HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Gyógy- és fűszernövények > Mit tud a rozmaring

t: 1097

Mit tud a rozmaring

Termesztését egy, a 8. század végén kiadott császári rendelet írta elõ. Az európai országokban igazán csak az újkor elsõ századaiban vált ismertté. Mind a mai napig használják fűszerként, gyógynövényként. A rozmaring ág füstje, a friss ágak illata temetéseken éppúgy, mint esküvőkön segít az emelkedett atmoszféra megteremtésében.

A rozmaring (Rosmarinus Officinalis) mediterrán származású, az ajakosok (Laminaceae) családjába tartozó félcserje. Bár előnyben részesíti a tengerparti területeket, a szárazföld belsejét is meghódította egészen a Szahara sivatagig. Bőven terem Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Marokkóban. Hegyes örökzöld levelei a hajtáscsúcs közelében fényes zöldek, lejjebb hamvasok. Május, június hónapban virágzik. Apró kék színű virágai a csalánéra hasonlítanak. A rozmaring bokor 120-150 cm magasra nő. Több tövet összeültetve áthatolhatatlan sövényt alkot. Illatos kertünkből nem maradhat el. Dézsában is tartható.

A rozmaring fagyérzékeny. Hűvös klímán védett helyen, például déli kitettségű falak tövében termeszthető. Száraz, meszes talajon jól terem. Legsikeresebben bujtással szaporítható. Szúrjuk le az idős növény fiatal ágait, amelyek hamarosan gyökeret eresztenek. Gyökerei túlöntözés hatására hamar rothadásnak indulnak. Az ültetés ideje koraősz, ezáltal még a tél beállta előtt meg tud erősödni. Az átültetést rosszul viselik. Ha mégis az átültetés mellett döntünk, akkor óvatosan, földlabdával együtt kell átültetnünk, úgy, hogy a gyökerei lehetőleg ne sérüljenek. Ha a növény jól érzi magát a helyén, akár 30 évig is életben marad. Időnként metsszük vissza, hogy a szárak erősödjenek. Ha nincs kertünk, nevelhetjük az erkélyen vagy az ablakban is.

Évszázadok óta divatos fűszernövény. Friss vagy szárított leveleit egyes leveseken és mártásokon kívül, főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva roston sülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és szószok illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.

A levelükben felhalmozódó 1,0-2,5% illóolaj mellett jelentősek a cseranyagok (6,0-8,0%) és egyes fenoloidok. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkezik. Sokan megtapasztalhatják jótékony hatását, amikor elalvás előtt rozmaring gallyat helyeznek párnájuk alá. A rossz álmokat elfújja a szél, az éjszakai alvás során csodás pihenést biztosít. Illóolaja kiváló bőrtonik, hajkondícionáló és vérzéscsillapító. A gyógynövény szakirodalom szerint a rozmaringolajas bedörzsölés jól enyhíti a reuma okozta fájdalmakat. Segít a rossz vérellátás miatt hideg kezek, lábak átmelegítésében, a reggeli álmosság elűzésében. Néhány cseppje a fürdővízben fáradtság, kimerültség esetén frissít, ösztönzi a vérkeringést. Nehezen ébredők számára ideális reggeli fürdő! Teája (1 kávéskanál friss, őrölt rozmaringlevél 1 csészéhez) remek emésztésserkentő, nyugtató. Egy ág friss rozmaringlevél őrleménye 300 ml-es, egy órás állás utáni forróvizes kivonata hajöblítésre kiváló. Sikerrel alkalmazzák korpásodás és kopaszodás kezelésére.

Rozmaringos kenyér

3/4 csésze langyos víz
2 evőkanál extra-virgin olivaolaj
1 3/4 csésze finomliszt
1/2 csésze tönkölybúza liszt
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál apróra vágott rozmaringlevél
1csapott evőkanál só
1 csomag friss élesztő
1/2 csésze mazsola

Púpozd a gyúródeszka közepére az előzőleg edénybe szitált és összekevert kétféle lisztet. A kupac közepébe csinálj mélyedést, és tedd bele az élesztőt, a cukrot és a sót. Végezetül több lépcsőben a langyos vizet az olajjal felváltva úgy, hogy közben a vizet óvatosan összedolgozod a liszttel. Közben szép lassan, körbe-körbe beomlasztod a lisztfalat. A tésztát most már bátran dagaszthatod, amíg szép sima nem lesz. Majd tedd edénybe, fedd le konyharuhával, és keleszd legalább egy órát. Ezután add hozzá a mazsolát, és újra dolgoz össze. Lisztezz ki egy nagyobb tepsit, lapogasd bele a tésztát, és konyharuhával letakarva keleszd 45 percig. Ez alatt kb. a duplájára kel. Végezetül a fakanál nyelével mintázd meg, és süsd kb. 20 percig 200 fokon. Garami Márta

(forrás: www.kertpont.hu)

2006.02.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
A rozmaring hivatalos növénye volt a kolostorkerteknek
A rozmaring hivatalos növénye volt a kolostorkerteknek
A rozmaring (Rosmarinus Officinalis) mediterrán származású, az ajakosok (Laminaceae) családjába tartozó félcserje.
A rozmaring (Rosmarinus Officinalis) mediterrán származású, az ajakosok (Laminaceae) családjába tartozó félcserje.
A rozmaring fagyérzékeny.
A rozmaring fagyérzékeny.
Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.
Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.
Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkezik.
Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkezik.
Rozmaringos kenyér
Rozmaringos kenyér

Legfrissebb magazinok