HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Sütemények, édességek > Nyaljuk a fagylaltot...

t: 2711

Nyaljuk a fagylaltot...

A fagylalt, parfé és jégkrém kiállítás ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megismerhetik a fagylalt ősét, első fogyasztóit is.

A kiállítás az ókori Kínából indul. A hideg édesség a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A görögök Hippokratész tanácsára orvosságként fogyasztották. Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt kínálta tisztjeinek csaták előtt, és kedvelt csemegéje volt a római császárok pazar lakomáinak. A középkorban pedig a fejedelmi udvarok különlegessége volt.

Végigkísérhetik a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatnak készítési módjának fejlődésébe. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkorra tehető. Megtudhatják, hogyan vált tömegcikké és mindennapi életünk részévé, megérkezve napjainkba. Ízelítőt kapnak a fagylalt közeli rokonai a parfé és jégkrém történetéből is.

A múzeum bemutatja a legszebb, a fagylalt és parfé készítésével és árusításával kapcsolatos tárgyait, dokumentumait. A tárlaton, amely szeptember 15-ig várja a látogatókat megtekinthetnek egy 19. század végi cukrászműhelyt, a két világháború közötti időből származó fagylaltos triciklit. Egy 1960-as évekbeli fagylaltozót is láthatnak a kiállítás interaktív részében.

Csoki, vanília, erdeigyümölcs vagy lecsós
Az utóbbi években a hagyományos ízek mellett rengeteg különleges fagylaltot is készítenek a cukrászok és megjelentek a kevés kalóriatartalmú és cukormentes hideg fagyik is. Hazánkban is egyre népszerűbb a joghurt alapú fagylalt, amely követi a modern étkezési kultúrát.

hirado

2007.07.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok