HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Szilvás lepény

t: 4050

Szilvás lepény

Hozzávalók:
8 dkg vaj vagy margarin, 38 dkg búzaliszt, 1 tasak szárított élesztő, 5 dkg cukor, 1 tasak vanillincukor, 1 csipet só, 1 tojás, 2 dl langyos tej, 2,5 kg szilva
A morzsolt tésztához: 30 dkg búzaliszt, 15 dkg cukor, 1 tasak vanillincukor, 20 dkg vaj vagy margarin

- A tésztához a vajat vagy margarint kis edényben felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk és az élesztővel gondosan elvegyítjük.
- A cukrot, vanillincukrot, sót, tojást, tejet és vajat vagy margarint hozzáadjuk. A hozzávalókat gyúrófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává eldolgozzuk.
- Lefedve, meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan megnő.

Elkészítési idő: 60 perc, a kelesztés nélkül
Sütési idő: 25-30 perc
Összesen: 104 g fehérje, 250 g zsiradék, 999 g szénhidrát, 7003 kcal

Fázisok:
1. A morzsolt tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, a cukrot, vanillincukrot és vajat vagy margarint hozzáadjuk. Keverőgéppel elkészítjük a morzsolt tésztát.

2. A megkelt tésztát a tálból kivesszük és enyhén lisztezett gyúródeszkán gyorsan átgyúrjuk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá, majd zsírfogótepsire kinyújtjuk.

3. A szilvákat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk és kimagozzuk. Majd a gyümölcsöket belsejével felfelé cserépszerűen rárakjuk a tésztára.

4. A morzsolt tésztát egyenletesen rászórjuk, és a tésztát újra addig kelesztjük, amíg láthatóan megnő. A tepsit sütőbe helyezzük.

Fortélyok
- A süteményt túrós-olajos tésztából is elkészíthetjük. Ehhez 30 dkg búzalisztet, 1 tasak sütőport, 15 dkg sovány túrót, 1 dl tejet, 1 dl étolajat, 8 dkg cukrot, 1 csipet sót és esetleg kevés reszelt citromhéjat is teszünk.
- Szilva helyett másfajta gyümölcsből is elkészíthetjük ezt a finom süteményt. Vigyázzunk azonban arra, hogy ne engedjen sok levet, mert elázhat a tészta.
(forrás: www.holgyvilag.hu)


2005.10.25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok