HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Levesek és előételek > Erőleves (nem csak a léleknek)

t: 2793

Erőleves (nem csak a léleknek)

Hozzávalók:

csontléhez:
• marhacsont (kb. 50 dkg)
• 4-5 szál sárgarépa
• 2 db petrezselyemgyökér
• fél zellergumó
• kb. 4 liter víz


erőleveshez:
• darált sovány marhahús (20 dkg)
• 1 tojásfehérje
• 1 evőkanál paradicsompüré
• szárnyasaprólék (kb. 30 dkg)
• 4-5 szál sárgarépa
• 4 szál petrezselyemgyökér
• fél zellergumó
• 10 dkg kelkáposzta
• 2-3 db fokhagyma
• 2 fej gomba
• 1 fej vöröshagyma
• só, bors, víz

Elkészítése:

A marhahúscsontot többször váltott hideg vízben alaposan mosd meg, forrázd le, majd újra hideg vízzel öblítsd. Hideg vízben tedd fel főzni. A megtisztított leveszöldséget egyforma nagyságúra felvágva, kb. egy órai lassú forralás után add hozzá a léhez. Amikor a leves elkészült, vagyis a hús, zöldség megpuhult, a lé kb. a felére csökkent (kb. 2 liter), akkor szűrd le. Az így kapott csontlét sűrített leveseknél és mártásoknál is felhasználhatod. (Ha kicsit hígabbra hagyod, fokhagymával, vöröshagymával és sóval ízesíted csontlevest kapsz, amelyet tartalmasabb levesbetéttel érdemes tálalni.)

A szárnyasaprólékot forrázd le. A gombát tisztítsd meg, a barna színű részt vágd ki belőle, hideg vízzel öblítsd le, és vágd fel szeletekre. A vöröshagymát vágd félbe, a többi zöldséget egyenlő nagyságúra.

A tojásfehérjét kissé verd fel, öntsd bele egy leveses lábosba, keverd hozzá a paradicsompürét, kevés vizet. Add hozzá a darált marhahúst, az előkészített zöldségeket, a szárnyasaprólékot és egy kevés vizet. Fakanállal alaposan keverd össze, majd öntsd fel kb. 2 –3 liternyi csontlével (ennek hiányában természetesen a víz is megteszi). Forralásig folyamatosan kell kevergetni, nehogy a tojásfehérje odaégjen a lábos aljára. Amikor felforrt, csökkentsd a lángot, és lassú tűzön 2-3 óra alatt főzd készre.

Amikor elkészült, érdemes sóval, esetleg kevés vegetával ízesíteni, majd 15-20 perces pihentetés után szűrőn keresztül átszűrni. A zsírt egy kanál segítségével szedd le a leves tetejéről.

(forrás: www.nlcafe.hu)

2006.01.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok