HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Gyógy- és fűszernövények > A sáfrányról

t: 1055

A sáfrányról










A görög azt hitték, ha egy lány egy héten keresztül sáfrányt fogyaszt, képtelen lesz ellenállni szerelmesének. Más kultúrák a méh erősítésére, menstruációsa görcsök csökkentésére ajánlották az asszonyoknak. Ópium pótlására is használták, mert izgató hatású illóolajokat tartalmaz.

A sáfrány sötét narancssárga színű, erős illatú, kesernyés aromájú fűszer. Színe minél inkább élénk, vöröses, annál jobb minőségű. Fő termelői napjainkban Spanyolország, Franciaország, Marokkó és Törökország. Ára rendkívül magas, de egy nagy tál étel ízesítéséhez elég egy finom csipet belőle. Spanyolországban a paella nevű rizsétel alapvető fűszere, Angliában sütemények ízesítésére használják.


A sáfrányt az elmúlt évszázadokban sokkal szélesebb körben használták. Manapság gyakorta helyettesítik a hamis sáfránynak is nevezett sáfrányos szeklicével, ami hasonlóan jól színezi az ételt, de nem rendelkezik a sáfrány erős ízével. A sáfrányos szeklice színe is narancsos, ezért a kereskedők könnyen eladhatták sáfránynak, és a vevők becsapásából hatalmas haszonra tettek szert.

Az igazán jó minőségű sáfrány ragyogó, csaknem vöröses színű. Betakarítás után kb. egy évig őrzi meg eredeti aromáját. Addig is fénytől védve, jól zárható edényben kell tartani. Mártások, krémek, levesek, tészták színezésére is kiválóan alkalmas.

Sáfrányos kenyér

Fél kávéskanál sáfrányt két evőkanál forró vízbe áztatunk. 3 dl langyos tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt. Hozzáadunk 5 dkg olvasztott vajat, 4 evőkanál cukrot, csipet sót és a sáfrányt. Fél kiló lisztet keverünk hozzá fokozatosan, és sima tésztát gyúrunk belőle. Kiolajozott edénybe tesszük és kb. másfél órán át kelesztjük. Ezután újra átgyúrjuk és kivajazott kenyérsütő formába tesszük, és újabb órán át hagyjuk kelni. Előmelegített sütőben 220 fokon 10 percig sütjük, majd 180 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és így sütjük még kb. 15 percen keresztül.

(holgyforum.hu)


2006.08.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Az ősszel nyíló virágokból kézzel szedik a porzókat, melyekből kb. 100000 darab ad ki fél kiló fűszert.
Az ősszel nyíló virágokból kézzel szedik a porzókat, melyekből kb. 100000 darab ad ki fél kiló fűszert.

Legfrissebb magazinok