetejét és oldalát, és apró csoki tojásokat teszünk rá.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 432 kcal

(nana.hu - receptek: mindmegette.hu)

2006.08.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Kajszi vagy sárgabarack
Kajszi vagy sárgabarack
Őszibarack
Őszibarack
Nektarin vagy kopasz barack
Nektarin vagy kopasz barack
Barackos-mákos kocka
Barackos-mákos kocka
Barack hawaii módra
Barack hawaii módra

Legfrissebb magazinok