HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Erdélyi finomságok

t: 9478

Erdélyi finomságok

Kalotaszegi savanyúleves

Hozzávalók 20 személyre: 1,5 kg disznóhús, 6 liter víz, 1/2 kg sárgarépa, 1/4 kg petrezselyem, 1 liter tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál ecet, só, őrölt fekete bors

A húst hideg vízben feltesszük főni. Miután félig megpuhult, tegyük bele a zöldségeket. Amikor megfőtt, szedjük ki belőle a húst, és szűrjük át. A levet tegyük vissza a tűzre, habarjuk be tejföllel és liszttel, tegyük bele az ecetet és a felszeletelt húst. Kalotaszentkirályon ezt főzik az esküvők másnapján és halotti torkor is.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1003 kJ/239 kcal

Szabógallér leves

Hozzávalók 5 személyre: 1 tojás, 20-25 dkg liszt, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál búzadara, só, zeller, zöldpetrezselyem, lestyán

A tojásból leveles tésztát gyúrunk és kinyújtjuk. A szalonnát daraboljuk, kisütjük. Ebben a zsírban halványpirosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a darát és a pirospaprikát. A kinyújtott tésztát ezzel a masszával ujjnyi vastagságúra megkenjük, kétszer ráhajtjuk a tésztát és a hajtások mellett lenyomkodjuk. Derelyevágóval elvágjuk, a csíkokat pedig háromszög alakúra formázzuk. Két liter forrásban lévő vízbe sót, lestyánt és zellerlevelet teszünk, belefőzzük a tésztát, majd petrezselyemzölddel megszórjuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1047 kJ/249 kJ

Göngyölt puliszka

Hozzávalók 5 személyre: 1/2 kg kukoricaliszt, 1 liter víz, 20 dkg juhtúró, kevés só, 20 dkg szalonna, 3 fej lilahagyma

A puliszkát félkeményre főzzük, tiszta ruhára terítjük, elsimítjuk, rászórjuk a juhtúrót és felgöngyöljük, mint a rétestésztát. A szalonnát kakastaréj formára vágjuk, ropogósra sütjük, a puliszkára tesszük, és lilahagymával tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2378 kJ/566 kcal

Máréfalvi tejfölös lepény

Hozzávalók: 1 kg liszt, 0,5 liter tej, 1 tojás, 1,5 dkg cukor, csipet só, 2 cl olaj
A masszához: 20 kg tehéntúró, 1 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál cukor, citromhéj, vaníliáscukor, 1 tojásfehérje

A máréfalvi tejfölös lepény Erdély-szerte híres eledel. Keresztelő, esküvő, temetés nem múlhat el sütése nélkül. Ilonka Róza és eladósorban lévő lányai Zsuzsa, Erzsike és Piroska úgy készítik, mint a kenyértésztát - akkor jó, ha leválik a kezükről. Másfél órán át állni hagyják - ezalatt befűtik a kemencét -, majd kis cipókra kiszaggatják, és azt is állni hagyják néhány percig. A kemencébe vetés előtt lapító nagyságúra kinyújtják, az összekevert túrós masszát rákenik, majd ropogósra sütik. Csak törni szabad, tartja a mondás, mert ha vágják, összedől a kemence.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2407 kJ/573 kcal

Vinetta, azaz padlizsánkrém és zakuszka

A padlizsánt megsütjük parázson, legjobb fatüzelésű tűzhely platniján. A megégett héját még melegen fakéssel eltávolítjuk - hogy ne feketedjen meg -- és felaprítjuk. Sót, borsot és fokhagymát teszünk hozzá. Olajjal kikavarjuk, van, aki hagymát és majonézt is tesz bele. Pirítós kenyérrel fenséges eledel. Jól zárható üvegekbe télire is tesznek el belőle úgy, hogy a tetejére paradicsomszeletet helyeznek.

Így teszik el a zakuszkát is. Itt paszulyt (babot), fehérhagymát, zöldpaprikát, paradicsompaprikát, napraforgóolajat, sót, őrölt fekete borsot és babérlevelet vágnak össze.
Ízlés szerint a paszuly padlizsánnal helyettesíthető. Tormával tartósítják.

Szőlőbefőtt

Hozzávalók: 5 kg szőlő, 1,5 kg cukor, tartósítószer

A szőlőt jól megmossuk és leszemezzük. A vizet felforraljuk, beletesszük a cukrot, bármilyen tartósítószert és a szőlőt. Amikor színt vált, üvegekbe rakjuk, lezárjuk, majd dunyhák közé tesszük, úgynevezett száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Gogos

Hozzávalók: 3 kg paradicsompaprika, 1/2 liter ecet, 20 dkg cukor, 2 evőkanál só, 3-4 babérlevél, 2-3 szál torma, szalicil, 30 szem feketebors, üvegenként egy-egy evőkanál olaj, 1-1 zellerlevél

A paprikát megtisztítjuk, megvágjuk, egy napig állni hagyjuk. Amikor az üvegbe tesszük, az ecetes, sós, cukros, vizes keverékre saját levét kell ráönteni. Ekkor tegyük bele a babérlevelet, a tormát, a borsot és a szalicilt. Az üveg tetejére kevés olajat öntünk és zellerlevelet teszünk.

Savanyított gomba

Hozzávalók: víz, 8 dl 20%-os ecet, 1/2 kg cukor, 30 dkg parajdi só, 2 dkg szemes bors, 10-12 kg gomba

Az erdős vidékeken számtalan gombafajta terem. Egész nyáron sokféleképpen fogyasztják. Késő ősszel azonban az itt élő emberek már gondolnak télre is: szárítják és savanyítják. A savanyított gomba ősidők óta pótolja a foszfor- és C-vitamin hiányt, ezért télen az egyik legfontosabb ételkiegészítő. Erre a célra legalkalmasabbak a vargányafajták, a pereszkék, a legízletesebbek egyike a fenyőalja gomba, a rizikék.
A gombákat bő vízzel lemossák, megtisztítják és leforrázzák. Ecetes - lehetőleg parajdi - sós vízben öt percig főzik, üvegbe teszik és feltöltik a főzőlével. A tetejére tormát tesznek.

Csípős paprika elrakása

Hozzávalók: 1 kg csípős paprika, 4 kg lilahagyma, 1 liter ecet, só szükség szerint, babérlevél

Készíthetjük úgy, hogy a hegyes csípős piros paprikát kimagozzuk, és úgy tesszük bele az üvegbe, de készíthetjük úgy is, hogy a lilahagymával együtt apróra vágjuk, csipetnyi sót adunk hozzá, összekeverjük, és 12 órán át állni hagyjuk, hogy levet eresszen. A lével együtt a befőttes üvegekbe tesszük, közéje pedig babérlevelet rakunk. Az ecetet felforraljuk, sózzuk, majd ezzel a lével feltöltjük az üvegeket. (Magyar Konyha) (forrás: www.origo.hu/noilapozo)


2005.08.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Szabógallér leves
Szabógallér leves
Göngyölt puliszka
Göngyölt puliszka
Máréfalvi tejfölös lepény
Máréfalvi tejfölös lepény
Vinetta, azaz padlizsánkrém és zakuszka
Vinetta, azaz padlizsánkrém és zakuszka
Gogos
Gogos
Csípős paprika elrakása
Csípős paprika elrakása

Legfrissebb magazinok