HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Csokoládéval az egészségért

t: 2011

Csokoládéval az egészségért

Az igazi, jó minőségű csokoládé, illetve kakaó nem csak finom. Különleges íze mellett, hála a benne található polifenoloknak, például a flavonoidoknak, az egészségre is jó hatással van. A polifenolvegyületek például a vörösborban, a teában, de több zöldségben és gyümölcsben is megtalálhatók. A szervezetben természetes antioxidánsként működnek, vagyis védelmet nyújtanak a szabad gyökök által okozott sejtkárosodások ellen. Ebből a szempontból a keserű csokoládék a leghasznosabbak.

A kakaóban és keserű csokoládéban található anyagok a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segítenek. A csoki tápanyagai csökkentik a rossz LDL-koleszterin szintjét, miközben növelik a jó HDLkoleszterinjét. Ezáltal pedig segíthetik az artériák szűkületét, illetve eltömődését okozó plakkok kialakulásának megelőzését. Ez a hatás már napi három kocka elfogyasztásával elérhető, de ilyenkor arra is gondolnunk kell, hogy a csokoládé sok zsírt tartalmaz, ennek függvényében tehát az étkezésünket is módosítanunk kell.

Szerotoninnak hívják azt a hormont, amelyik aktiválja az agyban az úgynevezett jutalomközpontot, és boldogsághormontküld a test többi részébe. A folyamatot egy triptofán nevű anyag indítja be, amely a szerotonin egyik előanyaga. A csoki az elfogyasztása után a gyomorba jut, majd innen a belekbe. Itt alkotóelemeire bomlik, így azok – köztük a triptofán is – a véráramba kerülnek. Az agy ezután testazonos szerotoninná alakítja a triptofánt, ez bejut így a véráramba, minket pedig elönt az elégedettség érzése.

Blikk

2007.11.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok