HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Receptek > Zsírszegényen, de finoman

t: 5034

Zsírszegényen, de finoman

A fogyókúrák többsége kalóriaszegény menüsorok összeállítására épül. Ennek gyakran az az eredménye, hogy a diétára fogott áldozat zöldséget ropogtat zöldségekkel, amit rövid idő alatt megunhat az, aki a pikáns ízek megszállottja.

Pedig a fűszerek nem hizlalnak, így a karcsúságra vágyóknak sem kell lemondaniuk a pikáns falatokról. Sokkal fontosabb, hogy a zsírt és a cukrot száműzzük ételeinkből. A súlykontroll lényege több egy egyszerű fogyókúránál: változtatni kell táplálkozási szokásainkon, többet kell törődnünk alakunk formálásával, testünk edzésével, sőt káros szenvedélyeinket és kedvenc gyorséttermi menüinket is el kell felejtenünk a siker érdekében.

Elsőként takarítsuk ki alaposan a fritőzt, és rakjuk el a kamra legtávolabbi szegletébe. Ezentúl grillezzünk, süssünk roston vagy pároljunk serpenyőben, mikróban zsiradék nélkül. A zsírmentes főzés legfontosabb eszköze a jól záródó teflon edény. Sőt, ha az edényt szilikonbevonatú sütőpapírral béleljük ki, semmi zsír nem kell az étel elkészítéséhez.

Zöldségek és húsok ropogósra sütéséhez kenjük ki a serpenyőt és kis lángon pirítsuk az alapanyagokat, hogy nehogy leégjenek. Még a zsírszegény főzéskor is használhatunk kevéske vajat, margarint, olajat, tejszínt és majonézt. A tejtermékekből a könnyebbeket vegyük: a joghurt például tökéletesen helyettesíti a tejszínt, a megszokott sajtok és túrók helyett pedig keressük az alacsonyabb zsírtartalmúakat.

Sót ne vagy csak keveset használjunk, inkább kísérletezzünk a különféle fűszerekkel. Kettőzzük meg a fokhagyma, hagyma, csili, bazsalikom, kapor, citromlé mennyiségét és a valódi, jó zamatokét is. Fokozatosan csökkentsük a cukor és méz mennyiségét, közben növeljük a rostbevitelt. Ha csak lehet ne hámozzuk, hanem főzzük, süssük, pároljuk héjastól a zöldségeket.

Tippek

Paradicsomleves pirított fokhagymával

Hozzávalók 6 személyre
1 kg lukuluszparadicsom felezve
5 hámozott fokhagymagerezd
1 ek. olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt feketebors
1,5 liter zöldségleves
1 nagy fej finomra vágott lilahagyma
3 ek. finomra vágott bazsalikomlevél

Elkészítés:
1. Tegyük a paradicsomot és a fokhagymát egy enyhén kiolajozott tűzálló edénybe. Permetezzünk rá kevés olajat, sózzuk és borsozzuk. Süssük 30 percig, amíg a fokhagyma megpirul, a paradicsom pedig megpuhul. Hűtsük le kicsit.
2. Pépesítsük robotgépbe a paradicsomot, a fokhagymával és a zöldségekkel együtt.
3. A levest és a hagymát forraljuk fel, majd tartsuk 10 percig forrón. A bazsalikomot csak a tálaláskor adjuk hozzá.
Energiatartalom: 295 kJ (71 kcal) adagonként. Alacsony zsír, közepes rosttartalom.

Hal sült krumplival

Hozzávalók 4 személyre
4 szelet kemény húsú halfilé fehér halból
1 gerezd tört fokhagyma
1 ek. frissen vágott kapor
60 ml fehérbor
2 ek. citromlé
4 nagy krumpli tisztítva, cikkekre vágva
1 ek. olívaolaj

Elkészítés:
1. Itassuk le a halszeletekről konyhai papírtörlővel a nedvességet, és tegyük félre
2. Készítsük el a pácot a fokhagyma, a kapor, a bor és a citromlé keverékéből. Merítsük bele a halakat, és lefedve rakjuk hűtőszekrénybe 2 órára.
3. Dobjuk a krumplicikkeket teflon tepsibe, permetezzünk rá kevés olajat, és süssük 30 perc alatt pirosra. Közben néhányszor forgassuk át a szeleteket.
4. Csepegtessük le jól a halat, és előmelegített grillsütőben 5 perc alatt süssük meg. Ha kész, a beleszűrt villa mentén a halszeletek szétnyílnak. Azonnal tálaljuk a frissen pirított krumplival együtt.
Energiatartalom: 1449 kJ (346 kcal) adagonként. Alacsony zsír, magas rosttartalom.

(forrás: www.nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség



2006.02.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok