HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Levesek és előételek > MAGYAR MÓDRA

t: 4442

MAGYAR MÓDRA

Káposztaleves módosan

Hozzávalók

40 dkg sertéscomb, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg sovány sonka, 1 pár virsli, 1 dl tejföl

A sertéscombot egycentis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és a zúzott fokhagymával meg a hússal együtt az olajon kevergetve megpirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy kevés vizet öntünk alá és lefödve, kis lángon kb. 30 percig pároljuk. A savanyú káposztát néhány vágással összedaraboljuk, hogy a szálak ne legyenek túl hosszúak, és ha savanyúnak találjuk, kissé ki is mossuk. Utána a félpuha húshoz keverjük, bő 1 liter vízzel fölöntjük. Nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is lefödve kis lángon addig főzzük, amíg a káposzta meg a hús is megpuhul. A sonkát vékony csíkokra, a virslit karikákra vágjuk és a levest ezekkel gazdagítva további 3-4 percig főzzük. Végül a levéből egy keveset kimerünk, a tejföllel simára dolgozzuk és visszaöntve éppencsak fölforraljuk. Ez a fogás akkor jó, ha kissé savanykás ízű, és nem túl zsíros.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 501 kcal / 2095 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Somlói furmint '98).

Gőgös libaleves

Hozzávalók


1,2 kg libacomb, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 2 sárgarépa, kis darab (kb. 15 dkg) zeller, 30 dkg csiperkegomba, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél, a levesbetéthez: 4 szelet kenyér

A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk, húsukat egycentis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olajon közepes lángon megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük. A babérlevelet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá és lefödve kb. 45 percig pároljuk. Ezalatt a répát, a zellert meg a gombát megtisztítjuk, az előbbieket egycentis kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk. Mindet a libához adjuk, 10 percig pároljuk, majd szűk 1 liter vízzel fölöntjük, 5 percig forraljuk. A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, és a levest ezzel sűrítjük. 2 percnyi főzés után a tárkonnyal fűszerezzük. Tálaláskor kis kockákra vágott, pirított kenyeret szórunk bele.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc.
Egy adag: 797 kcal / 3332 kJ.
Italajánlat: száraz rosé bor (Soproni kékfrankos rosé '98).

Szójagulyás csipetkével

Hozzávalók

20 dkg szójakocka, ételízesítő por, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál édes-nemes pirospaprika, só, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 kiskanál darált cseresznyepaprika, 1-1 paradicsom és paprika (10 dkg házilag eltett lecsó is lehet), 2 közepes sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 60 dkg burgonya, 1 csokor petrezselyem, a csipetkéhez: 1 tojás, 10-12 dkg finomliszt, csipetnyi só

A szójakockát egy éjszakára ételízesítős vízbe áztatjuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a lecsöpögtetett szójával együtt az olajban megpirítjuk; vagyis addig sütjük, amíg körös-körül kifehéredik, a hagyma pedig aranysárga lesz. Ekkor a pirospaprikával meghintjük, egy kevés vízzel fölöntjük, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a köménymaggal meg a cseresznyepaprikával fűszerezzük. A paradicsom szárát kimetsszük, a paprikát kicsumázzuk, mindkettő húsát apróra vágjuk, és a szójához keverjük. Ha lecsót használunk, akkor azt is föl kell aprítani. A lábast lefödjük és a szóját kis lángon kb. 30 perc alatt majdnem puhára pároljuk; ha időközben zsírjára sülne, egy kevés vizet mindig aláöntünk. Közben az összes zöldséget megtisztítjuk. A répát meg a gyökeret félkarikákra vágjuk, vagyis először félbehasítjuk, utána fölszeleteljük; a burgonyát közepes kockákra daraboljuk. Mindezeket a szójához keverjük és annyi - bő. 1 liter - vízzel öntjük föl, amennyi levest szeretnénk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve kis lángon puhára főzzük. Ha kell, utánaízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Közben a csipetkéhez a tojást a liszttel kissé megsózva kemény tésztává gyúrjuk, és apró, borsónyi darabokra csipkedjük. A kész levesbe szórjuk, 2-3 percig forraljuk.

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 628 kcal / 2625 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Szekszárdi zweigelt '97).

Jótanács: Célszerű egyszerre nagyobb mennyiségű szójapörköltet főznünk: a szükséges mennyiségből levest készítünk, a többit pedig lefagyaszthatjuk. Utóbbi pörköltnek vagy gulyáslevesnek bármikor jó lehet..

Kötött galuska leves

Hozzávalók

10 dkg szalonna, 2-3 közepes nagyságú vöröshagyma, 2 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 2 közepes nagyságú krumpli, só, 1-2 zöldpaprika és paradicsom, 50 dkg liszt, 2-3 tojás, fél csokor petrezselyemzöldje

A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a töpörtyűt szűrőlapáttal kiemeljük belőle. A vöröshagymákat megtisztítjuk, egyiket igen apróra vágjuk vagy lereszeljük és a fele szalonnazsíron üvegesre sütjük. A másik hagymát is apróra vágjuk, megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve a pirospaprikát elkeverjük benne. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, az előzőekhez adjuk. 2 liter hideg vízzel fölöntjük, megsózzuk és kis lángon főzni kezdjük. A kicsumázott paprikát meg a paradicsomot karikákra vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. A lisztet a tojásokkal és egy kevés sóval összegyúrjuk, majd négy vagy több cipóba vágjuk. Gyúródeszkán minden cipót a lebbencstésztánál is vékonyabbra kinyújtunk, és a szalonnás hagymával megkenünk. Egyenletesen rászórjuk a borsot is, majd mindegyiket ujjnyi vastag tekercsekre sodorjuk, kb. 5 centi hosszúságúra daraboljuk és megcsomózzuk vagy csak egyszerűen megcsavarjuk, hogy főzés közben ne nyíljon szét. Ha a burgonya majdnem megfőtt, hozzáadjuk a kötött tésztákat és erősebbre vesszük a lángot. A főzés utolsó perceiben meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Az étel különleges zamatát a bors és hagyma tésztán átfőtt íze adja.

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 780 kcal / 3261 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Badacsonyi olaszrizling '98).

(forrás: www.eszemiszom.hu)

2006.03.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Káposztaleves módosan
Káposztaleves módosan
Szójagulyás csipetkével
Szójagulyás csipetkével
Kötött galuska leves
Kötött galuska leves

Legfrissebb magazinok