HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Gyógy- és fűszernövények > Póréhagyma, mint gyógynövény

t: 834

Póréhagyma, mint gyógynövény

Európában talán a svájciak fogyasztják a legtöbb póréhagymát, kedvelt fűszernövény Angliában, a többi európai országban főként csak leveszöldségként használják. Az amerikaiak egyáltalán nem ismerik.

A póréhagyma a Földközi tenger medencéjében már 4000 éve ismert és termesztett kerti növény.

A rómaiak és a görögök Apolló isten szent növényének tartották és talán sehol nem fogyott belőle akkora mennyiség, mint az ókori Rómában. Állítólag Néró császár kedvenc eledele volt. Az őrült uralkodó mindennap olívaolajba áztatott pórét fogyasztott, mert úgy vélte, hogy ezzel megőrizheti kellemes énekhangját. A germán törzsekhez is római közvetítéssel jutott el és csakhamar nagy népszerűségre tett szert.

Ez a vöröshagymával és fokhagymával rokonságban álló hagymaféle hálás kerti növény, amely nem támaszt különösebb igényt a talajjal szemben, s jól tűri a fagyot is. Gyógyító hatása valószínű magas vitamintartalmának, és a benne lévő ásványi anyagainak köszönhető.

Sok A-, B-, C- és E-vitamint, valamint ritka ásványi anyagokat, pl. cinket, mangánt és szelént tartalmaz. Illóolaja az allicin, serkenti a gyomor és bélműködést, valamint a máj és epehólyag működését.

A póréhagyma bizonyítottan gátolja a rothadást előidéző baktériumok és gombák szaporodását a belekben, ezért a természetes gyógymódok gyakorlói általános bélgyógyászati szerként alkalmazzák.

Hígítja a vért, ezáltal tehermentesíti a vénákat, ugyanakkor csökkenti a vérzsír- és koleszterinszintet. A tejben főtt póréhagymát vese és hólyaggyulladás kezelésére ajánlják. A zúzott póréleveleket pedig köszvény és lumbágó gyógyítására, borogatás, pakolás formájában alkalmazzák. medicinfo

harmonet


2006.03.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok