HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Gyógy- és fűszernövények > Karácsonyi fűszerek: az ánizs

t: 1432

Karácsonyi fűszerek: az ánizs

Az ánizs (Pimpinella anisum) a ernyősk (Apiaceae) családjába, a zellerfélék alcsaládjába (Apioideae) tartozó nedvességet és meleget kedvelő egynyári, ernyősvirágzatú, lágyszárú, 50-70 cm magas növény. Neve a latin anisum szóból eredeztethető. Rokona a világszerte használt fűszernövények közül a koriander , a kömény, a hasznos földitömjén, és a kapor. A pimpinella nemzetség 150 faja Eurázsiában, 1 a Pacifikumban, és néhány Dél-Amerikában található. Egynyáriak, kétnyáriak és évelők is találhatók közöttük.

Apró, sárgásfehér virágai laza ernyővirágzatot képeznek. Elsősorban ánizsmag nevű terméséért termesztik, Szürkésbarna színű, tojásdad alakú 3,5-5 mm hosszú termése (Anisi fructus) a fűszer, melyen gyakran a kocsány rész is megtalálható.

A magja március végén, április elején vethető 30 cm sortávolságra. 50-70 cm magasra nő meg. Csoportosan álló fehér virágai körülbelül három hónappal az ültetés után jelennek meg, és a magokat egy hónap múlva gyűjthetjük be. A leszedéskor világos zöld színű, sarló alakú magokat kicsépelik, majd a levegőn megszárítják. A szárait a virágzat barnulásakor kell levágni, összekötni és árnyékos, fedett helyen utóérlelni.

A növény a Földközi-tenger környékén őshonos. Törökország, Spanyolország és Egyiptom az ánizsmag legfőbb termelői. Ezek közül a nagyobb méretű, ízesebb spanyol ánizsmag számít a legjobbnak, amely mára már szinte az egész világon elterjedt. Hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg.
Felhasználása

A termés íze az édesgyökérére emlékeztet, de nincs vele rokonságban. A termés 3%-ban tartalmaz illóolajat. Aromáját leginkább az olaj anetol tartamának köszönheti (90%). További aromakomponensek: ánizsalkohol, ánizsaldehid stb. Jellegzetesen édesgyökér ízét és illatát ánizsaldehid tartalmának köszönheti. Az ánizstermések illóolajat, fehérjét és cukrot is tartalmaznak.

A magokat általában egészben használjuk, de ha szükséges, a kívánt mennyiséget mozsárban összetörhetjük. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy nagyon hamar elveszti az aromáját, ezért csak annyit törjünk meg, amennyi az ételhez szükséges. Mint fűszert nagyon sokoldalúan használhatjuk. A nyugati konyhaművészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele. Az ánizsmag jellemző alapanyaga a német Anisbrod nevű kenyérféleségnek. Pikáns-fűszeres, enyhén diós aromája nem hiányozhat a híres frankfurti zöld mártásból sem. Az ánizs jól harmonizál a tojásos ételekkel. Levesek, saláták, zöldség- és halételek fűszere. Leggyakrabban azonban likőrök - mint a raki, ouzo, pernod és abszint - ízesítésére használják. Felhasználható főzelékek - vöröskáposzta, sárgarépa, tök, cékla, stb. -, vadas ételek, mártások készítésénél, mindet előnyösen érdekessé tehetjük egy kevés ánizzsal.

Már az ókorban az egyiptomiak is ismerték, és használták gyógy- és fűszernövényként. Rómában, az első század idején használták egy népszerű fűszeres süteményben, melyet babérlevélben sütöttek. Úgy tartották, hogy ez megvéd a gyomorrontástól, az emésztési zavaroktól. Az idősebb Plinius azt állította, hogyha ánizsmagot tesznek a párna alá, akkor az megvéd a rossz álmoktól. 1305-ben az angolok megvámolták az ánizsmag kereskedelmet, hogy abból fedezzék a London Bridge javítási költségeit. Nagyon népszerű ízesítő az angoloknál is. IV. György király ruháit annakidején ánizsmaggal illatosították. 1619-ben a virginiai parlament elfogadta azt a törvényt, hogy egy családnak, minden évben, legalább 6 tő ánizst kell termelnie.

Mára rendkívül sokféle gyógyhatása ismert: jó hatással van az emésztőrendszerre, javítja az étvágyat használható görcscsillapítóként, epebántalmak esetén és szélhajtóként, de köptetőként is, emellett tisztítja a vért, erősíti az idegeket. Kellemes aromája miatt gyakran ízjavítóként adják egyes gyógykészítményekhez. Az illóolaj erőteljes baktérium- és gombaellenes hatását fertőzések előidézte bőrbántalmak és szájüregi folyamatok kezelésénél használják, részben kenőcsök, részben ecsetelő- vagy öblögetőszerek formájában.
Persányi Norina

(forrás: www.kertpont.hu)

2005.12.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Az ánizs
Az ánizs
Apró, sárgásfehér virágai laza ernyővirágzatot képeznek.
Apró, sárgásfehér virágai laza ernyővirágzatot képeznek.
A leszedéskor világos zöld színű, sarló alakú magokat kicsépelik, majd a levegőn megszárítják.
A leszedéskor világos zöld színű, sarló alakú magokat kicsépelik, majd a levegőn megszárítják.
Hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg.
Hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg.
A termés íze az édesgyökérére emlékeztet, de nincs vele rokonságban.
A termés íze az édesgyökérére emlékeztet, de nincs vele rokonságban.
A nyugati konyhaművészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele.
A nyugati konyhaművészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele.
Már az ókorban az egyiptomiak is ismerték, és használták gyógy- és fűszernövényként.
Már az ókorban az egyiptomiak is ismerték, és használták gyógy- és fűszernövényként.
Mára rendkívül sokféle gyógyhatása ismert
Mára rendkívül sokféle gyógyhatása ismert

Legfrissebb magazinok