Hogy miért?
Napi fehérje szükségletének felét már kismennyiségű hal fogyasztásával kielégíthetjük. A hal gazdag B12 -vitaminban, valamint jódban, amely szükséges a pajzsmirigy működéséhez.
Az olajos húsú halak (hering, lazac) kétszerannyi energiát tartalmaznak, mint a fehérhúsúak.
A telitetten zsírsavakban gazdag halojalok nem károsak a szervezetre, épp ellenkezőleg, ha hetenként egyszer tengeri hal kerül az asztalra és már egy jókora lépést tett az egészsége felé.
A halakban levő ómega-3 zsírsavak védelmet nyújtanak a szív és keringési betegségekkel szemben, azáltal, hogy csökkentik a vérrögképződés kockázatát és javítják a véráramlást az erekben. Ez a zsírsav a szem és az agy egészséges fejlődéséhez is nélkülözhetetlen, ezért ajánlatos a várandós anyáknak is.
A hal elkészítési módjai közül legegészségesebb a párolás, a sütés és a grillezés.
Fehér húsú halak
Tőkehal
A tőkehalmájolaj igen gazdag A-és D- vitaminban, nem zsíros és a B12 vitamin tartalma jelentős. Gazdag ómega-3-zsírsavakban, viszont sok benne a koleszterin. Sózott és füstölt változata a magas nátrium tartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott.
Lepényhal és nyelvhal
Jellemzője az alacsony zsír és a magas fehérjetartalom. Grillsütésre alkalmas. Kisütve az energia tartalma a négyszeresére nő, mert a sütés során sok zsiradékot szív magába. Az olajos húsú halakra nem jellemzően kevés D-vitamint viszont annál több B12 vitamint tartalmaz.
Olajos húsú halak
Tonhal
Sok D- és B12- vitamint, valamint ómega-3-zaírsavat tartalmaz. Hosszú élettartama miatt a szennyezett vizekben élő példányok húsában jelentős mennyiségű fém halmozódhat fel. Konzerválás során vitamintartalma megmarad, de a zsírsavak zöme elveszik.
Makréla
Jelentős az ómega-3-zsirsavtartalma, gazdag D-vitaminban és szelénben is. A makréla az egyik legjobb szelénforrás, mert a nagyfokú szelén hiány árthat a szívnek.
Hering
Szintén gazdag ómega-3 zsírsavtartalomban. Könnyen romló halfajta ezért a felhasználására sok módszert dolgoztak ki (pácolás, sózás, füstölés). Pácolt formája a magas sótartalom miatt hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéshez, egyeseknél a hisztamin és tiramintartalma fejfájást okozhat. Elkészítésének módjai, párolás, és a roston sütés.
Szardínia
Olcsó forrása a fehérjéknek, vasnak, cinknek. A friss szardíniát roston sütve fogyasztják általában.
Lazac, pisztráng
Gazdag a fehérjékben, esszenciális zsírsavakban, A-, B12-és D-vitaminban.
Porcos halak
Idetartoznak a cápák és a ráják, melyek belső váza nem csontosodott el, májuk nagy és olajos. Húsuk tömör, zsírtartalmuk kicsi. Gyors elkészítést és tálalást igényelnek, mert a tárolás során ízük megváltozik.
Mit tartalmaz a halhús?
Ómega-3 zsírsavak
Repceolajban, dióban és tengeri halakban fordulnak elő. A sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belül szállításában és hormonszerű vegyületek, előállításában van nagy szerepük.
B12 -vitamin
Sejtek növekedéséhez és osztódásához, vörösvérsejtek képzéséhez szükséges. Napi szükséglet: 1,5mg. Hiánya kezdetben kimerültséget ideg és elmegyógyászati tüneteket is okozhat.
D-vitamin
Napfényvitaminnak is hívják, mert a szervezet a bőrt érő ibolyántúli napsugarak hatására maga is képes előállítani. Szükséges a kalcium és a foszfor felszívásához. Nélkülözhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez. Hiánya gyermekeknél angolkort, felnőtteknél csontlágyulást okozhat. Túladagolása étvágytalanságot, vesekárosodást okoz.
A - vitamin
Nélkülözhetetlen a sejtek fejlődéséhez, a látáshoz és az immunrendszer működéséhez: fenntartja a bőr és a nyálkahártyák egészségét
(forrás: Fitline)