HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Fogyókúra > Kemény dió diéta

t: 4012

Kemény dió diéta

A csonthéjas gyümölcsök magas olajtartalmuk miatt energiadús csemegék. Magas a fehérje, szénhidrát és rosttartalmuk, így „húspótlóként” is kitűnőek. Mivel a vegetáriánusok étrendjükből száműzték a húst, ám a tiltott étekben található állati fehérjét szervezetük nagyon hiányolja, ezért aminosavakban és ásványi anyagokban bővelkedő dióval pótolják a „húselmaradást”.

A dió csodatéteményeinek titka az n-3 zsírsavakban rejlik. Sok egyszeresen telítetlen zsírsav található benne, akárcsak az olívaolajban, mely a mediterrán diéta alapköve. A mediterrán konyha nagyon egészséges, hiszen rengeteg hal, bor, csonthéjas finomság, friss gyümölcs és zöldség kerül az ételekbe. Dióból elég negyed pohárnyit naponta elrágcsálnod, és máris sokat tettél szíved egészségéért. Az omega-3 zsírsavban gazdag csemege nem engedi, hogy véredben rögök alakuljanak ki, így csökkenti a szívinfarktus veszélyét.

Az omega-3 zsírsavakban van a dió ereje. Ezek a „csodasavak” alacsonyan tartják a koleszterinszintet, meggátolják az agyvérzést, a lelki betegségeket is gyógyítják, nem hagyják, hogy rákos daganat alakuljon ki szervezetben. A japán nők körében sokkal kevesebben betegszenek meg mellrákban, hiszen itt az emberek sok halolajat fogyasztanak, mely telis-tele van omega-3 zsírsavakkal. Az agynak is szüksége van ezekre a „bűvös” savakra. Az omega-3 zsírsavak nem csak az agy szöveteit építik fel, megkönnyítik a receptorok munkáját is. Ezért hatásosak a depresszió gyógyításában.

Ha fogyni szeretnél, rágcsálj diót minden étkezés előtt. A csemegétől úgy érzed, hogy tele a bendőd, ezért csak keveset tudsz utána enni. A dió diéta fő előnye: nemcsak fogysz tőle, hanem egészségesebb is leszel. A parányi dióbél energiával tölt fel, eltelít, ráadásul magas fehérje-, zsír- és rosttartalma miatt sokáig tart mire felszívódik, így ettől a csemegétől garantáltan sokára leszel éhes. A csonthéjas finomságot nem csak fogyókúrázóknak ajánljuk, hiszen rengeteg benne a kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán, réz, B1-, B2-, és E-vitamin, tehát mindenki szervezetnének szüksége van egy kis dióra.

Csak télen diózzunk! Nyáron csúnyán kipattoghatunk ettől a ropogtatnivalótól. A bor zamatát istenien kihozza, ezért a fenséges nedű kortyolgatása előtt érdemes néhány dióbelet legyűrni. Az sem mellékes, hogy a rendszeres diófogyasztók sokkal aktívabbak az ágyban. A csonthéjas bele önmagában is finom csemege, ám müzlibe, joghurtba, salátába keverve is isteni. Durvára vágott dióval megszórhatunk édességeket és olasz tésztaételeket.

rtlklub

2007.01.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok