HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > A roquefort sajt titka

t: 4708

A roquefort sajt titka

Ugyanis e falucska lakosainak egyetlen, de rendkívül jövedelmező foglalkozása a sajtkészítés. A hegyek lejtőin a „loupillard” ok legeltetik juhaikat, amelyek 300 liter tejet adnak egy sajtadag készítésére. A juhtejet előbb kissé fölmelegítik, aztán megaltatják.

Megalvás után a visszamaradt vizet kiöntik, amely eljárás után a 300 liter tejből 25 kilogramm szilárd anyag marad. Ez a túró már amúgy is elég sok mikrobát vesz magába, amelyek az erjedést előmozdítják. De hogy a roquefort sajt zöldes erezetű legyen, bizonyos mennyiségű penészes kenyeret tesznek a túróba. Ettől keletkeznek azok a kellemes ízű erek, amelyek tulajdonképpen apró
gombák.

A penészes kenyérrel kevert túrót aztán kerek bödönökbe rakják, melyek vagy 20 centiméter átmérőjűek. Ilyen állapotban az egyik sziklabarlangban helyezik el. A nagy szikla ugyanis egy egész barlanglabirintust alkot és az egyes barlangok falain kis repedések vannak. Minél több ezeknek a nyílásoknak a száma, annál kedvezőbb a barlang a sajt érésére.

A sziklahelyiségek legfőbb előnye természetesen a hideg levegő. Még a legforróbb kánikula idején is valóságos hátborzongató hideg árad ki ezekből a szikla-odúkból. Ez az alacsony hőmérséklet menti meg a sajtot a rothadástól. Ha már 14 napig állt a sajt, akkor képződik rajta először az úgynevezett „bajusz”, melyet nyolcnaponként szorgosan eltávolítanak.

Vagy negyven nap múlva vastag kéreg képződik a sajton és a kék erek is megjelennek, ekkor a sajt teljesen érett és forgalomba bocsátható. Nyolcszáz esztendő óta ez a sajtkészítés a roquefortiak főfoglalkozása. 1800-ban nem kevesebb, mint 250 ezer kilogramm sajt volt elhelyezve a szikla-odúkban, 1840-ben pedig 750 ezer, ma évente 4 millió kilogramm sajtot gyárának a roquefortiak. 450 juhtenyésztő szállítja a szükséges tejet, és 5-600 asszonyt foglalkoztat a sajtgyártás. Horváth Tamás

(forrás: www.lakberendezes.hu)

2006.03.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok