HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Nyári fagylaltvarázs – sósan és édesen

t: 5106

Nyári fagylaltvarázs – sósan és édesen








Fagylalttal töltött fagylalt

· 6 gombóc csokoládéfagylalt
· 4-4 dkg pisztácia és fenyőmag
· 4 gombóc vaníliafagylalt
· 2 dl tejszín

A csokoládéfagylalt háromnegyedét egy kisebb négyszögletes forma aljára és oldalára kenjük. (A legjobb, ha megnedvesített késsel dolgozunk.) Legalább 20 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. A pisztáciát és a fenyőmagot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy vékony, külső hártyájukat ledörzsölhessük (lehet kapni így, eleve megtisztítva is). Megvárjuk, amíg kihűl, azután a vaníliafagylaltba keverjük, a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Ezután egyenletesen a csokoládéfagylalttal bélelt formába töltjük.Rövid ideig fagyasztjuk, végül a maradék csokoládéfagylaltot a tetejére kenjük. Kifagyasztjuk, tálaláskor a formát néhány másodpercre meleg vízbe állítjuk, tartalmát vágódeszkára borítjuk. A fagylaltot forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl. Ha a formát megnedvesített celofánnal kibéleljük, és csak ezután rétegezzük bele a fagylaltot, könnyebb a tálalás: a forma tartalma könnyedén kicsusszan, csak a celofánt kell lehúzni róla.

Zöldtea-fagylalt

· 5 dl vaníliafagylalt
· 1-2 teáskanálnyi japán zöldteapor
· cukor, ízlés szerint

A picit kiengedett vaníliafagylaltot fagyigépbe tesszük, zöldteaporral és cukorral ízesítjük, majd a géppel lefagyasztjuk. (A teapor kicsit kesernyés ízű, ezért az adagolásával óvatosan kell bánni.) Fagylaltgép hiányában a mélyhűtőben is elkészíthető, ekkor időnként át kell keverni a masszát. Tálalásához gyümölcsdíszítés (dinnye, eper, szamóca, kivi) ajánlható.

Diófagylalt

· 5 dl csokoládéfagylalt
· 5 dl diófagylalt
· 10 dkg eper vagy szeder
· 1 ek. cukor
· 4 füge

Az epret (szedret) megmossuk és megtisztítjuk. 4 szem gyümölcsöt négybe vágunk. A maradékot 2 ek. vízzel és a cukorral összeturmixoljuk. A fügét megmossuk és félbevágjuk. A fagylalt köré öntjük az öntetet, majd a gyümölcsökkel díszítjük. Ízlés szerint díszíthetjük citromfűlevélkékkel is.

Eperkehely

· 1 ek. búzacsíra
· 18 dkg eperjoghurt
· 5 dkg eper
· 1 gombóc eperfagyi

A búzacsíra egy részét elkeverjük az eperjoghurttal és a fagylalttal. A joghurtot kelyhekbe töltjük, megrakjuk félbevágott eperrel, és megszórjuk a maradék búzacsírával. Alaposan lehűtve tálaljuk.
Jótanács: Ez a gyorsan elkészíthető édesség nagyon finom: ki lehet próbálni áfonyával és málnával is. Nem kell feltétlenül kész jégkrémet, fagylaltot venni, mi magunk is elkészíthetjük otthon. Két doboz natúr joghurtot turmixoljunk össze 20 dkg eperrel, málnával, vagy bármilyen gyümölccsel. Vaníliacukorral, cukorral, vagy édesítőszerrel ízesítjük, majd lefagyasztjuk a mélyhűtőben.

Banános kehely

· 4 kis banán
· 30 dkg málna
· 12 dkg zabpehely
· 8 ek. búzacsíra
· 2 ek. búzakorpa
· 6 dl vaníliafagyi

A banánt szeletekre vágjuk, a málnát megtisztítjuk. Összekeverjük a zabpehelyt a búzacsírával és a búzakorpával, majd a gyümölcsökkel együtt nagy desszertespoharakba töltjük. A fagyit krémesre keverjük, és leöntjük vele a gyümölcsös műzlit.

Fagylalt cseresznyeöntettel

· 1 kg friss cseresznye
· 2 pohár portói vagy más száraz vörösbor
· 1 rúd fahéj
· 2 db szegfűszeg
· 1 evőkanál cukor
· 20 dkg krémfagylalt, ajánlom a vaníliát
· csipetnyi őrölt fahéj

A cseresznyét megmossuk, szárát eltávolítjuk és kimagozzuk. Két pohárka borban, lassú tüzön megpároljuk, közben hozzáadjuk a cukrot, az egész rúd fahéjat és a szegfűszeget. Praktikusabb, ha a szegfűszeget és a fahéjat egy kis fűszerzsákba tesszük, hiszen a végén ezekre úgysincs szükségünk, csak az ízük miatt kellenek. Az egészet addig főzzük, amíg a cseresznye át nem veszi a bor és a fűszerek ízét, ehhez elég 5-6 perc. Amikor kész az öntet, hűlni hagyjuk. A kelyheket, amelyekbe tálalunk, már jó előre tegyük be a hűtőbe. Ezekbe tálaljuk majd a cseresznyés öntetet, közepére kanalazunk egy gombóc fagylaltot, a végén pedig meghintjük még egy kis őrölt fahéjjal.

Csíkos fagylalt vaníliamártással

· 1 tábla tejcsokoládé
· 1 tábla fehér csokoládé
· 1 tábla étcsokoládé
· 3 tojás
· 3 evőkanál cukor
· fél citrom héja reszelve
· 2 evőkanál vaníliás pudingpor
· menta levelek

A csokoládékat egyenként gőz fölött megolvasztjuk. Egyenként hozzákeverünk 1 tojás keményre felvert habját. Fóliával bélelt magas falú formába rétegezzük a masszát a következő sorrendben: ét-, fehér-, tejcsoki. Mélyhűtőben 4 órát fagyasztjuk. A tejet felforraljuk a menta levelekkel, lefedve hűlni hagyjuk, hogy a menta illatát átvegye. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál vaníliás pudingporral. A langyos tejhez keverve forráspontig hevítjük, de nem forraljuk. Többször megkeverve várjuk meg, míg krémszerűre sűrűsödik. A hideg vaníliamártást tányérra adagoljuk, bele egy szelet csíkos fagylaltot, menta levelekkel díszítve tálaljuk.

Fagyi szelet

Tészta:
· 6 tojás
· 25 dkg cukor
· fél csomag sütőpor
· 9 evőkanál víz
· 20 dkg liszt
· 10 dkg darált dió

Krém:
· 4 tojássárgája
· 3 evőkanál liszt
· 1 csomag vaníliás cukor
· 3 dl tej

A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk. A krém hozzávalóit felfőzzük, majd kihűtjük. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukrot, 2 csomag vaníliás cukrot habosra keverünk, és a kihűlt péppel összekeverjük. (Ezt a kihűlt tésztára kenjük.)
Hab: 4 tojásfehérjét, 20 dkg porcukrot gőz fölött felverünk. Ezt a habot a krém tetejére tesszük. Csokireszelékkel vagy csokimázzal díszítjük a tetejét.

Habos likőrfagylalt

· 3 dl tejszín
· 15 dkg szirup (szirup készítése: 30 dkg cukor, 3 dl víz)
· Curacao (vagy Coientrau)
· 5 tojássárgája
· 1 vaníliarúd

A tojássárgáját habüstbe tesszük, és energikusan addig verjük a habverővel, ameddig habos lesz. A még meleg sziruphoz hozzáadjuk a vaníliarudat, majd hagyjuk teljesen kihűlni, ekkor folyamatos keverés közben finom sugárban hozzáadjuk a tojáshoz. Nagyon gyenge tűzön vízfürdő fölé helyezzük, s habverővel való folyamatos keverés közben forrásig a vízfürdő fölött hagyjuk. Ezután hideg vízzel és jéggel töltött edénybe állított tálba vagy a turmixgépbe öntjük. Addig keverjük, amíg hideg és habos lesz. Hozzáadjuk a Curacao-t (vagy Coientrau-t), majd a felvert tejszínhabot, és finoman összekeverjük. A krémet zsírpapírral kibélelt formába öntjük, és 3-4 órán át a hűtőben tartjuk.

Fagylalttal töltött sárgadinnye

· 2 kisebb sárgadinnye
· 12 gombóc fagylalt
· 20 szem meggy
· ostya
· tejszínhab
· Triple-sec

A jól behűtött dinnyéket kettévágjuk, kanállal kikaparjuk a magjaikat, beleosztjuk a fagylaltot, meglocsoljuk a Tripli-sec-kel (vagy más likőrrel), tejszínhabbal díszítjük, ráhelyezzük a meggyeket és az ostyákat.

Agatha Christie fagyi

(A nevét a benne lévő erős keserűmandula ízről kapta, mely emlékeztet a ciánkáli ízére, szagára.)

· 1 adag vaníliaalap
· kávéskanálnyi keserűmandula aroma
· ugyanennyi zöld ételfesték
· 5 dkg sárgabarackmag

A barackmagot megtörjük, a "mandulákat" forró vízbe tesszük, majd egy-két perc múlva ledörzsöljük a héját. Szárítjuk, majd megőröljük. Az alapba még melegen belekeverjük az őrleményt és a cseppeket. Kevergetve hűlni hagyjuk és lefagyasztjuk.

Pinokkió

· személyenként 1 gombóc fagyi
· 1 kúpos tölcsér
· díszítőelemek
· tejszínhab

A fagyit egy kis lapos tányérra (csészealátét) tesszük, ferdén dőlve rányomjuk a tölcsér-kalapot és a díszítőanyagokkal (színes tortadarák, gyümölcs, ami van a háznál) kialakítuk a pofiját, majd tejszínhabbal körberajzoljuk. Imádni fogja a gyermek.

Fagylalt-flip

· 1 tojás
· 1 kis adag fagyi
· 2 tk porcukor
· 1-2 stampedli konyak
· szódavíz

A tojást, a fagylaltot, a porcukrot és a konyakot lehetőleg néhány jégkockával együtt erősen összerázzuk és egy megfelelő pohárba szűrjük. Szódavízzel öntjük fel.

SÓS FAGYLALTKÜLÖNLEGESSÉGEK

Natúr sós fagyi

· 2 pohár tejszín
· 3 tojás sárgája
· 1/2 kk só
· 1 ek keményítő

Felverjük a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzzük. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk, majd fagyasztjuk.

Fűszeres paradicsomfagylalt

· 30 dkg érett paradicsom
· 3 dkg cukor
· fél mk só
· 2 pohár tejszín
· 1 kk ételízesítő
· fél ek vágott zöldpetrezselyem

A paradicsomot fél percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, elfelezzük, zöld részét eltávolítjuk, kimagozzuk, a húsát pedig apróra vágjuk. A cukorral kis lángon felfőzzük, sózzuk, áttörjük. Hűlés közben belekeverjük a petrezselymet és ha kihűlt, elkeverjük a kemény habbá vert tejszínnelm végül pedig megfagyasztjuk.

Zelleres paradicsomfagylalt

· 30 dkg érett paradicsom
· 3 dkg cukor
· fél mk zellerfűszersó
· 2 pohár tejszín
· 1 kk ételízesítő
· 2 ek vágott zellerzöld

A paradicsomot fél percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, elfelezzük, zöld részét eltávolítjuk, kimagozzuk, a húsát pedig apróra vágjuk. A cukorral kis lángon felfőzzük, sózzuk, áttörjük. Hűlés közben belekeverjük a zellerzöldet és ha kihűlt, elkeverjük a kemény habbá vert tejszínnel, végül pedig megfagyasztjuk.

Rozmaringos sós fagyi

· 2 pohár tejszín
· 3 tojás sárgája
· 1 ek rozmaringlevél
· 1/2 kk só
· 1 ek keményítő

Felverjük a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Hozzáadjuk a megmosott, összevagdalt rozmaringleveleket. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzzük. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk, majd fagyasztjuk.

Kapros fagyi

· 2 pohár tejszín
· 3 tojás sárgája
· 1/2 kk só
· 2 ek zsenge kaporlevél
· 1 ek keményítő

Felverjük a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Hozzáadjuk az apróra vágott zsenge kaporleveleket. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzzük. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztjuk.

(forrás: Hölgyvilág, eszem-iszom.hu, Konyhamester, Maxima, webcuki.hu, groccerini.com)

(gondola.hu)


2006.08.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Zöldtea-fagylalt
Zöldtea-fagylalt
Banános kehely
Banános kehely
Fagyi szelet
Fagyi szelet
Fagylalttal töltött sárgadinnye
Fagylalttal töltött sárgadinnye
Zelleres paradicsomfagylalt
Zelleres paradicsomfagylalt

Legfrissebb magazinok